پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
تشریح عملکرد بانکها در پرداخت تسهیلات / پرداخت ۱۹۵۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات در شش ماه اول سال ۱۴۰۱
شبکه بانکی در شش ماه اول سال ۱۴۰۱ حدود ۱۹۵۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۴۹ درصد رشد کرده است.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، محمد نادعلی، مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی با ارائه آمار و ارقام عملکرد این بانک در بخش اعتباری، گفت: «شبکه بانکی طی شش ماه اول امسال حدود ۱۹۵۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۴۹ درصد رشد کرده است. بخش عمده این تسهیلات مربوط به تأمین سرمایه در گردش است که حدود ۶۷ درصد از این تسهیلات را دربرمیگیرد.»
افزایش 49درصدی اعطای تسهیلات بانکها
محمد نادعلی با تأکید بر اینکه بخش دیگری که شبکه بانکی به آن تسهیلات پرداخت کرده، تسهیلات تکلیفی است که در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ به آن اشاره شده، افزود: «عمده تسهیلات تکلیفی، تسهیلات مربوط به ازدواج و فرزندآوری است و تا ۲۳ مهرماه امسال ۵۳۴ هزار فقره وام ازدواج به مبلغ ۷۳ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان پرداختشده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۵ درصد رشد داشته است. همچنین به ۴۳۱ هزار نفر تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری تعلق گرفته که مبلغ آن به ۱۷هزار میلیارد تومان میرسد.»
او ادامه داد: «علاوه بر این، برای تسهیلات ودیعه مسکن که طبق قانون جهش تولید مسکن مصوب شده به ۸۲ هزار و ۷۴۰ نفر مبلغ چهار هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است.»
نادعلی همچنین درباره تسهیلات پرداختی به شرکتهای دانشبنیان گفت: «طی شش ماه اول امسال به هفت هزار و ۶۱۲ شرکت دانشبنیان مبلغ ۵۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده که نسبت به ششماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ رشد صددرصدی داشته است.»
او با اشاره به تکالیف تسهیلاتی دیگری که به بانکها ابلاغ و توسط آنها اجرا شده، اظهار کرد: «بهطور مثال بابت خرید تضمینی گندم مبلغ ۳۰ هزار میلیارد تومان و برای خرید تضمینی سایر محصولات کشاورزی و نهادهها سههزار میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دولتی پرداخت شده است.»
خدمات حوزه عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی در رابطه با وظایف حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی هم گفت: «حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی به سه بخش اجرایی تقسیم میشود و سه کار مشخص را انجام میدهد که اولین بخش مربوط به اعتبار، بخش دوم عملیات بازار باز و سومین بخش استفاده از ابزارهای جدید در حوزه زنجیره تأمین مالی تولید است.»
نادعلی در ادامه با اشاره به خدمات بخش اعتبار حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی گفت: «در گذشته تعاملات بین بانکها و بانک مرکزی بر اساس خط اعتباری تعریف میشد؛ یعنی بانک مرکزی از طریق خط اعتباری نیاز مالی بانکها را برطرف میکرد. خوشبختانه بعد از راهاندازی عملیات بازار باز، ابزارهای جدیدی در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت که موجب شد جهت تأمین نیازهای فوری و آنی بانکها دیگر از خطوط اعتباری استفاده نشود.»
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی اضافه کرد: «اداره اعتبارات بانک مرکزی بیشتر بر تکالیف قانون بودجه و سایر مصوبات متمرکز شده و این تکالیف را متناسب با ظرفیت و پتانسیل بانکها بین بانکها توزیع و سهمیهبندی میکند و دستورالعمل، شیوهنامهها و مصوبات موردنیاز را ابلاغ میکند. اداره اعتبارات در ادامه نیز با پیگیری بر عملکرد بانکها در اجرای مصوبات نظارت کرده و گزارشهای آن را طبق قانون بودجه به مجلس شورای اسلامی و مراجع نظارتی ارسال میکند.»
او با اشاره به حوزه دوم اقدامات عملیات پولی و اعتباری که عملیات بازار باز است و اعطای تسهیلات اعتباری را این حوزه انجام میدهد، ادامه داد: «در عملیات بازار باز بانک مرکزی از ابزارهای نوینی استفاده میکند که در این راستا متناسب با شرایط از ابزارهایی مثل تسهیلات قاعدهمند، توافق بازخرید منطبق با شریعت یا همان ریپو و دیگر ابزارهای نوین استفاده میکنیم.»
محمد نادعلی ادامه داد: «در این بخش نیازهای بانکها را به شکل غیرمستقیم و در قالب حراجهایی که بهصورت هفتگی و موردی برگزار میشود، برطرف میکنیم. حراجهای موردی بهصورت تسهیلات قاعدهمند اجرا میشود. تمام این ابزارها وثیقهمحور است و تماماً در اختیار بانک مرکزی است که میتواند در سررسید رفتار بانکها را تنظیم کند. در گذشته استفاده از خط اعتباری معایبی را به همراه داشت و اختیارات، بیشتر به بانک سپرده میشد و بانکها با رسیدن به سررسید، آن را تمدید میکردند که با ابزارهای جدیدی که استفاده میشود، اختیار مدیریت کاملاً به دست بانک مرکزی سپرده شده است.»
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی با تأکید بر استفاده از ابزارهای جدید در حوزه زنجیره تأمین مالی تولید و ابزارهای اعتباری افزود: «سومین حوزه اقدامات عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی مربوط به این بخش است. با ابزارهای اعتباری جدید، بانکها بهجای پرداخت نقدی تسهیلات، به زنجیرهها و حلقههای مختلف تولید تسهیلات اعتباری پرداخت میکنند. بانک مرکزی با شناسایی این زنجیرهها در قالب ابزارهای اعتباری مثل گواهی اعتبار مولد یا گام، برات الکترونیکی، اعتبار اسناد ریالی و دیگر ابزارها و در قبال رسیدهایی که صادر میشود، امر هدایت اعتبار را انجام میدهد.»
نادعلی در پایان گفت: «یکی از مهمترین ابزارهای اعتباری اوراق گام است که تاکنون حدود ۲۶ همت اوراق گام توسط بانک مرکزی صادر شده و در اختیار بانکها قرار گرفته و بانکها از این اوراق در شبکههای تأمین مالی تولید استفاده میکنند.»