پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
فناوری چگونه میتواند در پیشگیری از کرونا موثر باشد؟
محسن کچویی، کارآفرین اجتماعی و فعال اقتصادی / اولین بار وقتی شنیدم که دولت چین با ارائه یک اپلیکیشن یا برنامه کاربردی، امکان این را فراهمکرده است که شما همانند ترافیک خودروها از ترافیک و چگونگی و میزان پراکندگی افراد مبتلابه بیماری کرونا هم مطلع شوید، خیلی تعجب کردم و کنجکاو شدم تا بفهمم که چگونه میتوان بیش از یکونیم میلیارد ساکنان یک کشور را در چنین چارچوب و نظمی گردآورد.
مفهوم وجود چنین نرمافزاری این بود که دولت چین باید از موارد زیر مطلع باشد:
- شما چه کسی هستید؟
- در کدام نقطه از کشور ساکن هستید؟
- چندساله هستید؟
- مرد یا زن؟
- درجه دمای بدن شما در 24ساعت گذشته چه بوده و چه تغییری کرده است؟
- با چه کسی یا کسانی در 24ساعت گذشته ارتباط و تماس داشتهاید؟
- آیا این افراد در نرمافزار ثبتنام شدهاند؟ یا افرادی خارج از نرمافزار هستند؟
- اگر محل ثبت اطلاعات شما نسبت به 24ساعت گذشته تغییر کرده است، به چه دلیلی شما سفرکردهاید؟
- اگر دمای بدن شما تغییر کرده است، آیا به پزشک مراجعه کردهاید یا نه؟ کدام پزشک؟ کدام مرکز درمانی؟ نتیجه مراجعه شما باید توسط همان پزشک یا مرکز درمانی در سیستم ثبت شود.
در این سیستم شما با یکی از سه برچسب: سبز، زرد یا قرمز دستهبندی میشوید و بنابر همین شیوه معلوم میشود که مثلاً در کدام نقطه از چین افرادی با برچسب قرمز وجود دارند یا درحال تردد یا زندگی هستند و به همین ترتیب در سایر انواع برچسبها … .
موارد فوق و یا مواردی دیگر که احتمالاً از آنها اطلاع دقیقی نداریم به دولت چین، نهادهای درگیر در مسائل بهداشتی، مردم عادی، پزشکان، فعالان بخش عمومی و خصوصی تصویر دقیقی از آنچه در اطراف آنها میگذرد، ارائه میکند و به آنها اجازه میدهد در ارتباطات روزمره خود با دیگری، تصویر دقیقی از وضعیت او یا سایر کسانی که در اطراف هستند را بهدست بیاورند.
همه این اطلاعات و همه این شفافیت براساس یک نرمافزار کاربردی ساده ولی قدرتمند که بهسرعت در اختیار مردم قرارگرفته است، بهدستآمده و با توجه به پراکندگی و دسترسی افراد به ابزارهای دیجیتال و گوشیهای هوشمند و البته همکاری داوطلبانه مردم و مسئولان با یکدیگر، مبارزه با ویروس در کشوری به بزرگی و پرجمعیتی چین تقریباً مقدور شده است.
نقش فناوری در چنین لحظات و مقاطع حساسی روشن میشود، ازنظر برخی از ما همچنان گوشی تلفن هوشمند وسیلهای تفریحی و ابزاری برای جوانان و بچههاست ولی هرروز ابزارهای تازهای به زندگی روزمره ما وارد میشوند که گوشیهای هوشمند و اینترنت را همچون آب آشامیدنی، برق یا گاز به عنوان یک ضرورت در زندگی انسانهای امروزی تثبیت میکند.
در این میان ما به عنوان مردم، مسئولان و بخش خصوصی و متخصصین فناوری هرکدام جداگانه مسئولیم و باید هر چه سریعتر و تا دیر نشده با کنارگذاشتن شیوههای قدیمی و کهنه و درگیریها و رقابتهای بیحاصل به سمت یک رفتار معقول جمعی قدم برداریم.
مردم مسئولیت دارند تا بهمحض راهاندازی چنین سامانه یا سامانههایی، بجای فروافتادن در تئوریهای توطئه و خیالبافیهای رسانههای زرد باعلاقهمندی و داوطلبانه اطلاعات را در اختیار چنین سامانههایی قرار دهند.
و نهتنها این مسئولیت را در قبال خود و خانواده و اطرافیان انجام دهند بلکه به کسانی که ممکن است در اطراف آنها زندگی کنند ولی توانایی و دسترسی به ابزارهایی اینچنین نداشته باشند نیز کمک و راهنمایی کنند، چراکه هیچکس از گزند بیماری در امان نیست و مهم نیست که خود او و یا عزیزانش در چه حالوروزی هستند، همه در این یک موضوع بههم ربط داریم.
مسئولین محترم هم در قبال چنین شرایطی باید بپذیرند که عدم شفافیت، پنهانکاری و نسبتدادن مشکلات به زمین و زمان، صرفاً بر حجم مشکلات و گرفتاریهای آنها و بیاعتمادی مردم میافزاید، از این فرصت بهدستآمده برای رفتاری مدبرانه و معقول همراه با شفافیت استفاده کرده و اجازه دهند تا بخش خصوصی و غیر وابسته به حاکمیت که منافع واضح و روشن اقتصادی و کاری دارد، عهدهدار چنین سامانهای شوند و تجمیع اطلاعات و پردازش دادههای خام را به بخش خصوصی واگذار کنند و از تکرار اشتباهات گذشته که با تصدیگری و دخالت در روند اجرای یک رفتار استاندارد موجبات تأخیر و تعلل در امور را فراهم میکردند، دستبردارند.
بخش خصوصی و بخصوص استارتآپهای مالی و بانکی در کشور دارای رابط کاربری جاافتاده و فعال هستند و به بخش قابلتوجهی از اطلاعات عادی مردم دسترسی دارند و کافی است تا ضمن اضافهنمودن بخش سلامت به این برنامههای کاربردی، مدیریت متمرکز اطلاعات تشکیلشده و در یک ارتباط فنی با این قبیل برنامههای کاربردی و پرکاربر این قابلیت اضافه بشود و نتیجه اطلاعات پردازششده و تجمیع شده نیز بهصورت یک نقشه هوشمند در اختیار برنامههای مذکور جهت نمایش به مخاطبان مختلف قرار گیرد.
متخصصین، برنامه نویسان، صاحبان کسبوکارهای مالی و غیرمالی پرمخاطب نیز، یکبار تلاش کنند تا بهجای رقابت و مسابقه در مسیر بیحاصل در اثبات خود و نشان تجاری خود، با همدلی و همفکری دورهم گردآمده و شرایط ایجاد یک دستورالعمل فراگیر و سامانه بهداشتی و درمانی در کشور را با همکاری نهادهای علمی و پزشکی فراهم کنند.
من از همه مردم، مسئولان و فعالان حوزه فناوری دعوت میکنم تا این بار ورود و ظهور یک ویروس کشنده به کشور که ممکن است تکتک ما و عزیزانمان را درگیر کند و خدایناکرده آسیبی جدی به جان و مال همه ما وارد کند را به فرصتی برای همدلی و همکاری و نوآوری تبدیل کنیم.