پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
کاسپین با سامانه کبالت در مسیر بانکداری باز قدم گذاشته است / چگونه از سامانه کبالت، خدمات دریافت کنیم؟
حرکت بانکها در مسیر تحول دیجیتال و همچنین ورود بازیگران جدید به حوزه بانکی و پرداخت، منجر به شکلگیری نیازهای جدید مشتریان شده است. بانکداری باز رویکرد جدیدی از رشد و تعالی بانکهاست که این امکان را فراهم میسازد تا بانکها در چارچوب قوانین و ضابطههای مشخصی برای کسبوکارهای کوچک مالی فرصتی را فراهم تا از خدمات بانکی استفاده کنند. بانکداری باز مجموعهای از سرویسهای مالی و بانکی است که به توسعهدهندگان و شرکتها اجازه میدهد تا بتوانند برنامههای کاربردی خلاقانه تولید کرده و بر پایه حسابها و تراکنشهای بانکی به مشتریان سرویس ارائه دهند. بانکداری باز هر مشتری را قادر میسازد تا یک بانک شخصی منحصر به فرد خود را داشته باشد و بتواند سرویسهای دلخواه خود را در هر زمان مورد استفاده قرار دهد.
شرکت تأمین خدمات سیستمهای کاربردی کاسپین از دو سال پیش به این رویکرد فراگیر ورود کرده و با سامانه کبالت، ارائه خدمات نوین برای فینتکها را فراهم ساخته است. در این خصوص و برای رسیدن به این پاسخ که چگونه کبالت قرار است به فینتکها کمک کند با پویا حسینی مدیر معماری و زیرساخت شرکت کاسپین به گفتوگو نشستیم که در ادامه آورده میشود.
بانکداری باز؛ فرصتها و چالشها
با رشد استارتآپها و فینتکها در حوزه فناوریهای نوین مالی با هدف رفع نیازهای جامعه، ضرورت دریافت سرویس بانکداری باز از بانکها برای ارائه خدماتی متنوع و نو به مشتریان افزایش یافته و این بیانگر آن است که امروزه ارائه خدمات مالی به مشتریان محدود به بانکها نیست. حسینی با بیان این مطلب گفت: «در بدو امر راه اندازی APIها برای شرکت کاسپین، در مسیر پرپیچ و خمی قرار داشتیم. ارائه سرویس نوین از یک سیستم سنتی بانکی ما را دچار چالش بزرگی کرد اما با موفقیت آن را سپری کردیم و توانستیم پلتفرم بانکداری باز را راهاندازی کنیم.»
کاسپین، با ارائه «پلتفرم کبالت» در حوزه بانکداری باز ورود کرده است
حسینی افزود: «شرکت کاسپین، پلتفرم بانکداری باز را با نام کبالت از سال ۹۶ راهاندازی کرد تا با ارائه سرویسهایی در حوزه Core Banking و مدیریت کانال نیازهای جامعه کسبوکارهای مالی را تأمین کند. مسیر دو سال گذشته بسیار دشوار بود به دلیل اینکه موضوع کاملاً جدیدی پیش رو داشتیم و تغییر پلتفرمها جهت نیل به این هدف که بتوانیم سرویسها را به صورت API ارائه دهیم، لازم بود، ما را با چالشهای زیادی مواجهه کرد.»
سرویسهای سامانه کبالت
او در ادامه به سرویسهای کبالت اشاره کرد و گفت: «از مهمترین آنها سرویسهای مبتنی بر حساب، سرویسهای مبتنی بر کارت، سرویسهای چک، سرویسهای انتقال وجه داخلی، سرویسهای انتقال وجه بین بانکی، سرویسهای تسهیلات را میتوان نام برد.»
حسینی در خصوص فرایند دریافت این خدمات گفت: «مشتری درخواست خود را از طریق سامانه سندباکس ارائه میدهد و پس از بررسیهای لازم و تائید سرویس مورد نظر، دسترسی مشتری به سرویس مورد نیاز در محیط تستی فراهم میشود. سپس دسترسی مشتریان به محیط عملیاتی با اعمال محدودیتهای لازم و بر اساس قوانین psd2 برقرار خواهد شد. کلیه مستندات در محیط لایو به صورت آنلاین در اختیار مشتری قرار خواهد گرفت. فرایند سرویسدهی به فینتکها از طریق ثبت نام در سایت cobalt724.com صورت میگیرد، مشتریان اطلاعات خود را از این طریق وارد سامانه میکنند و نسبت به ثبت نام آنلاین برای ثبت درخواست سرویسهای خود اقدام میکنند.»
رعایت الزامات امنیتی از مزیتهای سامانه کبالت
پویا حسینی خاطرنشان کرد: «مهمترین موضوع و مساله در راهاندازی این دست از پلتفرمها، حفظ امنیت اطلاعات مشتریان است. از مزیتهای این پلتفرم بهرهگیری از زیرساخت قوی و امنیت آن است که بر پایه استانداردهای جهانی، عدم افشای اطلاعات حساس و هویتی مشتری به طرف ثالث و احراز هویت قوی طراحی شده در سرویسها در این پلتفرم با امنیت کامل در اختیار سرویسگیرندگان قرار میگیرد. ما در این سامانه جهت حفظ اطلاعات مشتریان و رمزهای آنها، از صفحاتی مانند درگاههای پرداخت استفاده کردهایم که کاملاً به صورت امن در دامنه کبالت نمایش داده میشوند و مشتری به راحتی در برنامههای شخص ثالث میتواند اطلاعات حساس خود را وارد کند، بدون اینکه این اطلاعات از طریق برنامهها انتقال یابند.»
او درباره موضوع احراز هویت گفت: «همچنین احراز هویت مشتریان بر مبنای استاندارد OAuth2 توسعه یافته است. در واقع احراز هویت صحیح مشتریان سازوکاری اثربخش برای برآورده ساختن اهداف محرمانگی و صحت اطلاعات بوده و میتواند مخاطرات بانکداری باز و دسترسی فناوران مالی به واسطهای ارتباطی را به نحو چشمگیری کاهش دهد. در پلتفرم کبالت نیز تلاش شده است با به کارگیری روشهای احراز هویت پیشرفته این دغدغه به طور کامل مرتفع شود.»