پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
شرکت سپردهگذاری مرکزی، سهامداران و تمامی کسانی که دارای کد معاملاتی از کارگزاری هستند را ملزم کرده تا با ثبتنام در این سامانه و تکمیل مشخصات در خصوص یکسانسازی سامانه اقدام کنند.
به گزارش بورس 24، شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه بهمنظور ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه بهویژه سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی و ایجاد درگاه واحد خدماتدهی بهتمامی ارکان بازار، نهادهای مالی، ناشران و مخصوصا سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی، راهاندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) را اعلام عمومی کرده است.
این سامانه در تلاش است تا بتواند اقداماتی به جهت آسانتر شدن ارتباط سهامداران با شرکتها را فراهم آورد، بهعنوان مثال با ثبتنام در این سامانه سهامداران برای دریافت سود نقدی سهام خود نیاز به حضور فیزیکی نخواهند داشت و سود نقدی میتواند راحتتر به دست آنها برسد.
این سامانه در راستای اجرای قانون مبارزه با پولشویی (مصوب 1356) و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (مصوب 1394) راهاندازی شده است.
مطابق ضوابط حاکم، اخذ هرگونه خدمات پایه برای تمامی مشتریان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه منوط به شناسایی و ثبت اطلاعات اشخاص مذکور است. با راهاندازی این سامانه هر شخص، تنها با یکبار شناسایی و ثبت اطلاعات امکان برخورداری از کلیه خدمات بازار سرمایه را خواهد داشت.
سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان سجام، مسئولیت خودکار فرآیند جمعآوری و مدیریت اطلاعات مشتریان بازار سرمایه را بر عهده دارد. با راهاندازی این سامانه نه تنها شاهد تسهیل در گردآوری اطلاعات سهامداران هستیم، بلکه با تجمیع اطلاعات و سوابق معاملاتی، شفافیت بازار نیز با رشد قابلتوجهی همراه شده است.
اخیرا شرکت سپردهگذاری مرکزی، سهامداران و تمامی کسانی که دارای کد معاملاتی از کارگزاری هستند را ملزم کرده تا با ثبتنام در این سامانه و تکمیل مشخصات در خصوص یکسانسازی سامانه اقدام کنند. علت این اقدام پس از چندین بار تا چهارم دیماه سال جاری تمدید شده است.
بررسیهای بورس ۲۴ در ارتباط با شرکت سپردهگذاری مرکزی حکایت از آن دارد که این مجموعه در تلاش است تا با موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار، مهلت ثبتنام در این سامانه را تا پایان سال جاری تمدید کند. شرکت سپردهگذاری مرکزی طی نامهای به سازمان بورس این تقاضا را کرده است و به احتمال زیاد با آن موافقت شود.
این بررسیها نشان داد که سپردهگذاری مرکزی بهعنوان سازمان ثبت بازار سرمایه تلاش میکند تا شرکتهای تامین سرمایه و کارگزاری هم اعضای باشگاه مشتریان خود را به این سامانه دعوت کنند و طی اقدامی برخی از شرکتها این عملیات را اجرایی کردهاند.
یک مقام مسئول در شرکت سپردهگذاری مرکزی دراینباره گفت: «احراز هویت برای عضویت در این سامانه از مدتها قبل آغاز شده و مشتریانی که در سامانه سجام ثبتنام کردهاند آرامآرام به دفاتر پیشخوان فراخوانده میشوند. همچنین هدف از تشکیل و راهاندازی سپردهگذاری مرکزی این بود که اطلاعات سهامداران بهصورت یکپارچه و منظم جمعآوری شود اما حالا بایت مرتفع کردن نقایصی که در طی این سالها به وجود آمده از هر یک از سهامداران 10 هزار تومان دریافت میشود.»
این در حالی است که سپردهگذاری نیز مانند شرکت بورس، فرابورس، مدیریت فناوری اطلاعات و … از کارمزدهای خریدوفروش سهامداران سهمی دارد.
در ادامه بررسیها مشخص شد سامانه سجام بهصورت جداگانه و برای اولین بار است که در سطح کشور طراحی شده و به مرحله اجرا درآمده و دارای هزینههای نرمافزار، سختافزاری و حتی هزینههای استعلام منحصر به خود است.
وقتی درآمدهای حاصل از کارمزد و غیره پاسخگوی این هزینهها نباشد باید از محل دیگری دریافت شود. برخی اعتقاد دارند که این هزینهها باید از محل کارمزدهای دریافتی تامین شود. اما افزایش کارمزدها بهمنزله دریافت هزینه ثبتنامکنندگان از معاملهگران است، چون هر کسی که ثبتنام میکند لزوما معاملهگر نیست و معاملات زیادی ندارد و بهنوعی بیعدالتی محسوب میشود و از سوی دیگر با اصول و استانداردهای بورسهای دنیا مغایرت دارد.