پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
یک چهارم بانکها همراه بانک ندارند
گزارشی از وضعیت سرویسدهی موبایل بانکینگ در شبکه بانکی کشور:
از مجموع ۲۶ بانک کشور بیش از سه چهارم آنها یعنی ۱۹ بانک، درهای سامانه همراهبانکشان را به روی مشتریانشان گشودهاند و برخی از خدماتشان را روی این سامانه ارائه میکنند. بانکهای کارآفرین، سامان، انصار، ایرانزمین، حکمت ایرانیان، قرضالحسنه مهر ایران و شهر هم هنوز موبایل بانکیگشان فعال نشده است.
از میان بانکهایی که موبایلبانکینگ یا همراهبانکشان را فعال کردهاند ارائه تعدادی از خدمات بینشان مشترک است. اعلام مانده موجودی در بین این خدمات تنها سرویسی است که در تمامی این ۱۹ بانک قابل ارائه است. اعلام سه گردش آخر حساب، انتقال وجه و پرداخت قبض هم سه خدمت دیگری است که در ۹۰ درصد این بانکها قابل دریافت است. با استفاده از خدمات موبایلبانک میتوان بین حسابهای یک بانک روزانه تا سقف سه میلیون تومان انتقال وجه انجام داد.
بانکهای سینا، سپه، مسکن، ملت، ملی، سرمایه، توسعه صادرات، کشاورزی، رفاه کارگران، اقتصاد نوین، صنعت و معدن، صادرات، توسعه تعاون، پاسارگاد، تجارت، پستبانک، تات، دی و پارسیان در فهرست بانکهایی قرار دارند که خدماتی مبتنی بر تلفن همراه ارائه میدهند، اگرچه همهشان امکان ارائه تمام سرویسها را ندارند.
بانکهای ملی، صادرات، دی، تات، توسعه صادرات و صنعت و معدن مشتری شرکت خدمات انفورماتیک هستند و سامانه همراهبانکشان را از این شرکت گرفتهاند با این وجود این بانکها، تمامی سرویسهایشان مشابه هم نیست و تنها اعلام مانده و اعلام سه گردش آخر در آنها مشترک است.
با استفاده از همراهبانک ملی میتوان به سرویسهای انتقال وجه، پرداخت قبض، خدمات چک، اعلام نرخ ارز، پرداخت اقساط تسهیلات، خرید شارژ سیمکارت، اعلام مانده کارت شتابی و اعلام مفقودی کارت دسترسی داشت. بانک صادرات هم علاوه بر این خدمات امکان دریافت شماره بانکی ایران (شبا) و دریافت و تغییر رمز حساب را روی سامانهاش گذاشته است. در هر دوی این بانکها امکان انتقال وجه بین بانکی (پایا) و انتقال وجه بین حسابهای دارای یک شماره مشتری وجود دارد.
همراهبانک صنعت و معدن هم امکان انتقال وجه بین حسابهای دارای یک شماره مشتری، استعلام وضعیت چک و پرداخت قبض را برای مشتریانش به وجود آورده است.
بانک تات اما علاوه بر انتقال وجه و پرداخت قبض امکان ارائه خدمات چک، اعلام نرخ ارز، خرید شارژ سیمکارت، اعلام مانده کارت شتابی و اعلام مفقودی کارت را برای مشتریان همراهبانکش فراهم کرده است.
اما بانک دی، در این میان خدمات انتقال وجه، تغییر رمز، اعلام نرخ ارز، دریافت شبا و خدمات چک را به وجود آورده است.
بانک توسعه صادرات هم فقط سرویسهای اعلام مانده، اعلام سه گردش آخر و پرداخت قبض را ارائه میدهد و دیگر خدمات همراهبانکش هنوز در مرحله پایلوت است.
بانکهای سینا، سرمایه، انصار، قرضالحسنه مهر، شهر، ایرانزمین و حکمت ایرانیان، سامانه همراهبانکشان را از شرکت توسن خریداری کردهاند اگرچه از بین این بانکها فقط سینا و سرمایه سرویسشان فعال است.
سرویسهای اعلام مانده موجودی، اعلام سه گردش آخر، انتقال وجه، پرداخت قبض، خدمات چک، دریافت اطلاعات وام، اعلام نرخ ارز و دریافت شبا در بانکهای سینا و سرمایه مشترک است، اما بانک سینا امکان مسدود کردن کارت، تغییر رمز، مشاهده لیست صورتحساب سپردهها و لغو سرویس را هم ارائه میدهد. بانک سرمایه نیز اعلام شبا و درخواست لیست حسابها در دسترس مشتریانش گذاشته است.
بانک سپه که به تازگی اقدام به راهاندازی خدمات همراهبانکش کرده است در این مرحله امکان دریافت ۶ سرویس را برای مشتریانش به وجود آورده است. با استفاده از همراهبانک سپه میتوان موجودی، سه گردش آخر حساب و شبا را گرفت، رمز حساب را تغییر داد، قبض پرداخت کرد و انتقال وجه انجام داد.
اما بانک مسکن علاوه بر اعلام مانده و سه گردش آخر حساب، انتقال وجه، پرداخت قبض، و اعلام مانده کارت شتابی، امکان پرداخت اقساط تسهیلات را که احتمالا باید یکی از محبوبترین سرویسهایش باشد را برای مشتریانش به وجود آورده است. علاوه بر آن امکان مسدود کردن کارت، خرید شارژ سیمکارت و پرداخت قبوض از طریق کارت شتابی هم بهواسطه این سامانه وجود دارد.
در همراهبانک ملت اما دسترسی به خدمات چک از قبیل تایید مبلغ و استعلام وضعیت چک، و اعلام چک برگشتی وجود دارد. این سامانه امکان غیرفعال کردن اکسسکارت را نیز برای مشتریانش فراهم کرده است.
همراهبانک کشاورزی هم محدود به اعلام مانده، اعلام سه گردش آخر، انتقال وجه، پرداخت قبض و تغییر رمز میشود.
سامانه همراهبانک رفاه کارگران در کنار اعلام مانده، اعلام سه گردش آخر، پرداخت قبض، تغییر رمز و خدمات چک، سرویس جالبی به نام پرداخت حق بیمه دارد که مشترک با وارد کردن شماره بیمه و مبلغ آن میتواند حق بیمه ماهانهاش را پرداخت کند.
سرویسهای همراهبانک اقتصاد نوین هم فقط محدود به اعلام مانده، اعلام سه گردش، انتقال وجه و پرداخت قبض میشود.
همراهبانک توسعه تعاون هم فقط سرویس اعلام مانده، اعلام مانده کارت شتابی، انتقال وجه و پرداخت قبض را ارائه میدهد.
اما همراهبانک تجارت، امکان اعلام مانده، اعلام سه گردش آخر، انتقال وجه، پرداخت قبض، خدمات چک و پرداخت اقساط تسهیلات را برای مشتریانش به وجود آورده است.
همراهبانک پستبانک نیز در کنار ارائه خدمات اعلام موجودی، اعلام سه گردش آخر، انتقال وجه، پرداخت قبض، امکان خرید شارژ سیمکارت و اعلام مانده کارت شتابی را نیز برای مشتریانش به وجود آورده است.
بانک پارسیان سامانه همراهبانکش را از پرداخت موبایل جدا کرده و آنها را در دو بسته نرمافزار جداگانه به مشتریانش ارائه میدهد. درخواست لیست حسابها، درخواست لیست کارتها، اعلام موجودی، اعلام سه تراکنش، جزئیات وام، انتقال وجه، همزمانسازی توکن، خرید شارژ، پرداخت قبض و وضعیت چک ازز جمله خدماتی است که همراهبانک پارسیان به مشتریانش ارائه میدهد.
موبایلبانک پاسارگاد که سامانه پرداخت همراه نام دارد هم امکان اعلام موجودی کارتهای عضو شتاب، انتقال وجه کارت به کارت (درون بانکی)، پرداخت قبض، خرید شارژ سیمکارت و امکان دریافت سه گردش آخر کارت را دارد.
درخواست مسدود کردن کارت، اعلام موجودی سپردهها، مشاهده لیست کارتها، مشاهده گردش سپرده و درخواست مشاهده لیست تسهیلات هم جزو امکانات SMS بانک پاسارگاد است. این بانک به تازگی پرداخت همراه مبتنی بر USSD را نیز با همکاری شرکت ایرانسل به وجود آورده است. استفاده از این سرویس تنها برای مشترکان ایرانسل و دارندگان کارتهای عضو شتاب امکانپذیر است و استفاده از آن نیاز به نصب هیچ نرمافزاری ندارد.
پرداخت قبض، خرید شارژ، دریافت موجودی کارتهای عضو شتاب و انتقال وجه کارتبه کارت (درون بانکی) از جمله خدمات قابل دریافت از این طریق است.
اما بانک سامان هم با همکاری ایرانسل و تالیا مشابه همین سرویس را ارائه میدهد. این بانک در واقع از طریق سرور USSDاش و استفاده از شبکه مخابراتی که این دو اپراتور در اختیارش میگذارند سرویسهای بانکی و پرداختی ارائه میدهد و مشتری با استفاده از کدهای دستوری میتواند این خدمات را دریافت کند. سرویس بانکی آن درحال حاضر فقط به ماندهگیری محدود میشود اما با اخذ مجوزهای لازم بهزودی سرویسهای اعلام گردش حساب و انتقال وجه هم به آن افزوده میشود. در بخش پرداخت هم امکان خرید شارژ، پرداخت قبض و خرید کارت تلفن جزو سرویسهایش است.
منبع: هفته نامه عصر ارتباط