راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

آیا با قطعی اینترنت ۵ درصد از تولید بیت‌کوین جهانی کاهش پیدا کرد؟

عباس علی‌آبادی وزیر نیرو در آیین افتتاح و بهره‌برداری از ۳۱۶ مگاوات ظرفیت جدید نیروگاه‌های خورشیدی در ۴۰ ساختگاه در سراسر کشور بیان کرد که قطع اینترنت در چند روز گذشته منجر به کاهش ۵ درصدی تولید جهانی بیت‌کوین شد که نشان می‌دهد چه سهم بالایی از مصرف برق کشور توسط ماینرها در این حوزه اختصاص یافته است. اما گفته وزیر نیرو این سوال را مطرح می‌کند که آیا ایران ۵ درصد از ماین بیت‌کوین دنیا را انجام می‌دهد.

طبق گزارشی که bitcoinworld منتشر کرده است ایران ممکن است حدود ۳.۱ درصد از فعالیت جهانی استخراج بیت‌کوین را به خود اختصاص دهد. در ادامه گزارش دلایلی که باعث شده تا ایران در میان رقبای برتر در دنیای رقابتی تولید رمزارزها باشد، آمده است. bitcoinworld سه دلیل هزینه برق بین ۰.۰۱ تا ۰.۰۵ دلار به‌ازای هر کیلووات‌ساعت، دورزدن تحریم‌های بین‌المللی، استفاده استراتژیک از منابع را معرفی می‌کند.

 قطعی اینترنت در ایران در تاریخ ۲۷ تا ۳۱ خرداد (۱۷ تا ۲۱ ژوئن) باعث شد تا دسترسی ماینرها نیز در ایران قطع شود و در نتیجه تولید بیت‌کوین جهانی کاهش یافت. اما این قطعی چه‌قدر در میزان هش ریت تأثیرگذار بوده است؟ در ادامه عکسی از میزان هش ریت بیت‌کوین طبق داده‌های سایت Blockchain.com آورده شده است:

این نمودار هش‌ریت را به‌صورت تراهش بر ثانیه (TH/s) در بازه زمانی مشخص نمایش می‌دهد و تغییرات آن را در کنار قیمت بازار (Market Price) نشان می‌دهد.

هش‌ریت از اوایل آوریل ۲۰۲۵ تا اواسط ژوئن به‌طورکلی صعودی بوده؛ اما در ۲۵ ژوئن به طور ناگهانی کاهش یافت و افتی حدود ۵-۱۰٪ نسبت به اوج قبلی خود پیدا کرد. در ۲۸ ژوئن پس از یک بهبود جزئی، هش‌ریت دوباره کاهش یافت و به حدود ۹۰,۰۰۰-۹۲,۰۰۰ TH/s رسید که افت دیگری را نشان می‌دهد. پس از ۲۸ ژوئن، هش‌ریت به‌تدریج شروع به افزایش کرد و به سطح قبلی رسید.

پس این کاهش بافاصله حدود ۸ روز از شروع قطعی اینترنت در ایران رخ‌داده است. البته در نظر داشته باشید که هش‌ریت به‌صورت لحظه‌ای اندازه‌گیری نمی‌شود و معمولاً میانگین ۲۴ ساعته یا ۷ روزه در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین، تأثیر قطعی اینترنت ممکن است به‌تدریج در داده‌ها منعکس شده باشد.

طبق اطلاعاتی که قبلاً منتشر شده از جمله اظهارات وزیر نیرو، مصرف برق ماینرها بین ۲۴۰۰ تا ۲۴۵۲ مگاوات تخمین زده شده است. عدد ۱۸۰۰ مگاوات برای مزارع غیرمجاز منطقی به نظر می‌رسد، زیرا بخشی از ماینینگ (حدود ۶۰۰-۷۰۰ مگاوات) ممکن است مجاز باشد. با فرض کارایی دستگاه‌های ماینینگ (حدود ۳۰-۴۰ وات به‌ازای هر تراهش)، ۱۸۰۰ مگاوات می‌تواند معادل ۴۵,۰۰۰ تا ۶۰,۰۰۰ تراهش قدرت محاسباتی باشد که با سهم ۳-۵٪ ایران از هش‌ریت جهانی (حدود ۳,۰۰۰-۵,۵۰۰ EH/s یا ۳-۵ میلیون TH/s) هم‌خوانی دارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.