پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان: ذهنیت برخی از مدیران بانکی کشور، کماکان سنتی است
در گفتوگو با احمد جعفری، معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان، درباره تحقق تحول دیجیتال در صنعت بانکی کشور مطرح شد
صادق کاشفی / بانک پارسیان، بهعنوان یکی از پیشگامان صنعت بانکداری ایران، همواره در تلاش بوده تا با بهرهگیری از فناوریهای نوین، خدماتی متمایز و کارآمد به مشتریان خود ارائه دهد. در این میان، نقش فناوری اطلاعات بهعنوان یکی از ارکان اصلی تحول دیجیتال در این بانک، غیرقابلانکار است. احمد جعفری، معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان، از تابستان ۱۴۰۳ هدایت این بخش کلیدی را عهدهدار شده و در تلاش است تا با تیمی متخصص و متعهد، مسیر تحول دیجیتال بانک را هموار کند. در گفتوگویی که با جعفری داشتیم، او از چالشها و فرصتهای پیش روی بانک پارسیان در حوزه فناوری اطلاعات و اقدامات این معاونت در سال ۱۴۰۳ صحبت کرده است.
بنا به گفته جعفری، بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳ تمرکز خود را بر بهینهسازی پلتفرم بانکداری دیجیتال، تقویت امنیت سایبری، بهبود پایداری سیستمها و توسعه زیرساختهای سختافزاری قرار داده و در عین حال، با چالشهایی همچون حملات سایبری گسترده، نوسانات ارزی و کمبود نیروی انسانی متخصص مواجه شده که روند توسعه برخی از پروژههایشان را با موانعی همراه کرده است. با این حال، با اجرای چندین پروژه کلیدی، این بانک در مسیر تحول دیجیتال گامهای مهمی برداشته و در حال آمادهسازی برای آیندهای دیجیتالیتر است. جعفری بر این عقیده است که با اجرای این اقدامات، بانک پارسیان میتواند نقش پررنگتری در آینده دیجیتالی صنعت بانکی کشور ایفا و جایگاه خود را بهعنوان یکی از بانکهای پیشرو در این حوزه تثبیت کند. در ادامه گزارشی از این گفتوگو را میخوانید.
امنیت؛ اولویت اصلی بانک پارسیان در سال ۱۴۰۳
تنشهای موجود در خاورمیانه، یکی از عواملی بود که در سال گذشته در حوزه فناوری اطلاعات، نگرانیهای متعددی را برای بانکها پدید آورد و بانک پارسیان هم از این قاعده مستثنی نبود. احمد جعفری، معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان، با بیان این موضوع توضیح میدهد: «من از مردادماه ۱۴۰۳ همکاری خود را با بانک پارسیان و مجموعه فناوری اطلاعات آن آغاز کردم. طبیعتاً در این سال، زمان زیادی در اختیار نداشتیم که بتوانیم تغییرات اساسی و تحولات عمدهای ایجاد کنیم، اما چند اقدام مهم را که ضرورت داشت، در دستور کار قرار دادیم. همگی شرایط سال ۱۴۰۳ را تجربه کردهایم و بهخوبی از چالشهای امنیتی و خطراتی که کشور با آن مواجه بوده، آگاه هستیم. این وضعیت باعث شد که تمرکز اصلی ما بر تقویت حوزه امنیت معطوف شود. البته پیش از این نیز اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده بود، اما نیاز بود که بازنگری، بهروزرسانی و تقویت شود؛ بنابراین، تجهیزات جدید اضافه کردیم و نیروهای متخصص بیشتری را به کار گرفتیم.
یکی از مسئولیتهای من، توسعه تیم امنیتی و تربیت نیروی متخصص در این حوزه بود که خوشبختانه بخش عمدهای از این هدف در سال جاری محقق شد و بخشی دیگر نیز در سال آینده تکمیل خواهد شد. نظارت بر این فرایند آغاز شده و امور مربوط به آن در حال انجام است. بهطورکلی، امنیت یکی از اولویتهای اصلی ما در سال ۱۴۰۳ بود و به نتایج قابلقبولی نیز دست یافتیم.»
جعفری میگوید تمرکز بر بهبود تجربه مشتریان، محور دوم فعالیتهای واحد فناوری اطلاعات بانک پارسیان در سال گذشته بوده است و هدفشان این بود که خدمات بانکی را سادهتر، سریعتر و باکیفیتتر در اختیار مشتریان قرار دهند. او در این باره میگوید: «بانک پارسیان همواره بهعنوان یکی از پیشگامان حوزه بانکداری غیرحضوری، اینترنتی و موبایلی در کشور شناخته شده است و مشتریان نیز با این سبک خدمات آشنایی دارند. بااینحال، لازم بود که بازنگریهایی در حوزه فرایندهای اقتصادی و محصولات بانکی انجام شود. بر این اساس، تمرکز ویژهای بر دیجیتالیسازی فرایندهایی که پیشتر بهصورت حضوری در شعب انجام میشدند، داشتیم. از جمله این فرایندها میتوانم به احراز هویت الکترونیکی (e-KYC)، صدور کارت، تسهیلات و اعتبارات اشاره کنم.
برای هر یک از این حوزهها کمیتههای تخصصی تشکیل شد، بودجه اختصاص یافت و مراحل اجرایی آغاز شد. امیدواریم بتوانیم این محصولات را در ابتدای سال ۱۴۰۴ عملیاتی کنیم و در پلتفرمهای بانک پارسیان ارائه دهیم تا مشتریان از آنها بهرهمند شوند. این پروژهها از اولویتهای کلیدی ما در سال ۱۴۰۳ بودند و مدیریت ارشد بانک نیز بر اجرای آنها تأکید ویژه داشت. در شش تا هفت ماه گذشته، تلاش کردیم این برنامهها را به نقطه جمعبندی برسانیم و خوشبختانه تاکنون پیشرفتهای قابلتوجهی حاصل شده است.»
رونمایی از پلتفرم جدید بانکداری دیجیتال پارسیان
بانک پارسیان در راستای ورود به حوزههای نوین بانکی برنامهریزیهای متعددی نیز در دستور کار دارد. طبق صحبتهای جعفری، آنها در حال توسعه یک پلتفرم جدید هستند که ابعاد خاص و منحصربهفردی در سطح کشور خواهد داشت. او درباره این پلتفرم میگوید: «این پروژه در مراحل ابتدایی قرار دارد و هنوز نمیتوان جزئیات آن را اعلام کرد، اما امیدواریم در آیندهای نزدیک به مرحله نهایی برسد تا بتوانیم اطلاعات بیشتری دراینخصوص ارائه کنیم. یکی از استراتژیهای کلیدی بانک پارسیان، ارائه خدمات جامع و سادهسازی فرایندهای بانکی برای مشتریان است. ازآنجاکه پارسیان یک بانک خصوصی محسوب میشود، مدل کسبوکار آن با بانکهای دولتی متفاوت است. به همین دلیل، بهجای تمرکز بر گسترش فیزیکی شعب، در تلاش هستیم تا از طریق فناوری، خدمات بانک را در سراسر کشور – حتی در مناطق روستایی و کمبرخوردار – گسترش دهیم. خوشبختانه شناخت عمومی نسبت به بانک پارسیان و اعتماد مشتریان، این امکان را برای ما فراهم کرده است تا در این مسیر گامهای مؤثری برداریم.»
بانک پارسیان بهعنوان یک بانک خصوصی، نمیتواند همانند برخی از بانکهای دولتی از مزیت تعدد شعبه بهرهمند باشد و به همین خاطر باید تمهیدات دیگری را برای افزایش دسترسی کاربران خود به خدماتش بیندیشد. جعفری در این زمینه میگوید: «یکی از چالشهای مهمی که با آن روبهرو هستیم، محدودیت شعب بانکی در برخی از مناطق کشور است. در برخی استانها تنها یک شعبه داریم و در بسیاری از روستاها و شهرکها هیچ شعبهای وجود ندارد؛ بنابراین، ضروری است که زیرساختی فراهم کنیم تا همه مردم، صرفنظر از موقعیت جغرافیایی، بتوانند از خدمات کامل بانک پارسیان بهرهمند شوند. علاوه بر این، ابزار ارائه خدمات بانکی باید ساده و قابلاستفاده برای عموم باشد.
نباید بهگونهای طراحی شود که فقط افراد آشنا با فناوری بتوانند از آن استفاده کنند. در سطح بینالمللی، پلتفرمهای تحول دیجیتال و بانکداری دیجیتال بهخوبی تعریف شدهاند. اما ازآنجاکه در ایران محدودیتهایی برای استفاده از پلتفرمهای خارجی وجود دارد، لازم است که ترکیبی از این مدلها را بومیسازی کنیم تا بتوانیم خدمات بانکی را بهصورت دیجیتال و فرایندمحور به مشتریان ارائه دهیم. پروژه راهاندازی پلتفرم جدید بانکداری دیجیتال پارسیان از چند ماه پیش آغاز شده و پیشبینی میکنیم که اولین نسخه آن در تیر یا مردادماه سال ۱۴۰۴ ارائه شود.»
به گفته معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان، ویژگی مهم این پلتفرم، یکپارچگی آن است، به این معنا که مشتریان در تمامی درگاهها تجربهای یکسان از خدمات بانکی خواهند داشت. او میگوید: «همچنین، در طراحی این پلتفرم، موضوع فرایندمحوری مورد توجه قرار گرفته است تا مشتری بتواند بدون سردرگمی، مستقیماً به سمت خدمتی که نیاز دارد، هدایت شود. رویکرد اصلی ما در این پروژه، حرکت از محصولمحوری به مشتریمحوری است. به همین دلیل، کمیتههای تخصصی تشکیل شدهاند که ۷۰ درصد تمرکز آنها بر تحلیل نیازهای مشتریان است. در واقع، بهجای آنکه صرفاً یک محصول جدید طراحی کنیم، تلاش داریم ابتدا نیازهای مشتری را شناسایی کرده و سپس راهکاری دیجیتال برای پاسخ به آن نیازها ارائه دهیم.»
برنامههای بانک پارسیان در حوزه نئوبانک و بانکداری باز
در سالهای اخیر، روندهای جدیدی مانند نئوبانکها، بانکداری باز و تحول دیجیتال، مورد توجه صنعت بانکداری ایران قرار گرفتهاند و بانک پارسیان نیز بهعنوان بانکی که از گذشته به بانکداری غیرحضوری علاقهمند بوده، به این حوزهها ورود کرده و خدماتی را در این حوزهها ارائه کرده است.
جعفری در این باره میگوید: «در حوزه نئوبانک، بانک پارسیان چند سال پیش پروژهای مشترک با همراه اول تحت عنوان «همپا» آغاز کرد که هدف آن ارائه خدمات بانکی به مشتریان اپراتور همراه اول بود. البته مدل نئوبانک در ایران با آنچه در سطح جهانی مطرح است، تفاوتهایی دارد. در بسیاری از کشورها، نئوبانکها بهصورت مستقل فعالیت میکنند، اما در ایران به دلیل ملاحظات قانونی و زیرساختی، پیادهسازی این مدل به همان شکل امکانپذیر نیست. به همین دلیل، لازم است که مدل بومیشدهای را طراحی کنیم که ضمن حفظ مزایای نئوبانک، با شرایط کشور نیز سازگار باشد.»
به گفته جعفری، در حوزه بانکداری باز نیز اقدامات متعددی در حال انجام است تا بتوانند با استفاده از APIهای بانکی، خدمات را به سایر کسبوکارها ارائه دهند و اکوسیستم مالی بانک پارسیان را گسترش دهند. او میگوید: «این رویکرد بخشی از استراتژی تحول دیجیتال بانک محسوب میشود که در سالهای آینده توسعه خواهد یافت. مدل بومی نئوبانک، یکی از روندهایی است که در کشور بهتدریج در حال شکلگیری است که منظور نئوبانکهایی است که توسط خود بانکها ایجاد و مدیریت میشوند.
در این مدل، نئوبانکها در کنار بانک اصلی خود، یک بانک دیجیتال مستقل راهاندازی میکنند. نمونههای محدودی از این رویکرد را در کشور شاهد هستیم. بانک پارسیان نیز پیشتر با همراه اول پروژهای را در این حوزه آغاز کرده که همچنان در حال توسعه است. البته این پروژه در حال حاضر بیشتر بر حوزه تسهیلات متمرکز است و هنوز بهصورت گسترده عملیاتی نشده است. برنامه ما این است که پس از راهاندازی فاز اول پلتفرم بانکداری دیجیتال پارسیان، پروژه نئوبانک را نیز با یک جامعه هدف مشخص آغاز کنیم. در حال حاضر، تیمهای تخصصی روی طراحی مدل نهایی آن کار میکنند و امیدواریم که در سال ۱۴۰۴ به جمعبندی لازم برای شروع این پروژه برسیم.»
بانک پارسیان در حوزه بانکداری باز، پلتفرم کبالت را در اختیار دارد که بنا به گفته جعفری، در حال حاضر توسط تعداد قابلتوجهی از مشتریان مورد استفاده قرار میگیرد. او بر این مسئله صحه میگذارد که این پلتفرم در مقایسه با نمونههای مشابه، عملکردی را ارائه میکند که نشان میدهد فاصله چندانی با پلتفرمهای پیشرو در کشور ندارد. او دراینخصوص میگوید: «بهویژه آنکه برخی از پلتفرمهای بانکداری در کشور مستقیماً به بانکهای بزرگ متصل هستند که دهها میلیون مشتری دارند. بااین حال، هنوز ظرفیت بالایی برای رشد و توسعه در این حوزه وجود دارد. بانکداری باز یکی از ارکان اصلی تحول دیجیتال محسوب میشود. در سطح جهانی، یکی از پایههای اصلی این تحول، ایجاد امکان تعامل بانکها با استارتاپها و شرکتهای ثالث است، بهگونهای که خدمات بانکی از طریق این مجموعهها ارائه شود. در این راستا، توسعه پلتفرم بانکداری باز و گسترش بازار آن در دستور کار بانک پارسیان قرار دارد.»
در جستوجوی تحول در نظام بانکداری
معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان سپس درباره چالشهای تحقق تحول دیجیتال در کشور صحبت میکند. به گفته او، تحول دیجیتال در صنعت بانکی مقولهای است که در سالهای اخیر در کشور مطرح شده اما عمدتاً در بانکهای دولتی مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، لازم است توجه داشت که تحول دیجیتال تنها به زیرساختهای فناوری اطلاعات محدود نمیشود. جعفری دراینخصوص توضیح میدهد: «در واقع، حدود ۳۰ درصد از تحول دیجیتال به حوزه فناوری مرتبط است و ۷۰ درصد دیگر به ساختار سازمانی، فرهنگسازی و تغییر نگرش مدیران بستگی دارد. یکی از چالشهای مهم در این مسیر، ضرورت تغییر نگرش مدیران بانکی به سمت تفکر دیجیتال است. برای آنکه تحول دیجیتال بهدرستی پیادهسازی شود، لازم است دستکم ۵۰ درصد مدیران، رویکرد دیجیتال داشته باشند و با مفاهیم فناوری اطلاعات آشنا باشند. در حال حاضر، تفکر سنتی هنوز در بسیاری از بانکهای کشور غالب است و در برخی موارد، حتی در برابر ورود شرکتهای ثالث به اکوسیستم بانکی مقاومت وجود دارد.»
بااینحال به عقیده او، این روند در حال تغییر است، اما برای رسیدن به نقطه مطلوب، به زمان و فرهنگسازی نیاز داریم. جعفری میگوید: «تجربه جهانی نشان میدهد که بسیاری از کشورها، از جمله هند، سنگاپور و مالزی، گامهای بزرگی در این زمینه برداشتهاند و مدلهای سنتی بانکداری را کنار گذاشتهاند. در ایران نیز مسیر تحول دیجیتال اجتنابناپذیر است و بانکها ناگزیرند به سمت مدلهای جدید حرکت کنند. بانک پارسیان نیز در همین راستا تلاش میکند تا با ایجاد زیرساختهای لازم و تغییر نگرش سازمانی، نقش مؤثری در این تحول ایفا کند.»
دیجیتالسازی؛ مهمترین دستاورد بانک پارسیان در ۱۴۰۳
جعفری میگوید باتوجهبه مسیر حرکت بانک پارسیان به سمت دیجیتالیسازی، یکی از مهمترین دستاوردهای سال ۱۴۰۳ این بانک، بهینهسازی پلتفرم بانکداری دیجیتال و موبایلبانک آنها بوده است. او در این باره توضیح میدهد: «در این راستا، تسهیلات غیرحضوری بهعنوان یکی از پروژههای کلیدی بانک پارسیان بهصورت کامل آماده شده و بهزودی عملیاتی خواهد شد. علاوه بر این، در حوزه امنیت سایبری و پایداری سیستمها نیز اقدامات گستردهای انجام دادهایم. بهینهسازی و ارتقای سامانههای زیرساختی، بهبود عملکرد سامانههای بانکی و کاهش میزان خطای سوئیچها، از جمله این دستاوردها بودهاند.
در حال حاضر، بر اساس آمار بانک مرکزی، درصد خطای سوئیچهای بانک پارسیان نسبت به سایر رقبا به میزان قابلتوجهی پایینتر است که نشاندهنده پیشرفت در پایداری سیستمهای بانکی ماست. از سوی دیگر، باتوجهبه اینکه کربنکینگ بانک پارسیان نیازمند بهروزرسانی و بهینهسازی بود، در سال ۱۴۰۳ تمرکز ویژهای روی این موضوع صورت گرفت تا بانک بتواند بدون مشکل و با کمترین اختلال، حجم بالای تراکنشهای خود را در بازههای پرتراکنش سال، از جمله ایام پایانی سال و نوروز، مدیریت کند.»
بانک پارسیان همچنین در زمینه تقویت زیرساختهای سختافزاری نیز اقدامات مهمی انجام داده است. جعفری میگوید: «بخشی از تجهیزات جدید سفارش داده شده و تحویل داده شدهاند، و بخشی دیگر نیز در حال ورود به شبکه بانکی است تا زیرساخت بانک برای ارائه خدمات دیجیتال بهینه شود.»
افزایش حملات سایبری و کندشدن روند تحول دیجیتال
یکی از بزرگترین چالشهای یک سال گذشته حوزه فناوری اطلاعات بانکی، افزایش حملات سایبری به شبکه بانکی کشور بوده است. جعفری در این باره میگوید: «باتوجهبه شرایط خاص کشور و تهدیدهای خارجی، حوزه پرداخت و بانکداری دیجیتال همواره یکی از اهداف اصلی حملات سایبری بوده است. در نتیجه، بانک پارسیان در بیش از ۲۰۰ روز از سال گذشته، در وضعیت نارنجی یا قرمز امنیتی قرار داشت و تیمهای فنی دائماً در آمادهباش بودند تا از نفوذ به سیستمها و درز اطلاعات جلوگیری کنند. این مسئله نهتنها برای بانک پارسیان، بلکه برای کل شبکه بانکی کشور چالشی جدی ایجاد کرده است. در چنین شرایطی، تمرکز اصلی بانکها و رگولاتورها بهجای توسعه خدمات دیجیتال، معطوف به دفع تهدیدات امنیتی شده است که روند تحول دیجیتال را کند میکند.»
به گفته او، چالش مهم دیگر آنها در یک سال گذشته، نوسانات نرخ ارز و تأثیر آن بر تأمین تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری مورد نیاز بانک بود: «باتوجهبه تغییرات شدید نرخ ارز، تأمینکنندگان تجهیزات بانکی دچار مشکلات متعددی شدهاند. عدم ثبات اقتصادی باعث شده شرکتهای تأمینکننده نتوانند پیشبینی دقیقی از قیمتها داشته باشند و در نتیجه، بسیاری از مناقصات با عدم استقبال مواجه شدهاند.»
منابع انسانی، تخصیص ارز و رگولاتوری؛ مهمترین چالشهای ۱۴۰۳
طبق صحبتهای جعفری، مهاجرت نیروهای متخصص و رقابت شدید میان شرکتهای فناوری برای جذب نیروهای مستعد، باعث شده که بانکها برای حفظ و جذب نیروی انسانی با مشکلاتی مواجه شوند. او درباره این موضوع میگوید: «این چالش، موضوع جدیدی نیست و سالهاست که در صنعت بانکداری و پرداخت کشور وجود دارد، اما در سال جاری، به دلیل توسعه گسترده پروژههای دیجیتال و افزایش نیاز به متخصصان حوزه فناوری اطلاعات، این مشکل بیش از گذشته احساس شده است. یکی از مهمترین چالشهای حوزه فناوری اطلاعات در شبکه بانکی، مهاجرت نیروهای متخصص و تغییر الگوی کاری آنهاست.
بسیاری از نیروهای ماهر به دلیل مزایای بیشتر، به دو مسیر اصلی گرایش پیدا کردهاند: نیروهای متخصص و باتجربه، به دلیل اختلاف زیاد سطح درآمدها، یا جذب بازارهای بینالمللی میشوند یا ترجیح میدهند بهجای کار در ساختارهای سنتی بانکی که مستلزم حضور فیزیکی و پایبندی به ساعات کاری مشخص است، بهصورت دورکاری، پروژهای و فریلنسری فعالیت کنند و درآمد ارزی داشته باشند. این افراد معمولاً در ساعات دلخواه خود کار میکنند، پروژههای بینالمللی میپذیرند و درآمد بالاتری نسبت به شاغلان شبکه بانکی دارند. علاوه بر این، رقابت شدید میان شرکتهای فناوری اطلاعات و استارتاپهای موفق برای جذب نیروهای متخصص، شرایط را برای بانکها دشوارتر کرده است. بسیاری از شرکتهای فناوری و استارتاپها، با ارائه حقوق و مزایای چندبرابری نسبت به بانکها، نیروی انسانی باکیفیت را به خدمت میگیرند.»
منابع انسانی صدالبته تنها چالشی نیست که بانک پارسیان طی این سالها با آن دستبهگریبان بوده است. جعفری در این میان به برخی از روندهای پردستانداز و دشوار هم اشاره میکند که حوزه قانونگذاری را هم در بر میگیرند. او در این باره میگوید: «فرایندهای سختگیرانه در حوزه اعتبارسنجی باعث شده بسیاری از پلتفرمهای اعتباری نتوانند خدمات مناسبی ارائه دهند. هرچند این سختگیریها برای حفظ امنیت ضروری است، اما لازم است سادهسازی و بهینهسازی این فرایندها در دستور کار قرار گیرد تا کسبوکارها و مشتریان بتوانند بهراحتی از این خدمات استفاده کنند. از طرفی هنوز چهارچوبهای سازمانیافته و قوانین مشخصی وجود ندارد. برای رشد این حوزه، لازم است مقررات شفاف و دقیقتری تدوین شود تا بانکها و مؤسسات مالی بتوانند با امنیت و ثبات بیشتری در این زمینه فعالیت کنند.
از طرفی مقوله اوپن ایپیآی (Open API) و مقرراتگذاری موضوع بانکداری باز باید یکی از مباحث مهم و از اصلیترین موضوعاتی باشد که رگولاتور در حوزه فناوری بانکی آن را مدنظر قرار میدهد. چنانچه برای این حوزه قوانین مشخصی تدوین نشود، امنیت اطلاعات مالی مشتریان ممکن است به خطر بیفتد؛ بنابراین، تدوین مقررات لازم برای محافظت از دادهها و جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی ضروری است.»
داشتن اکوسیستمی یکپارچه؛ مزیت کلیدی بانک پارسیان
بانک پارسیان ظرفیتهای متعددی دارد که جعفری معتقد است به همین واسطه، هر چقدر هم بیشتر مورد استفاده قرار بگیرند، باز هم جای شکوفایی در آنها وجود دارد. ظرفیتهایی نظیر مشتریان وفادار، خوشنامی برند و تجهیز به نفراتی برجسته در ترکیب اعضای هیئتمدیره. او دراینخصوص اینطور میگوید: «یکی از بزرگترین داراییهای بانک پارسیان، اعتبار و خوشنامی آن در میان مشتریان است. بهعنوان نخستین بانک خصوصی کشور، پارسیان همواره در حوزه مشتریمداری و ارائه خدمات باکیفیت پیشرو بوده است. اگرچه در برخی موارد ممکن است چالشهایی در ارائه خدمات ایدهآل وجود داشته باشد، اما همچنان مشتریان وفادار بانک، نقطه قوت بزرگی محسوب میشوند. با تمرکز بیشتر بر بهبود خدمات دیجیتال و ایجاد ارزش افزوده برای مشتریان، بانک میتواند حفظ مشتریان فعلی و جذب مشتریان جدید را بهبود بخشد. از سمت دیگر بانک پارسیان دارای سهامداران معتبری است که در اکوسیستم مالی کشور نقش کلیدی ایفا میکنند. این ظرفیت میتواند در ارائه خدمات مالی و بانکی به شرکتهای بزرگ و کسبوکارها مورد استفاده قرار گیرد.»
به گفته او، هرچند چالشهای جدی در حفظ نیروی انسانی متخصص در حوزه فناوری اطلاعات وجود دارد، اما بانک پارسیان همچنان دارای تیمهای فنی باتجربه و کارآزموده است: «با ایجاد مشوقهای مناسب برای حفظ و جذب استعدادها، میتوانیم از این ظرفیت به طور مؤثرتری بهره ببریم. ظرفیتهای نیروی انسانی و اکوسیستم بانکی در بانک پارسیان، بهویژه در بخش فناوری اطلاعات، نیروی انسانی متخصص و باتجربه یک ظرفیت بسیار مهم است. تعدادی از اعضای تیم فناوری اطلاعات از ابتدای تأسیس بانک با آن همکاری داشتهاند و به دلیل تخصص و تجربهای که در بانک کسب کردهاند، بهراحتی میتوانند به بانکهای دیگر یا شرکتهای خصوصی با حقوقهای بالاتر جذب شوند. با این حال، بسیاری از آنها همچنان در بانک پارسیان ماندهاند. این وفاداری نشاندهنده اعتماد و علاقه به محیط کاری بانک پارسیان است که به طور خاص در جذب و حفظ نیروی انسانی مؤثر است.»
طبق صحبتهای جعفری، با توسعه پلتفرمهای دیجیتال و ورود به حوزه بانکداری باز (Open Banking)، بانک پارسیان میتواند اکوسیستم مالی خود را گسترش دهد و از ظرفیتهای شرکتهای فناوری و استارتاپها برای رشد بیشتر استفاده کند. او توضیح میدهد: «بانک پارسیان در سالهای اخیر در مسیر تحول دیجیتال و توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات گامهای مؤثری برداشته است. یکی از مزایای کلیدی بانک پارسیان، داشتن اکوسیستمی جامع و یکپارچه است. این بانک در حوزههای مختلفی مانند خدمات بانکی، خدمات مالی شرکتی، پرداختهای الکترونیکی و خدمات سرمایهگذاری فعالیت میکند. این تنوع خدمات باعث میشود که بانک پارسیان بهعنوان یک بانک جامع در نظر گرفته شود که تمامی نیازهای مشتریان خود را در یک پلتفرم واحد فراهم میکند. این یکپارچگی خدمات، این امکان را به بانک میدهد که یک سوپرمارکت مالی دیجیتال برای مشتریان خود ایجاد کند. این ویژگی میتواند پتانسیل بالایی برای توسعه و جذب مشتریان جدید داشته باشد.»
باتوجهبه شرایط موجود، به نظر میرسد چالشهای سال ۱۴۰۳، مانند بحث امنیت و مشکلات تأمین ارز و زیرساختهای سختافزاری، همچنان در سال ۱۴۰۴ ادامه داشته باشند. معاون فناوری اطلاعات بانک پارسیان ضمن تأکید بر این مسئله، اذعان میدارد: «این چالشها ممکن است تأثیرات زیادی بر عملکرد شبکه بانکی و فناوری اطلاعات بانکها بگذارند. در سال آینده، باید توجه بیشتری به حفاظت از زیرساختهای دیجیتال بانک داشته باشیم، چرا که در حوزه امنیت سایبری با تهدیدات پیچیدهتری از جانب دولتها و گروههای سایبری مواجه خواهیم بود. این تهدیدات ممکن است بر امنیت اطلاعات و استقرار زیرساختها تأثیر بگذارند.
از طرفی به نظر میرسد که نوسانات ارزی و مشکلات در تأمین تجهیزات و زیرساختهای فناوری اطلاعات همچنان چالشهایی بزرگ در سال آینده باقی خواهند ماند. این مسائل ممکن است باعث تأخیر در پروژههای فناوری اطلاعات و محدودیت در تأمین تجهیزات لازم برای اجرای پروژههای توسعهای شوند. بانک پارسیان باید برای مقابله با تهدیدات امنیتی و تأمین زیرساختهای لازم در آینده آماده شود. در این راستا، حفظ یکپارچگی و استحکام سیستمهای فناوری اطلاعات و تمرکز بر تقویت امنیت زیرساختها از اولویتهای کلیدی این بانک در سال آینده خواهد بود.»