راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بانک VTB، دومین بانک بزرگ روسیه، به دنبال راه‌اندازی شعبه در ایران است؛ آیا دسترسی بازرگانان ایرانی به شبکه بانکی بین‌المللی تسهیل می‌شود؟

بانک VTB، دومین بانک بزرگ روسیه با دارایی ۲۶۰ میلیارد دلاری، طی سال‌های اخیر با ۱۲ بانک ایرانی رابطه کارگزاری برقرار کرده و در حال بررسی تأسیس شعبه در ایران است؛ هدف آن، تسهیل مراودات بانکی در حجم بالا و ارائه خدمات به بازرگانان ایرانی است

در بیست و دومین جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران، موضوع توسعه و گسترش روابط تجاری و مالی ایران و روسیه از طریق بانک VTB روسیه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این جلسه، علاوه بر حضور نمایندگان این بانک روسی و اعضای هیئت نمایندگان اتاق تهران، نمایندگان برخی از بانک‌های عامل از جمله بانک صادرات، بانک ملت و بانک خاورمیانه و همچنین فعالان اقتصادی حضور داشتند تا نحوه تعامل بانک VTB با بانک‌های ایرانی و همچنین فرایند خدمات‌دهی این بانک به بازرگانان را تبیین کنند.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، فریال مستوفی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در ابتدای این جلسه، با اشاره به ضرورت حل‌وفصل مشکلات مربوط به نقل‌وانتقال مالی تجار و بازرگانان، گفت: «بانک VTB روسیه مدتی است که همکاری خود را با بانک‌های ایرانی آغاز کرده و اقدام به تأسیس نمایندگی در ایران کرده است. این همکاری منجر به ایجاد تسهیلاتی برای فعالان اقتصادی ایرانی شده و ظاهراً این تسهیلات با گشایش یک LC آغاز شده است.»

مستوفی ادامه داد: «دسترسی بازرگانان به این خدمات پس از سال‌ها دوری از شبکه بانکی بین‌المللی، علاوه بر افزایش شفافیت، منجر به کاهش ریسک فعالیت تجاری آنان نیز می‌شود.»


ضرورت انتقال مراودات تجاری ایران و روسیه به کانال بانکی


محمدرضا رجایی، نماینده رسمی بانک VTB روسیه در ایران نیز با ارائه این توضیح که ایجاد دفتر نمایندگی در ایران و انجام اقدامات زیربنایی برای فعالیت این بانک در ایران از حدود سه سال پیش آغاز شده است، گفت: «روسیه یکی از اقتصادهای بزرگ دنیاست که حجم تجارت آن به ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلار می‌رسد. اما حجم تجارت ایران با روسیه در سطح مطلوبی قرار ندارد و حدود سه میلیارد دلار برآورد می‌شود و این بدان معناست که ایران در مراودات اقتصادی این کشور نتوانسته جایگاه درخوری کسب کند.»

او با اشاره به علاقه‌مندی روسیه برای گسترش ارتباطات تجاری با ایران، گفت: «کشور ما نیازمند توسعه زیرساخت‌ها برای ارتقای سطح مناسبات با روسیه است و توسعه زیرساخت‌های بانکی نیز از این جمله است؛ به‌طوری که بتوانیم عملیات بانکی در حجم‌های بالا را انجام دهیم.»

او با بیان اینکه بانک VTB روسیه نیز عزم جدی برای توسعه روابط با کشورمان دارد و تأسیس دفتر نمایندگی در ایران نیز در همین راستا است، ادامه داد: «این بانک در حال بررسی تأسیس شعبه در ایران است و طی چند سال گذشته، با ۱۲ بانک ایرانی رابطه کارگزاری برقرار کرده است. به این ترتیب، خدمات بانک VTB از طریق بانک‌های ایرانی به ایرانیان ارائه خواهد شد. البته این خدمات وابسته به میزان منابع، مصارف و رابطه مالی میان منابع و مصارف خواهد بود. به بیان دیگر، باید منابعی وجود داشته باشد که بر مبنای آن خدمات ارائه شود. البته منابع موردنیاز ایجاد شده است. گام دوم، ایجاد روابط کارگزاری فعال است. در مورد مصارف نیز نیاز است که تسویه مالی مراودات تجاری دو کشور به این بانک منتقل شود.»

رجایی توضیح داد: «بانک VTB دومین بانک بزرگ روسیه از نظر ارزش دارایی‌ها، با دارایی‌هایی به ارزش ۲۶۰ میلیارد دلار در سال است، در حالی که مجموع ارزش دارایی‌های تمامی بانک‌های ایرانی حدود ۲۶۵ میلیارد دلار است.»

او درباره نحوه دریافت خدمات از این بانک گفت: «تجار ایرانی در حال حاضر از خدمات شبکه تراستی بهره‌برداری می‌کنند و اکنون کافی است که به بانک‌های عاملی که دارای روابط کارگزاری با VTB در ایران هستند، مراجعه و درخواست خدمات ارزی کنند. نکته حائز اهمیت این است که رابطه بازرگانان با بانک‌های ایرانی، تماماً ریالی خواهد بود و آنان درگیر نقل‌وانتقالات ارزی نخواهند شد.»


افتتاح شعبه بانک VTB روسیه در ایران در سال آینده


در ادامه، آندری کونستین، مدیر پروژه‌های بانک VTB، در گزارشی به معرفی این بانک پرداخت و گفت که این بانک دارای ۴۳۹ میلیارد دلار دارایی مالی است و ۱۶۰۰ شعبه در سراسر روسیه دارد و مشتریان این بانک نیز ۲۴ میلیون نفر برآورد می‌شود.

به گفته او، VTB دومین بانک بزرگ روسیه است و از نظر گستردگی شبکه بین‌المللی، اولین بانک بزرگ روسیه محسوب می‌شود. البته برخی شعبه‌های این بانک به دلیل تحریم‌ها غیرفعال شده‌اند، اما در اکثر کشورهای حوزه CIS شعبه‌های آن فعال هستند. کونستین از علاقه‌مندی این بانک برای توسعه همکاری‌ها با شرکت‌های ایرانی سخن گفت و از افتتاح نخستین شعبه این بانک در ایران طی سال آینده خبر داد.

در ادامه این جلسه، نمایندگان بانک‌های عامل نظیر بانک صادرات، بانک ملت و بانک خاورمیانه نیز به ارائه توضیحاتی درباره نحوه خدمات‌دهی به فعالان اقتصادی پرداختند.

صمد آهنگر، معاون بین‌الملل بانک صادرات، عنوان کرد که بازرگانانی که در روسیه نیازمند ضمانت‌نامه بانکی هستند یا ایرانیان فعال در روسیه و شهروندان روس فعال در ایران، با مراجعه به بانک VTB و بانک صادرات می‌توانند ضمانت‌نامه دریافت کنند. او گفت: «در شکل دیگری از همکاری‌ها، گشایش LC نیز ممکن است.»

تانیا یغمایی، معاون بین‌الملل بانک خاورمیانه، نیز با اشاره به اینکه بانک مرکزی در روزهای آینده وجهی را در حساب بانک‌های عامل برای همکاری با بانک VTB تأمین می‌کند، ادامه داد: «بانک خاورمیانه می‌تواند پس از تأیید تخصیص ارز توسط بانک مرکزی، نسبت به گشایش LC برای فعالان اقتصادی همکاری کند. این همکاری بین‌بانکی میان ایران و روسیه به نوعی بازگشت به عملیات بانکی جهانی است.»

مهدی عزیزی که به نمایندگی از بانک ملت در این جلسه حضور یافته بود، با اشاره به اینکه بانک ملت و بانک VTB در ارمنستان نیز دارای شعبه هستند، این موضوع را برای تجار فعال در ارمنستان نیز کمک‌کننده دانست و گفت: «بانک ملت می‌تواند در صدور ضمانت‌نامه‌ها، گشایش LC و صدور حواله‌جات به بازرگانان و فعالان اقتصادی خدمات ارائه کند.»


ارزی که نزد تراستی‌هاست، کاربرد مولدی ندارد


در ادامه، نایب‌رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران نیز در سخنانی با اشاره به اینکه تجارت ترکیه با روسیه ۲۰ تا ۲۵ برابر و تجارت ارمنستان با روسیه نیز چهار برابر تجارت ایران با روسیه است، بر ضرورت ارتقای سطح مناسبات تأکید کرد.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، علیرضا کیانی گفت: «حجم زیادی از منابع ایران نزد شرکت‌های تراستی است و چنانچه حتی حجم اندکی از این منابع در اختیار بانک VTB قرار گیرد، برای سرعت بخشیدن به نقل‌وانتقالات پولی ایران بسیار راهگشا خواهد بود.»

کیانی با بیان اینکه ارزی که نزد شرکت‌های تراستی است، کاربرد مولدی ندارد، ادامه داد: «با وجود آنکه تراستی‌ها صرفاً منابع مالی را نزد خود نگه می‌دارند، سپرده‌گذاری نزد بانک روسی ۱۳ تا ۱۴ درصد سود نیز عاید کشورمان می‌کند.»

در ادامه، امیرعباس مهدوی‌مهر، مدیرعامل شرکت تجارت صنعت هلدینگ خلیج فارس، با بیان اینکه این هلدینگ حاضر است نسبت به تأمین زیرساخت‌های موردنیاز برای ایجاد شعبه بانک روسی در ایران اقدام کند تا اعضای اتاق نیز از آن بهره‌مند شوند، افزود: «رابطه حسنه بانک VTB با بانک‌های چینی می‌تواند به تسهیل عملیات تجاری کشور بینجامد.»

روشنعلی یکتا، نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، نیز با اشاره به اینکه بانک ملت و بانک VTB در ارمنستان هنوز خدمات قابل قبولی به فعالان اقتصادی ایرانی ارائه نکرده‌اند، گفت: «نکته حائز اهمیت این است که خدمات مورداشاره با چه نرخی ارائه خواهد شد.»

او با بیان اینکه بیش از ۶۰ درصد تجارت ایران و روسیه از طریق شرکت‌های کوچک و متوسط صورت می‌گیرد، گفت: «حاشیه سود این شرکت‌ها در صادرات برخی محصولات کمتر از یک درصد است و چنانچه نرخ خدمات‌دهی بانک روسی بیش از این رقم باشد، این خدمات قابل استفاده نخواهد بود.»

در همین حال، رجایی توضیح داد که اقدامات صورت‌گرفته در مرحله آغاز است و در مورد نرخ نیز گفت‌وگوها و رایزنی‌هایی در حال انجام است که هنوز نهایی نشده است.

منبع اتاق بازرگانی
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.