پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
از یک پلتفرم نیازمندیها به یک مارکتپلیس تبدیل شدیم
در گفتوگو با نیما اشرفزاده، مدیرعامل پیندو، درباره مهمترین اقدامات این پلتفرم در دو سال گذشته مطرح شد
پیندو که یکی از پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش کالا و خدمات است، در سال ۱۴۰۳ با تمرکز بر توسعه بازار آنلاین خود، تغییراتی در ساختار و عملکرد خود ایجاد کرد. هدف اصلی پیندو در دو سال گذشته، تبدیل شدن از یک پلتفرم نیازمندیها به یک مارکتپلیس بود تا بتواند فضای بازی را برای فروشندگان و خریداران خود در این پلتفرم فراهم کند. این تغییرات باعث شد پیندو در یک سال گذشته با رشدی ۵۳۰درصدی در ارزش کل معاملات و ۱۵۶درصدی در تعداد خریداران خود روبهرو شود. در گفتوگویی که با نیما اشرفزاده، مدیرعامل این پلتفرم داشتیم، از او درباره فعالیتهایشان در سال ۱۴۰۳ و برنامههایی که برای سال جدید دارند، پرسیدیم.
متمرکز بر تغییر مسیر
عمده تمرکز پیندو در سال ۱۴۰۳ بر موضوع Pivot بود و همین موضوع باعث شد این پلتفرم در یک سال گذشته از یک پلتفرم نیازمندیها به یک پلتفرم مارکتپلیس تبدیل شود. نیما اشرفزاده، مدیرعامل پیندو، در این باره میگوید: «هدف پیندو از تغییر مسیر خود از یک پلتفرم نیازمندیها به یک بازار آنلاین، ایجاد فضایی تعاملی بود که در آن خریداران و فروشندگان بتوانند در محیطی باز و پویا بهراحتی ارتباط برقرار کنند. درواقع ما در حوزه مارکتپلیس، رویکرد جدیدی را دنبال میکنیم و در پی آن هستیم که یک مارکتپلیس با فضای باز (Open Interactive Marketplace) داشته باشیم و بتوانیم یک فضای باز را برای خریداران و فروشندگان در پیندو فراهم کنیم.
برخلاف سایر مارکتپلیسها، در پیندو علاوه بر امکان چت، گزینه تماس مستقیم نیز اضافه شده تا ارتباط بین خریداران و فروشندگان سریعتر و آسانتر انجام شود. این ویژگیها به هدف اصلی ما، یعنی انتقال حس بازار سنتی به دنیای دیجیتال، کمک میکنند. علاوه بر این، افزودن قابلیتهای اجتماعی برای تقویت تعاملات کاربران و رشد بیشتر پلتفرم از اولویتهای ما بوده است. پیندو به طور مداوم در تلاش است با استفاده از فناوریهای نوین، تجربه خریدوفروش آنلاین را به سطحی جدید و پیشرفتهتر برساند.»
رشد ۱۱۰درصدی کالاها و ۱۲۷درصدی فروشندگان در سال ۱۴۰۳
طبق صحبتهای اشرفزاده، پیندو یک پلتفرم دوسویه است که در آن خریداران و فروشندگان باید همزمان با هم رشد کنند. او در این باره میگوید: «در این پلتفرم، رشد همزمان و متوازن خریداران و فروشندگان اهمیت زیادی دارد. نمیتوانیم تعداد فروشندگان را بدون اینکه خریداران کافی داشته باشیم، افزایش دهیم یا برعکس. این تعادل در رشد برای ما بسیار مهم است. درحالحاضر، تمرکز پیندو بیشتر بر رشد بخش کالاها بوده و هنوز وارد حوزه خدمات نشدهایم.
در این راستا، تعداد محصولات موجود در پلتفرم پیندو نسبت به سال گذشته از مرز یکونیم میلیون گذشت که نشاندهنده رشد چشمگیر در این بخش است. در نتیجه، تعداد فروشندگان هم ۱.۹ برابر شده است که این امر نشاندهنده تلاشهای پیندو برای ایجاد بستری پایدار و جذاب برای فروشندگان است. بااینحال، فقط افزایش تعداد فروشندگان کافی نیست. ما روی میزان فروش نیز تمرکز داریم؛ زیرا فروشندگان زمانی در پلتفرم باقی میمانند که بتوانند محصولات خود را بفروشند؛ بنابراین، رشد همزمان تعداد کالاها، فروشندگان و میزان فروش برای پیندو بسیار مهم است.»
افزایش ۵۳۰ درصدی در ارزش کل معاملات
پیندو با استفاده از دو روش اصلی برای سنجش میزان فروش، رشد ۵۳۰درصدی GMV (ارزش کل معاملات) را در یک سال گذشته تجربه کرده است.
اشرفزاده در این باره میگوید: «ما میزان فروش خود را از دو طریق اندازهگیری میکنیم؛ اول از طریق تعاملات میان خریداران و فروشندگان که علاقهمندی کاربران را نشان میدهد و دوم از طریق تعداد خریدهای موفق که از پلتفرم انجام میشود. بدینترتیب، در هر دو زمینه در یک سال گذشته رشد خوبی داشتهایم که به افزایش حجم معاملات ما (GMV) کمک کرده است. همچنین، تمرکز ویژهای بر افزایش تعداد خریداران داشتیم، زیرا بدون خریداران کافی، پلتفرم به تعادل نمیرسد. همچنین در سال ۱۴۰۳، توانستیم تعداد کاربرانمان را نسبت به سال گذشته ۲.۱ برابر افزایش دهیم که باعث رشد بازدید، تعاملات و فروش بیشتر برای فروشندگانمان شد. همچنین، پیندو همواره بر حفظ و تقویت کاربران قدیمی خود تمرکز کرده است، چرا که رشد پایدار تنها زمانی محقق میشود که هم کاربران جدید جذب و هم کاربران قدیمی حفظ شوند. این ترکیب از جذب و نگهداری کاربران، عامل موفقیت پیندو در مسیر رشد پایدار بوده است.»
فرایند بورسی شدن و چالشهای جدید مالی و مدیریتی
سال ۱۴۰۳ پیندو با چالشهای گوناگونی روبهرو بود. اشرفزاده میگوید که با وجود تغییرات پیشبینینشده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، تیم پیندو توانسته با انعطافپذیری و تلاش مضاعف از موانع مختلفی در یک سال گذشته عبور و فراتر از پیشبینیهایشان نیز حرکت کند. او در این باره توضیح میدهد: «در سال ۱۴۰۳ بیشتر از آنچه فکر میکردیم، تحتتأثیر تحولات اقتصادی و اجتماعی قرار گرفتیم؛ اما توانستیم پیشرفتهای خوبی داشته باشیم. یکی از چالشهای اصلی ما حفظ نیروهای انسانی بود، بهویژه با توجه به مشکل مهاجرت که بسیاری از شرکتها با آن مواجه هستند. خوشبختانه، تیم ما توانسته این مسئله را حل کند و انگیزه بالای اعضا باعث شده ارتباطشان با پلتفرم پیندو همچنان قوی و مستحکم بماند.»
طبق توضیحات مدیرعامل پیندو، یکی از عمده چالشهای پیش روی این پلتفرم در سال ۱۴۰۳، مسائل رگولاتوری و نظارتی بود. با گسترش پیندو، نظارت و بررسی قوانین بر آن نیز افزایش یافته و نهادهای مختلف خواستار اطلاعات بیشتری از روند کار آنها بودند. او در این باره میگوید: «این مسائل زمان زیادی از تیم ما میگرفت، اما خوشبختانه مسیر پیشرفتمان متوقف نشد. اما چالشهایمان در یک سال گذشته تنها به مسائل رگولاتوری محدود نمیشد بلکه فرایند بورسی شدن نیز یکی از بزرگترین چالشهایمان بود، بهویژه با توجه به ورود دیجیکالا به بورس و پیوستن پیندو به این فرایند. این امر چالشهای جدیدی برای ما ایجاد کرد و همراه با آن، شرایط اقتصادی و سیاسی کشور تغییرات ناگهانی داشت که کسبوکارها را با نگرانی مواجه کرد. با وجود این چالشها، توانستیم آنها را مدیریت کنیم و به مسیر خود ادامه دهیم.»
آمادگی برای رویارویی با چالشهای ناگهانی
اشرفزاده توضیح میدهد که این پلتفرم با توجه به چالشهای پیشین، همواره خود را برای شرایط مختلف در سال جدید آماده کرده است. او در این باره اینطور میگوید: «مهاجرت نیروهای انسانی متخصص یکی از چالشهای همیشگی است، زیرا شرکتهای بزرگتر با پیشنهادهای جذابتر ممکن است نیروی کار را جذب کنند. به همین دلیل، ما در بخش منابع انسانی، بر حفظ و جذب استعدادهای جدید تمرکز داریم. همچنین، تحریمها، تغییرات سیاسی و ورود به بورس با قواعد جدید، از جمله مسائل مهمی هستند که باید برایشان در سال جدید برنامهریزی داشته باشیم. توجه به نسل زد و نحوه تعامل با کارکنان جوان هم از اولویتهایمان است. تمرکز تیم ما بر استراتژیهای مالی و شفافیت در فرایندهای مالی است که بر برنامههای سال آینده ما نیز تأثیر خواهد گذاشت.»
به دنبال رسیدن به پشتیبانی از ۴۰ تا ۵۰ میلیون کاربر آنلاین در ماه
مدیرعامل پیندو بزرگترین دستاورد این پلتفرم را در یک سال گذشته، رشد شاخصهای کلیدی این مجموعه میداند. او میگوید با وجود بودجه محدود برای تبلیغات، رشد چشمگیری را در شاخصهایشان تجربه کردند. او در این باره میگوید: «با اینکه هزینههای تبلیغاتی ما به طور قابلتوجهی پایین بوده، اما رشدهای قابلملاحظهای در شاخصهای مختلف ما اتفاق افتاده است. این موضوع نشان می که پلتفرم پیندو بهصورت ارگانیک و از طریق معرفی کاربران به کاربران دیگر، جایگاه خود را در بازار پیدا کرده است. این موفقیتها بدون صرف هزینههای زیاد برای تبلیغات، بهخوبی حاصل شده و نشان میدهد که پلتفرم پیندو بهسرعت در حال جاافتادن در بازار است. هدف ما این است که به یک پلتفرم بزرگ تبدیل شویم که توانایی پشتیبانی از ۴۰ تا ۵۰ میلیون کاربر آنلاین در ماه را داشته باشد.»
ایجاد پلتفرمی جامع برای فروشندگان
طبق صحبتهای اشرفزاده، تمرکز اصلی پیندو در سال ۱۴۰۴، بر بهبود تجربه کاربری خریداران و فروشندگانشان خواهد بود و یکی از برنامههای اصلی پیندو در سال جدید، ایجاد پلتفرمی جامع برای فروشندگان است که به آنها این امکان را بدهد تا محصولات خود را بدون نیاز به تبلیغات اضافی در تمامی بسترها نمایش دهند. او در این باره توضیح میدهد: «هدف ما، ایجاد یک پلتفرم جامع و مرجع برای فروشندگان است که به آنها این امکان را میدهد تا محصولات خود را بدون نیاز به تبلیغات اضافی در تمام بسترهای مختلف به نمایش بگذارند. این پلتفرم بهگونهای طراحی خواهد شد که با درج محصولات در آن، خودبهخود تبلیغات و ترافیک مرتبط به فروشنده ایجاد شود و حتی اگر بخواهند، بهسادگی بتوانند یک سایت شخصی برای خود بسازند. همچنین در نظر داریم با رفع مشکلات موجود در بازار ایران، بهترین تجربه را برای فروشندگان و خریداران فراهم کنیم و بستر مناسبی برای رشد کسبوکارها ایجاد کنیم. این برنامهها همچنین شامل افزایش شفافیت اطلاعات فروشندگان میشود تا خریداران بتوانند اطلاعاتی مانند میزان رضایت مشتریان، مدتزمان پاسخدهی و سرعت ارسال کالا را مشاهده کنند.»
علاوه بر اینها، طبق صحبتهای او، توسعه ویژگیهای اجتماعی پیندو و اضافه کردن سرویسهای جدید مانند دلیوری را نیز در سال ۱۴۰۴ در دستور کار خود دارند. او میگوید: «این موضوع به شفافیت و ارتباط بهتر میان خریدار و فروشنده کمک خواهد کرد. این تغییرات نشاندهنده تمرکز پیندو بر بهینهسازی تجربه مشتری و ارتقای کارایی سیستمهای فروشگاهی است.»