راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

تأکید فعالان تجارت الکترونیکی بر اهمیت مشارکت در انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی

محمد خلج، نیما فاضلی، نیما قاضی و حسین حیدر در آستانه انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی، به اهمیت نهادهای صنفی در حمایت از کسب‌وکارها و توسعه اقتصاد دیجیتال پرداختند

انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی پس از بارها تعویق، قرار است در تاریخ ۱۵ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ به‌صورت آنلاین برگزار شود؛ در خصوص اهمیت نقش نهادهای صنفی در حمایت از کسب‌وکارهای مجازی و توسعه اقتصاد دیجیتال، فعالان این حوزه نظرات خود را در این باره مطرح کرده‌اند.

در این راستا، محمد خلج، عضو هیئت‌مدیره انجمن تجارت الکترونیک، تأکید کرد که نهادهای صنفی با نمایندگی از کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ می‌توانند در تدوین قوانین کارآمد و کاهش موانع توسعه نقش حیاتی ایفا کنند. او همچنین به اهمیت ایجاد شبکه‌های ارتباطی میان کسب‌وکارها و تعامل با دولت برای تقویت فضای اعتماد در بازار اشاره کرد. نیما فاضلی، رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک، نیز با اشاره به پیچیدگی‌های روزافزون قوانین و محدودیت‌های موجود، بر ضرورت حضور پررنگ صنوف در تصمیم‌سازی‌ها تأکید کرد و گفت که اکنون بیشتر از هر زمانی نیاز به پیگیری و مطالبه‌گری از سوی صنوف احساس می‌شود.

در این میان، نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک، نیز به نقش اتحادیه‌ها در دفاع از حقوق فعالان بخش خصوصی پرداخت و خاطرنشان کرد که اتحادیه‌ها می‌توانند باقدرت و تنوع، جلوی محدودیت‌های دولت را بگیرند و از کسب‌وکارها حمایت کنند.

علاوه ‌بر این‌، در ادامه اهمیت این موضوع، راه پرداخت در گفت‌وگویی با حسین حیدر، مدیرعامل تکنولایف، به بررسی نقش اتحادیه‌ها در توسعه این اکوسیستم پرداخت. حیدر در این گفت‌وگو بر تأثیر اتحاد و مشارکت فعال در تصمیم‌گیری‌های کلان حاکمیتی تأکید کرد و هشدار داد که انحلال اتحادیه‌ها می‌تواند پیامدهای جدی برای کسب‌وکارهای آنلاین به دنبال داشته باشد. او همچنین به این موضوع اشاره کرد که هرچه تعداد اعضا و مشارکت در اتحادیه بیشتر باشد، قدرت چانه‌زنی آن در تصمیم‌گیری‌های کلان حاکمیتی تقویت می‌شود.


نهادهای صنفی، راهی برای حمایت مؤثر از اقتصاد دیجیتال


محمد خلج، عضو هیئت‌مدیره انجمن تجارت الکترونیک، با اشاره به اینکه اقتصاد دیجیتال با سرعت بالایی درحال‌رشد است، اما چالش‌های متعددی همچون نبود قوانین شفاف و کمبود حمایت‌های تخصصی آن را تهدید می‌کند، بیان کرد: «نهادهای صنفی می‌توانند با نمایندگی از کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ در تدوین قوانین کارآمد و کاهش موانع توسعه نقش‌آفرینی کنند. هرچند این نهادها تخصصی‌تر باشند، منافع گروه‌های مختلف فعالی در این حوزه منعکس و از تصمیم‌گیری‌های یک‌جانبه بیشتر جلوگیری می‌شود.

نهادهای صنفی با ایجاد شبکه‌های ارتباطی میان کسب‌وکارها، فرصت تبادل دانش و تجربیات را فراهم می‌کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند از طریق تعامل با دولت و تنظیم‌گران، قوانین و سیاست‌هایی را پیشنهاد دهند که از رقابت سالم حمایت و فضای اعتماد را در بازار تقویت کنند. علاوه بر این‌ها این نهادها، از طریق برگزاری جلسات هم‌فکری بین اعضای خود، توانمندی‌های حرفه‌ای کسب‌وکارها را ارتقا می‌دهند و زمینه رشد پایدار را فراهم می‌کنند.»


اهمیت نقش‌آفرینی صنوف در تصمیم‌سازی‌ها


همچنین نیما فاضلی، رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک، به اهمیت نقش‌آفرینی صنوف در تصمیم‌سازی‌ها پرداخت و گفت: «رشد سریع کسب‌وکارهای دیجیتال و تنوع مواردی که در این بخش تشخیص و پوشش داده می‌شوند، طبیعتاً به پیچیده‌تر شدن فضای قانون‌گذار و تنظیم‌گری منجر شده است. موضوعی که متأسفانه در سال‌های اخیر، عمدتاً با ایجاد وقفه، محدودیت‌ها و مشکلاتی برای کسب‌وکارها پاسخ داده شده است.

همچنین مطالبات و نیازمندی‌های فعالان بخش خصوصی، کسب‌وکارهای دیجیتال و نوآور نیز مدت‌هاست که وارد سطح دیگری شده که به‌هیچ‌وجه بازخورد مناسبی به آنها داده نمی‌شود. در چنین فضایی است که اهمیت صنوف و فعالیت‌های صنفی، پیگیری‌ها، مطالبه‌گری‌ها و حضور پررنگ در تصمیم‌سازی‌ها، شکل جدی‌تری به خود گرفته و حیاتی به نظر می‌رسد.»


فعالان بخش خصوصی با ابزارهای مثل اتحادیه‌ها از حقوق خود دفاع کنند


نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک در گفت‌وگویی، به اهمیت اتحادیه کشوری، کسب‌وکارهای مجازی و انتخابات پیشروی آن پرداخت و بیان کرد که اتحادیه در صورت تشکیل شدن می‌تواند با تنوع و قدرت از حقوق اعضا دفاع کند. او در این باره افزود: «فعالان بخش خصوصی با ابزارهای مثل اتحادیه‌ها از حقوق خود دفاع کنند. هر موج جدید از کسب‌وکارهای نوآورانه همیشه مخالفت دولت و مقابله دولت با کسب‌وکارها را پیشرو دارد. اتحادیه است که با تنوع و قدرت می‌تواند از حقوق اعضا دفاع کند.

در دهه قبل مانند الان، ابزار محدودیت و کنترل‌گری دولت بر کسب‌وکارها و استارتاپ‌ها اعمال نشده بود، اما اکنون، دولت با انواع و اقسام مجوزها ابزارهای کنترلی خود را افزایش داده است و با کنترل حداکثری یا جلوی به‌وجودآمدن بیزینس‌ها یا امکان رشد و توسعه آن‌ها را می‌گیرد. امیدوارم آنلاین شدن انتخابات این بار نتیجه بدهد. تصمیمات اشتباه دولت قبلی راجع به اتحادیه سبب بی‌انگیزگی شده و اکنون کار سختی را پیشروی آینده این اتحادیه قرار داده است.»


نقش کلیدی اتحادیه‌ها در شکل‌گیری فرهنگ‌های جدید در فضای آنلاین


در دنیای امروز، رشد و توسعه کسب‌وکارهای اینترنتی، به‌ویژه در فضای مجازی، بیش از هر زمان دیگری به حمایت و هدایت ساختارهای منسجم و تأثیرگذار نیاز دارد. حضور یک اتحادیه، انجمن یا تشکل می‌تواند نقشی کلیدی در تقویت این اکوسیستم ایفا کند و مسیر رشد آن را هموار سازد.

در همین راستا، حسین حیدر، مدیرعامل تکنولایف در گفت‌وگو با راه پرداخت بیان کرد: «صنعت کسب‌وکارهای اینترنتی، به‌عنوان یکی از بازوهای اقتصادی که نقش مهمی در درآمدزایی و ایجاد اشتغال دارند، برای آن که صدای خود را به گوش لایه‌های مختلف صنفی برساند و در چالش‌های پیشرو دوام بیاورد، نیازمند یک حامی است. حامی که نسبت به مشکلات و چالش‌های پیشروی این صنعت آگاه باشد و دغدغه رشد و توسعه آن را داشته باشد. چنین نهادی می‌تواند در قامت یک اتحادیه، به‌عنوان پل ارتباطی میان فعالان این حوزه و تصمیم‌گیران صنفی عمل کند، دغدغه‌ها و نیازهای کسب‌وکارها را به گوش مسئولان برساند و فرایندهای مؤثری را برای رشد و توسعه این صنعت تدوین و ارائه کند.

علاوه بر این، تشکل‌های این چنینی، مانند اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی که در آستانه برگزاری دور سوم انتخابات آن هستیم، می‌توانند با ارائه راهکارهای جمعی، به کسب‌وکارها کمک کنند تا در مواجهه با چالش‌هایی مانند تغییرات قوانین، رقابت‌های فشرده و تحولات فناوری، مقاوم‌تر و پایدارتر عمل کنند. از سوی دیگر، هرچه تعداد اعضای این تشکل‌ها و میزان مشارکت آن‌ها بیشتر باشد، تأثیرگذاری آن‌ها بر اکوسیستم نیز افزایش‌یافته و امکان ایجاد تغییرات مثبت و سازنده در فضای کسب‌وکارهای نوظهور، به‌ویژه در حوزه مجازی، فراهم می‌شود.»


نقش کلیدی اتحادیه در تصمیم‌گیری‌های حاکمیتی


 وجود اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی می‌تواند نقش بسزایی در رشد و توسعه این صنعت ایفا کند. اتحادیه‌ها نه‌تنها به ایجاد انسجام و همگرایی میان اعضا کمک می‌کنند، بلکه با افزایش تعداد و مشارکت فعال اعضا، جایگاه و قدرت چانه‌زنی آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های کلان حاکمیتی را تقویت می‌کنند. حیدر با اشاره به این موضوع گفت: «هرچه تعداد اعضای یک اتحادیه بیشتر باشد، قدرت و تأثیرگذاری آن نیز افزایش می‌یابد. این مسئله به طور مستقیم بر توانایی اتحادیه در مذاکرات و تعاملات با نهادهای حاکمیتی تأثیرگذار خواهد بود.

علاوه بر این، مشارکت فعال اعضا در جلسات، انتخابات و سایر مناسبت‌های اتحادیه، موجب پویایی و اثرگذاری بیشتر آن می‌شود. همچنین، هرچه نمایندگانی که به‌عنوان هیئت‌مدیره انتخاب می‌شوند، عملکرد قوی‌تر و فعالیت بیشتری داشته باشند، اتحادیه پررونق‌تر و تأثیرگذارتر خواهد شد. در نهایت، همه این عوامل به‌شرط مشارکت گسترده و فعال اعضا در تمامی مراحل و مناسبت‌های اتحادیه، می‌تواند به رشد و توسعه صنعت کسب‌وکارهای مجازی کمک کند.»


 پیامدهای انحلال اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی


به گفته حیدر، اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی به‌عنوان یک نهاد منسجم، نقش مهمی در حمایت از اعضا، تسهیل امور اداری و تعامل با نهادهای حاکمیتی دارد. حذف این اتحادیه می‌تواند مسیر توسعه و فعالیت کسب‌وکارهای آنلاین را با موانع جدی روبه‌رو کند و فضایی پر از چالش و عدم قطعیت ایجاد کند. او در ادامه افزود: «انحلال این اتحادیه یکی از دشوارترین چالش‌هایی است که می‌تواند اکوسیستم کسب‌وکارهای مجازی را تحت‌تأثیر قرار دهد.

در صورت وقوع این اتفاق، کسب‌وکارهای آنلاین زیرمجموعه اتحادیه‌های عمومی و غیرتخصصی‌تر قرار خواهند گرفت که این موضوع می‌تواند موجب بروز چالش‌هایی برای کسب‌وکارهای مجازی شود و به پراکندگی و بی‌نظمی در ساختار صنعت منجر شود. از سوی دیگر، فرایندهایی مانند صدور مجوز، برقراری ارتباط با نهادهای نظارتی و هماهنگی با حاکمیت، به‌شدت کند و پیچیده خواهد شد. در نهایت، این چالش‌ها نه‌تنها مانعی بزرگ برای رشد کسب‌وکارهای آنلاین خواهند بود، بلکه ممکن است پیامدهای جبران‌ناپذیری برای کل این اکوسیستم به همراه داشته باشند.»


 اهمیت مشارکت در انتخابات اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی


عدم مشارکت در انتخابات اتحادیه باعث اتفاقات بسیار تلخی خواهد شد که در آینده به آن غبطه خواهیم خورد، مدیرعامل تکنولایف با تأکید بر اهمیت این موضوع گفت: «اگر این انتخابات به حدنصاب نرسد و مشارکت کافی صورت نگیرد، مشکلات عدیده‌ای ایجاد خواهد شد. قطعاً هر کسب‌وکاری نیاز به یک انجمن و تشکل دارد و این تشکل به‌عنوان نماینده، می‌تواند در لایه‌های حکومتی بهتر چانه‌زنی کند و از حقوق اعضای خود دفاع کند، اما درصورتی‌که این اتفاق نیفتد، اعضای منفرد هرچقدر هم تلاش کنند، نمی‌توانند به‌تنهایی در هیچ سطحی از حاکمیت تأثیرگذاری داشته باشند. هیچ فردی به‌تنهایی نمی‌تواند قدرت یک انجمن شش هفت هزارنفری را داشته باشد.

اگر این انتخابات با مشارکت پایین برگزار شود و اتحادیه تضعیف شود، در آینده شاهد اتفاقات ناخوشایندی خواهیم بود. این اتحادیه که باتوجه‌به ماهیت کشوری خود یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین تشکل‌های فعال در فضای آنلاین محسوب می‌شود، ممکن است در اتحادیه‌های دیگر که به بلوغ رسیده‌اند، ادغام و هضم شود. در این صورت، دیگر هیچ نهادی برای حمایت از اکوسیستم استارتاپی و آنلاین باقی نخواهد ماند. چنین اتفاقی می‌تواند به‌شدت خطرناک باشد و باعث ازبین‌رفتن یکپارچگی و قدرت چانه‌زنی این حوزه شود.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.