پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
رمزپول؛ ابزاری برای هدایت اعتباری به بخشهای مولد اقتصاد
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی اظهار داشت که با توسعه ابزارهایی نظیر پول دیجیتال بانک مرکزی و با توجه به مدیریت متمرکزی که بر آن وجود دارد، امکان تنظیم سرعت گردش نقدینگی در بخشهای مختلف اقتصادی فراهم میشود
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی با بیان اینکه توسعه پولهای دیجیتال میتواند به ارتقای اثربخشی و کیفیت اجرای سیاستهای پولی بانک مرکزی کمک کند، اظهار داشت: «یکی از مهمترین ابزارهایی که بانک مرکزی از طریق آن به مدیریت تورم و بازارهای مختلف اقدام میکند، کنترل سرعت گردش نقدینگی است. بهعنوان نمونه، بانک مرکزی با توسعه ابزاری مانند پول دیجیتال بانک مرکزی، با توجه به اشراف و مدیریت متمرکزی که بر این ابزار دارد، میتواند سیاستهای پولی خود را به شکل مؤثرتری اعمال کند.»
به گزارش روابطعمومی بانک مرکزی، محمد شیریجیان با اشاره به دستاوردهای کشور در زمینه ابعاد فنی توسعه رمزارزها، بهویژه پولهای دیجیتال بانکهای مرکزی، تصریح کرد: «پولهای دیجیتال بانکهای مرکزی به نوعی جایگزین رمزارزها برای این نهادها محسوب میشوند. ایران نیز از معدود کشورهای پیشرو در این حوزه است و در حال حاضر طراحی، توسعه و برنامهریزیهای مرتبط با آن در بانک مرکزی انجام شده است. این ابزار از مرحله آزمایشی مقدماتی عبور کرده و وارد فاز عملیاتی آزمایشی در شبکه بانکی کشور شده است.»
چالشهای توسعه رمزپول
او بزرگترین چالش بانک مرکزی در توسعه رمزپولها، از جمله پول دیجیتال بانک مرکزی، را آثار و دلالتهای سیاستی این نوع پول بر نظامهای پولی، اعتباری، بانکی و پرداخت کشور دانست.
این مقام سیاستگذاری پولی با اشاره به سه مأموریت اصلی بانکهای مرکزی در عرصه ثبات پولی، ثبات مالی و مدیریت نظام پرداخت، بیان کرد: «در زمینه ثبات پولی، هدف اصلی، حداقل کردن فاصله تورم واقعی از تورم هدفگذاریشده است. برای دستیابی به این هدف، بانکهای مرکزی از ابزارهای سیاست پولی متعارف و غیرمتعارف بهره میگیرند. با توسعه پولهای دیجیتال، باید بررسی شود که استفاده از ابزارهایی مانند نرخ ذخیره قانونی، نرخ بهره یا عملیات بازار باز چه تغییراتی در اجرا و تحقق اهداف سیاستگذاری پولی ایجاد میکند.»
توسعه رمزپول، بسترساز بهبود سیاستهای پولی
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی اظهار داشت: «توسعه این ابزارها از یک سو منجر به ارتقای اثربخشی و کیفیت اجرای سیاستهای پولی بانک مرکزی میشود. یکی از مهمترین کانالهای مدیریت تورم توسط بانک مرکزی، کنترل سرعت گردش نقدینگی است. با توسعه ابزارهایی نظیر پول دیجیتال بانک مرکزی و با توجه به مدیریت متمرکزی که بر آن وجود دارد، امکان تنظیم سرعت گردش نقدینگی در بخشهای مختلف اقتصادی فراهم میشود.»
رمزپول، ابزاری برای هدایت اعتباری به بخشهای مولد
او خاطرنشان کرد: «بانک مرکزی با استفاده از رمزپول میتواند هدایت اعتباری شبکه بانکی به بخشهای مولد را بهصورت مؤثرتری انجام دهد و ابزارهایی ایجاد کند که منابع نقدی کشور به بخشهای مولد منتقل شوند. در عرصه ثبات مالی نیز توسعه این ابزار تأثیر قابلتوجهی دارد و میتواند نسبتهای نظارتی مانند کفایت سرمایه، پوشش نقدینگی و مصارف به منابع را دستخوش تحولات جدی کند. همچنین عملیات بانکی که امروزه به شکل جذب منابع و اعطای تسهیلات انجام میشود، ممکن است تغییرات اساسی بیابد.»
اولویت بانک مرکزی در حوزه رمزپول
شیرجیان تأکید کرد: «در عرصه نظامهای پرداخت، توسعه پول دیجیتال میتواند ظرفیتهای جدیدی برای نظام پرداخت ایجاد کند. این ابزار از یک سو باعث بهبود سرعت پرداخت و تسویه تراکنشهای مالی کشور میشود و از سوی دیگر، به دلیل ماهیت آفلاین و مبتنی بر کیف پول، هزینههای توسعه، تعمیر و نگهداری شبکههای آنلاین نظامهای پرداخت را کاهش میدهد.»
او با اشاره به تمرکز بانک مرکزی در حوزه نظامهای پرداخت گفت: «در سند سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپول، رمزداراییها به سه دسته توکنهای معاملاتی (Exchange Token)، توکنهای کاربردی (Utility Token) و توکنهای اوراق بهادار (Security Token) تقسیم شدهاند. تمرکز اصلی بانک مرکزی بر توکنهای معاملاتی است که رمزپولها نیز در این دسته قرار میگیرند. دلیل این تمرکز، تأثیر این ابزار بر پرداخت و تسویه تعاملات تجاری و به تبع آن، بر نظامهای پولی، بانکی و پرداخت کشور است.»
رمزپول، ابزاری برای تقویت حاکمیت پول ملی
شیریجیان تصریح کرد: «حاکمیت بر ریال مستلزم کنترل کامل بر گردش و استفاده از ریال است. یکی از مهمترین ابزارهایی که بانکهای مرکزی در اختیار سیاستگذاران و فعالان اقتصادی قرار میدهند، پول است. اگر پول بهطور کامل در اقتصاد گردش داشته باشد، اثربخشی سیاستهای اقتصادی افزایش مییابد. برای تحقق حاکمیت بر ریال، بانک مرکزی باید اشراف کاملی بر تمام تراکنشهای ریالی کشور داشته باشد. این امر نیازمند تنظیمگری دقیق و حفظ ارزش ریال برای کنترل تورم است، تا ریال بهعنوان واحد تسویه حساب اصلی در معاملات تجاری و مالی باقی بماند.»
تمهیدات بانک مرکزی برای تنظیمگری در حوزه رمزپول
معاون سیاستگذاری پولی اظهار داشت: «تنظیمگری بانک مرکزی در زمینه فعالان حوزه رمزپول نیازمند دستورالعملها و ابزار نظارتی ویژه است. در سند سیاستگذاری بانک مرکزی، کارگزاران رمزپول و نهادهای امین بهعنوان بازیگران اصلی این حوزه شناخته شدهاند و برای نظارت بر آنها دستورالعملهای خاصی تدوین و ابلاغ خواهد شد. بانک مرکزی متعهد به حفظ سیالیت ریال و مدیریت خطرات مرتبط با شبکه بانکی است. اما در مورد رمزپولها، برخلاف پول ملی، خلق نقدینگی موضوعیت ندارد و تراکنشها میان طرفین انجام میشود. بانک مرکزی تنها نقش نظارتی بر تراکنشهای مالی و ریالی مرتبط با رمزپولها را ایفا میکند.»