راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

وضعیت بانک‌ها در بورس چگونه است؟

صنعت بانکداری با ورود بانک‌های جدید دولتی و خصوصی به بورس و فرابورس جایگاه ویژه‌ای به خود اختصاص داده و اکنون با در اختیار گرفتن ۲۴ درصد از ارزش کل بازار سرمایه در مقام نخست صنایع بورسی ایستاده است.

به گزارش ایسنا، افزایش تعداد بانک‌های حاضر در بورس از پایان سال ۸۷ و با واگذاری بانک ملت به عنوان اولین بانک دولتی آغاز شد و با ورود بانکهای خصوصی به بورس و فرابورس در سال ۸۹ و۹۰ قوت گرفت به طوری که در حال حاضر۱۵ بانک در بازارسرمایه حضور دارد که در این میان بانک‌های اقتصاد نوین، سینا، کارآفرین، پست بانک، پارسیان، تجارت، ملت، صادرات و بانک‌های تازه وارد پاسارگاد، انصار در بورس و بانک تات، سرمایه، دی، گردشگری و آرین نیز در فرابورس فعال هستند.

در حال حاضر بانک‌های حاضر در بورس با در اختیار گرفتن۲۱، ۴ درصد از ارزش بازار سرمایه در مقام نخست صنایع بورسی ایستاده‌اند. فلزات اساسی با ۲۴ شرکت ۱۷ درصد ارزش بازار ایران را دراختیار دارد و مخابرات با ۱۲ درصد در جایگاه سوم جای گرفته است.

نگاهی به وضعیت ورود بانک‌ها به بازار سرمایه نشان می‌دهد که پای بانک‌ها از سال ۸۲ و با ورود بانک کارآفرین باز شد و این بانک در اوایل تیر ماه ۱۳۸۲ به عنوان نخستین بانک در تابلو معاملات بورس ایران پذیرفته شد و در ابتدای ورود عملکرد جالب توجهی از خود نشان داد. پس از آن بانک اقتصاد نوین در آخرین روزهای دی ۱۳۸۲ و بانک پارسیان در اوایل آبان ۱۳۸۶ به تابلو معاملات راه یافتند.

 پارسیان و پاسارگاد بیشترین سهامدار و سرمایه دار هستند

با این حال طی سال‌های ۸۲ تا۹۰ به میزان ۱۵ بانک دولتی و خصوصی به بورس و فرابورس راه یافتند و در حال حاضر این صنعت بیش از ۲۲۱ هزار نفر سهامدار دارد.

جزئیات تعداد سهامداران بورسی نشان می‌دهد که ۹ بانک فعال در بورس مجموعا ۲۲۱ هزار و ۶۳۳ سهامدار دارد که در مرداد ماه و با عرضه بانک پاسارگاد ۴۹ هزار و ۶۶۱ سهامدار جدید به آن اضافه شده است.

این در حالی است که بانک پارسیان از میان شرکتهای بانکی بیشترین سهامدار را به خود اختصاص داده و با ۷۱ هزار و ۹۶۰ نفر در صدر جدول ایستاده است. پاسارگاد با ۴۹ هزار و ۹۵۴ نفر در جایگاه بعدی قرار گرفته و اولین بانک دولتی واگذار شده یعنی بانک ملت ۳۹ هزار و ۳۴۲ سهامدار دارد.

بانک تجارت ۲۹ هزار و۶۰۰، اقتصاد نوین ۸ هزار و ۸۳۲، کارآفرین۸ هزار و۲۰۴، صادرات ۷ هزار و ۲۸۱، سینا ۳ هزار و ۵۴۳ و پست بانک ۲ هزار و ۹۱۷ نفر سهامدار دارد که با این میزان در انتهای جدول قرار گرفته است و در ماه گذشته۱۰۰ نفر نیز از آن خارج شدند. تعداد اندک سهامداران در آخرین بانک دولتی واگذار شده به دلیل مشکلات واگذاری عرضه، بالارفتن غیر واقعی سهم و آینده پر ابهام آن است.

سرمایه بانک‌های حاضر در بورس نشان می‌دهد که بیشترین سرمایه به مبلغ ۲۷۲۵ میلیارد تومان است که به بانک پاسارگاد تعلق دارد. پس از پاسارگاد، بانک‌های صادرات و ملت با سرمایه‌هایی معادل ۲۰۱۶میلیارد تومان و ۱۶۰۰میلیارد تومان در جایگاه بعدی قرار گرفتند.

کمترین سرمایه این صنعت ۵۶ میلیارد تومان است که به پست بانک تعلق دارد وهمچنان موضوع افزایش سرمایه و برگزاری مجمع در هاله‌ای از ابهام است.

گران‌ترین و ارزان‌ترین بانک

سهام شرکتهای بانکی با توجه به وزن سنگینی که در بازار دارند هفته گذشته باعث رکوردزنی جدید شاخص شدند و خبر احتمال افزایش نرخ سود بانکی باعث رشد سهام شرکتهای بانکی و در ‌‌نهایت ورود شاخص به کانال ۲۷ هزار واحدی شد.

روند قیمتی سهام بانکهای فعال بورس نیز حاکی از آن است که بیشترین قیمت و P/E به پست بانک تعلق دارد و این بانک با ۶۲۲ تومان و P/E هجده گران‌ترین سهم این گروه باشد.

پس از پست بانک سهام بانک‌های اقتصادنوین و پارسیان به ترتیب با قیمت‌های ۳۸۱ و ۳۴۴ گران‌ترین سهام این گروه بودند. بانک صادرات که در این هفته و در پی انتشار خبر اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی روند نزولی آغاز کرده است با قیمت ۱۶۲ تومان در انتهای جدول جای دارد.

P/Eهای بانکی

متوسط P/E بانک‌ها معادل ۶، ۷۸ مرتبه است و بانکهای حاضر در بورس تا پایان مرداد ماه ۳۷ هزار و ۴۳۸ میلیارد ریال سود تقسیم کردند.

مقایسه P/E بانک‌ها نشان دهنده این است که پارسیان، تجارت و صادرات P/E‌هایی برابر با ۶ کمترین میزان P/E را به خود اختصاص دادند و بالا‌ترین P/E در این گروه معادل ۲۱، ۵ مرتبه به بانک آرین اختصاص دارد.

به این ترتیب مجموع ارزش بازار ۱۵ بانک حاضر در بورس و فرابورس بالغ بر ۲۸ هزار میلیارد تومان است که این رقم حدود ۲۴ درصد مجموع کل ارزش بازار بورس و فرابورس را تشکیل می‌دهد و این گروه بیشترین وزن بورس را به خود اختصاص داده است و تحولات قیمتی آن‌ها در شاخص بورس تاثیر گذار است.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.