پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
در سال ۹۵ تعداد ۱۲۴ میلیون چک در چکاوک تبادل شد
چکاوک (سامانه مدیریت چک) سامانهای برای پذیرش و پردازش الکترونیکی چکهای کاغذی بینبانکی و انجام تراکنشهای مبتنی بر آنها بهصورت کاملاً الکترونیکی است که بجای برگه چک، تصویر پشت و روی آن برای پردازش نهایی محتوا به بانک مربوطه ارسال شده و نتیجه پردازش، بهصورت الکترونیکی به شعبه پذیرنده چک بازگردانده میشود.
این سامانه که از سال 94 راهاندازی شده، امکان نظارت مؤثر بانک مرکزی، رهگیری لحظهای وضعیت چکهای اشخاص، اتصال برخط به اطلاعات و سوابق مشتریان، ابلاغ سریع چکهای برگشتی، تسریع در فرایند تسویه چک و شفافسازی و امکان نظارت متمرکز بر نحوه و حجم تبادل چکهای اشخاص را با امنیت کامل به ارمغان آورده است.
بنابر گزارش شرکت خدمات انفورماتیک، در سال 95 بیش از 124 میلیون چک در سامانه چکاوک تبادل شده که نسبت به سال پیش از آن 4 درصد رشد نشان میدهد.
از این آمار، بیش از 107 میلیون چک وصول شده که نسبت به سال 94 تعداد چکهای وصولی 3.3 درصد افزایش نشان میدهد.
بنابراین گزارش، مبلغ چکهای وصولی تبادل شده در سامانه چکاوک 16 هزار و 898 تریلیون ریال بوده که نسبت به سال 94 حدود 13 درصد رشد نشان میدهد.
بیشترین تعداد چکهای تبادل شده در سال 95 در روز اول آبان ماه صورت گرفته که در این روز یکمیلیون و 596 هزار فقره چک تبادل شده است. این در حالی است که در سال 94 روز اول اسفندماه با یکمیلیون و 404 هزار فقره چک، رکورددار بود.
آمارها نشان میدهد بهطور میانگین در سال گذشته روزانه حدود 429 هزار فقره چک در سامانه چکاوک تبادل شده که نسبت به میانگین سال 94 بیش از 4 درصد رشد نشان میدهد.
بانک ملی با بیش از 20 میلیون چک، سهم 16 درصدی از تعداد کل چکهای تبادل شده در سامانه چکاوک را به خود اختصاص داده است. بانک ملت با 16 میلیون چک، بانک صادرات با 15 میلیون و بانک سپه با 13 میلیون چک، بیشترین سهم را در تعداد چکهای تبادل شده در سامانه چکاوک داشتهاند.
سامانه چکاوک توسط شرکت خدمات انفورماتیک ایجاد شده و توسعه یافته است و بهروزرسانی آن همچنان ادامه دارد. در مراحل بعدی این سامانه، دستهچکهای بانکها بهصورت یکپارچه و با امنیت بالاتر عرضه خواهد شد و تمام مبادلات چک در این سامانه متمرکز خواهد گردید.
چکاوک توانسته تسویه بینبانکی را که پیشازاین در 221 اتاق پایاپای در سراسر کشور صورت میگرفت و هزینههای فراوانی را به شبکه بانکی تحمیل میکرد، بهصورت کاملاً مکانیزه انجام دهد.
بهاینترتیب، نیاز به نیروی انسانی، سفرهای زائد درونشهری برای نقلوانتقال چک و درنتیجه آثار مخرب زیستمحیطی و مفقودی یا سرقت چکها را از میان برداشته و با ایجاد یک بستر امن ارتباطی، زمینه اعتبار و اعتماد به چک را فراهم آورده است.
سرعت در نقلوانتقال وجوه از طریق چک، بهبود پایش و نظارت کارآمد بانک مرکزی، کاهش اضافه برداشت بانکها، افزایش تعداد چکهای وصولی و کاهش چکهای برگشتی، از دیگر دستاوردهای سامانه چکاوک بوده است.