پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
هزینه فروش لیسانس و هزینه شعب؛ کدام یک به صرفه است؟
همواره در خبرها میبینیم و میشنویم که همه از ارائه سرویسهای بانکداری الکترونیک و کیفیت آن نالانند. مردم به سامانهها اعتماد ندارند، بانکها از ارائه دهندههای خدمات بانکداری به علت کم کاریشان شکایت دارند و مسئولان از لزوم حرکت رو به جلو در این عرصه صحبت میکنند، اما واقعا تا اکنون شده دقیقهای به این بیندیشیم که به این صنعت چه دادهایم؟ و از آنچه میخواهیم؟
مگر در تمامی دنیا شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای نرم افزاری جزء شرکتهای ثروتمند نیستند؟ پس چرا جزء ۱۰ شرکت برتر ایران هیج نامی از این دست سازمانها نیست؟
مگر همه ما از فرار مغزها ناراحت و نگران نیستیم، پس چرا متخصصان ما در کشورهایی نظیر کانادا، آمریکا و انگلستان و در شرکتهای معظمی چون Google، Yahoo، Intel، Facebook، Microsoft و… مشغول به کارند و با تمام سختیهای غربت کنار میآیند و تمایلی برای کار در ایران ندارند؟
میتوان به این سوال در دو حوزه کلی پاسخ داد، نخست دیدگاه مدیران بنگاههای اقتصادی و دوم مشکلات قانونی.
همانطور که مستحضر هستید یکی از صنایعی که از مشتریان اصلی سرویسهای نرم افزاری میباشند بانکهای و نهادهای مالی هستند، مدیران بانکها و موسسات از اهمیت دادهها در کسب و کارشان به درستی آگاهند و ارائه سرویس مناسب و درخور را از اولولیتهای کاریشان میدانند، اما واقعا برای دریافت این سرویسهای چه مقداری حاضر به هزینه هستند؟
واقعا بانکهای ما برای خرید یک شعبه چه مبالغی را پرداخت مینمایند؟ رقمی که زیاد در این مورد به گوش میخورد ۱۰ میلیارد تومان است، به طور حتم خرید شعبه با این هزینه برای بانک صرفه اقتصادی دارد، اما واقعا برای تهیه سامانههای بانکداری حاضر به پرداخت چه مبلغی هستند؟ اعدادی که بیشتر در این حوزه به گوش میرسد زیر ۲ میلیارد تومان در بهترین شرایط است.
هنگامیکه مشتریان حاضر به پرداخت پول برای تهیه سامانههای بانکداری نیستند، به این معناست که یا اهیمت آن را درک نمیکنند و یا بیش از این برای زحمات کشیده شده ارزش قایل نیستند، مطمئنا از ارزش سرویسها و اهمیت دادهها آگاهند پس حالت دوم متصور است. قیمت فروش سامانههای بانکی در سطح بین المللی و در کشورهایی نظیر پاکستان، هزینه تهیه یک نرم افزار بانکداری بین ۳ تا ۱۵ میلیون دلار بیان شد،
حال این مسایل را در کنار عدم وجود قانون محکم و مناسبی برای حق کپی رایت قرار داده و از خودمان این سوال را بپرسیم که واقعا رسیدن به شرایط فعلی به چه شکلی رخ داده؟
امیر مسعود پورهاشم؛ کارشناس سیستمهای بانکداری و پرداخت الکترونیک