پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
لزوم کاهش تضاد منافع نظام پولی و بانکی در اکوسیستم فناوری برای پیشرفت لندتک
عیسی کشاورز، رئیس هیئتمدیره و همبنیانگذار صرافی «یوبیتکس»، در گفتوگو با رسانه «رمزارز» به موانعی پرداخت که نظام پولی و بانکی برای صنعت فینتک و لندتک ایجاد میکند
«وامدهی» تقریباً برای تمام مردم سراسر جهان واژهای آشناست. سالهاست که بانکها با شرایط گوناگون وام ارائه میدهند، اما آنچه اخیراً افراد را برای دریافت وام و اعتبار از مراجعه به بانکها بینیاز میکند، «لندتک» نام دارد. با اینکه عمر زیادی از شکل گرفتن لندتک در کشور نمیگذرد، این مقوله طرفداران زیادی پیدا کرده است. در لندتک، پلتفرمها به روشهای مختلف به افراد وام و اعتبار ارائه میکنند و جالب اینجاست که فرایند آن آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام میشود.
با این حال، از آنجا که این حوزه نوپا است، هنوز موانعی بر سر راه آن وجود دارد. درباره این موانع گفتوگویی با عیسی کشاورز، رئیس هیئتمدیره و همبنیانگذار صرافی یوبیتکس، انجام دادیم که در ادامه آن را میخوانید.
نظام پولی و بانکی؛ بزرگترین مانع بر سر راه فینتک و لندتک
عیسی کشاورز درباره موانع حوزه فینتک و لندتک گفت: «به نظر من، نظام پولی و بانکی کشور بزرگترین مانع بر سر راه لندتکهاست و از طرفی، نظام رمزارزی و صنعت بلاکچین میتوانند فرایند توسعه لندتکها را به شکل بسیار مطلوبی تسهیلگری کنند. از این رو تا زمانی که نظام پولی و بانکی که گاهی در کشور فعالیتهای واسطهگری و دلالی دارد، نقش خود را در کاهش تضاد منافع در اکوسیستم فناوری و نظام تولید مشخص نکند، فعالیتهای حوزه فینتک و لندتک به نتیجه جدی و اثربخش در کل کشور نخواهد رسید.»
او در ادامه بیان کرد: «حوزه رمزارزها و صنعت بلاکچین ظرفیت بیشتری برای تسهیلگری لندتکها دارد؛ زیرا لندتک در فلسفه ذاتی خود در دسترس اکثر صاحبان ایده کسبوکارها است و در ایجاد زنجیره ارزش در نظام تولید، تأمین مالی جمعی برای توسعه پایدار، اعتمادآفرینی، شفافیت، سهولت، دستیابی همه مردم به فرصتهای رشد با روشهای منعطف و شفاف و ساختن جهانی دموکراتیکتر کمک میکند. این در حالی است که صاحبان کسبوکارها، همه دولتهایی که نظام پولی و بانکی را به مردمشان دیکته میکنند، فعالان حوزه بلاکچین و رمزارزها، لندتکها و فینتکها، همه و همه، این ظرفیت دموکراتیکتر شدن و فلسفه و فرایندهای آن را بهطور جدی دنبال میکنند.»
رئیس هیئتمدیره یوبیتکس سؤالی در این باره مطرح کرد: «سؤال اینجاست که چطور ممکن است در کشوری که نظام پولی و بانکی آن هرگز این مفاهیم را در اولویت قرار نداده است؛ و در نظام پولی و بانکیای که ساختاری توریزا و خلقکننده پول ایجاد کرده و بسیاری از سودجوییها، واسطهگریها و دلالیها را مرتکب شده، امروز در حمایت و همراهی حوزه لندتکها و فینتکها یا حتی حوزه رمزارزها قدم بردارد؟»
او توضیح میدهد که در چنین وضعیتی تضاد منافع میان نظام پولی و بانکی با صنعت فینتک طبیعی مینماید و به تبعِ این تضاد منافع بدیهی است که نظام پولی و بانکی همواره یک مانع بزرگ برای توسعه حوزه فینتک و لندتک در کشور باشد. کشاورز تأکید میکند: «لندتک، فینتک و حتی حوزه رمزارز در فلسفه ذاتی خود هیچ قرابتی ندارد با چنین نظام پولی و بانکی که جز سودجویی و واسطهگری فعالیت و رسالت دیگری برای خود قائل نیست.»
او در پایان درباره لزوم مرزبندی میان این حوزهها گفت: «اگر میخواهیم نقشی ابزاری ایفا کنیم که در پی آن نوآوری، خلاقیت، چابکی و هوشمندی فعالان حوزه لندتک یا فینتک در خدمت نظام پولی و بانکی کشور درآید، به نظر من اکوسیستم فینتک از فلسفه ذاتی خود که دموکراتیکتر کردن جهان انسانی است دور خواهد شد. به همین دلیل من بزرگترین مانع توسعه این کسبوکارها را نظام پولی و بانکی فعلی کشور میدانم. مرزبندی با این نظام نکته مهمی است که فعالان این حوزه باید به آن توجه کنند.»