پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
اعلام موجودی حساب: چگونه؟
در این قسمت از یادداشتها، سرویس دریافت موجودی حساب بانکی، معرفی میگردد. در شبکه بانکی کشور، مشتری میتواند با مراجعه به کانالهای مختلف که توسط بانک افتتاح کننده حساب مشخص میشود، از موجودی حساب خود نزد بانک مطلع گردد. بانکهای مختلف برای ارائه اطلاعات مورد نیاز برای موجودی حساب کاربران در جهت تسهیل کردن ارائه خدمات به مشتری، از کانالها مختلف استفاده مینمایند. به عنوان مثال در شبکه شتاب، سرویس ارائه موجودی به دارنده کارت بانکی ارائه شده و در قبال ارائه آن، درحال حاضر مبلغ ۱۰۰۰ ریال از حساب مشتری در قالب کارمزد خدمات بانکی کسر میگردد.
در این یادداشت، بسترهای متداول برای دریافت سرویس موجودی حساب معرفی میگردد و آندسته از بسترهایی که خاص برای یک بانک پیاده سازی شدهاند، در یادداشتهای دیگر بررسی و معرفی خواهد شد. این سرویس در شبکه بانک در حال حاضر از کانالهای تعریف شده قابل دسترسی میباشد. در هر کانال یک ابزار که توسط بانک افتتاح کننده حساب ارائه شده است، به عنوان ابزاری برای دسترسی به حساب مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، دفترچههای بانکی برای حسابهای پس انداز و یا دسته چک برای حسابهای جاری به کار میرود. علاوه برآن در بسترهای اینترنتی و دستگاههای پرداخت نیز ابزارهایی مانند اطلاعات کاربری و یا کارتهای بانکی مورد استفاده قرار میگیرد.
– مراجعه به شعبه افتتاح کننده حساب. در صورتی که بانک از یک سیستم متمرکز برای مدیریت حسابهای مشتریان استفاده نماید، مشتری با مراجعه به هر شعبه میتواند از موجودی حساب خود مطلع گردد. در غیر این صورت مشتری باید به همان شعبهای که حساب را افتتاح کرده است، باید برای دریافت موجودی حساب خود مراجعه نماید.
– استفاده از شبکه دستگاههای خودپرداز، دارندگان کارتهای بانکی در صورتی که کارت خود را به حسابی در بانک متصل کرده باشند، میتوانند با مراجعه به شبکه خودپردازهای بانکی در تمام کشور، از موجودی حساب خود مطلع شوند. البته باید بانک مورد نظر آنها به شبکه شتاب وصل باشد. در غیر این صورت دریافت موجودی فقط از کانال دستگاه خودپرداز همان بانک مقدور خواهد بود.
– استفاده از شبکه پایانههای فروشگاهی، در کنار شبکه خودپردازهای بانکی، شبکه پایانههای فروشگاهی نیز میتواند موجودی حساب دارنده کارت را اطلاع رسانی نماید. دارندگان کارتهای بانکی در صورتی که کارت خود را به حسابی در بانک متصل کرده باشند، میتوانند با مراجعه به شبکه پایانههای فروشگاهی در تمام کشور، از موجودی حساب خود مطلع شوند. البته باید بانک نصب کننده پایانه فروشگاهی، باید به شبکه شتاب وصل باشد. در غیر این صورت دریافت موجودی فقط از کانال پایانه فروشگلهی نصب شده توسط همان بانک یا شرکت ارائه کننده خدمات پرداخت الکترونیک مقدور خواهد بود.
– استفاده از اینترنت، در حال حاضر همه بانکهای کشور، علاوه بر بسترهای معرفی شده در موارد قبلی، خدمات بانکی را بر روی اینترنت نیز ارائه مینمایند. معمولا همه خدماتی که در شعبه ارائه میشود، در وب سایت یا اصطلاحا اینترنت بانک مورد نظر، ارائه میشود. به عنوان مثال، کاربر میتواند با مراجعه به بانک، امکان استفاده از اینترنت را برای خدمات تعریف شده، فعالی نماید. کاربر میتواند با استفاده از وبسایت معرفی شده توسط بانک، وارد اینترنت بانک شده و خدمات مورد نیاز خود را دریافت نماید.
به عنوان مثال، در ادامه نحوه ارائه خدمات موجودی بر روی بستر اینترنت بانک، چند بانک آورده شده است. برای ورود به صفحه ارائه اطلاعات موجودی، بر روی لینک های آن کلیک نمایید.
بانک صادرات، سرویس اعلام موجودی
بانک پاسارگاد، سرویس اعلام موجودی
بانک تجارت، سرویس اعلام موجودی
بانک گردشگری، سرویس اعلام موجودی
بانک سامان، سرویس اعلام موجودی
بانک پارسیان، سرویس اعلام موجودی
تراکنش اعلام موجودی يا Balance Inquiry ساده ترين تراکنش ها از تراکنش های Inquiry است.
سه تراکنش خريد، برداشت وجه و اعلام موجودی اولين سری از تراکنش هايي بودند که توسط بانک ها و سيستم شتاب راه اندازی شده بود.
يک موضوع مهم که گويي در بانک ها از قلم افتاده بود، ارائه اين سرويس روی اينترنت بود. و هنوز هم برخی از بانک ها اين سرويس را ارائه نمی دهند. خصوصا در مورد بانک هايي که سامانه کارت آنها تقريبا کاملا مستقل از سيستم Core آنها می باشد. ( به عنوان مثال در بانک تجارت شما دو حساب داريد که يکی از طريق شعبه و ديگری فقط از طريق کارت قابل دستيابی است) اين يک سرويس بسيار مطلوب است خصوصا در مواقعی که دسترسی به اينترنت بانک را نداريد.
تراکنش های Inquiry بطور ذاتی تراکنش مالی نيستند، هر چند امروزه با اعمال کارمزد هزار ريالی شاهد صدور سند اعلام موجودی در حساب خواهيم بود.
از ديگر تراکنش های غير مالی می توان به تراکنش های Statement و mini Statement اشاره کرد.
تفاوت تراکنش اعلام موجودی با دو تراکنش بالا در اين است که تراکنش اعلام موجودی توسط Msg <200>ساپورت شده ولی در ايران دو تراکنش بالايي چنين نيستند.