راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

معاون توسعه و نظارت شرکت شاپرک: 930 کارتخوان در خارج از کشور مسدود شد

از ابتدای دی‌ماه امسال تاکنون 930 دستگاه کارتخوان که به آن سوی مرزها منتقل‌شده شناسایی و مسدود شده است.

به گزارش ایران، چند روز قبل برای نخستین بار ناصر حکیمی معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در حاشیه هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت از آغاز مسدودسازی دستگاه‌های کارتخوان که به کشورهای دیگر انتقال یافته و فعال است، خبر داد.

دلالان بازار ارز به‌خصوص در التهابات ارزی اخیر از هر امکانی برای خریدوفروش ارز بهره برده‌اند. یکی از این ابزارها که نقل‌وانتقال پول را برای آنها ساده می‌کند، دستگاه‌های POS یا کارتخوان است که مبلغ خرید یا فروش ارز را با آن انتقال می‌دادند. اما سفته‌بازان ارزی به این اکتفا نکردند و با انتقال تعدادی از دستگاه‌های کارتخوان به خارج از کشور معاملات ارزی خود را درهمان محل انجام می‌دهند.

بر همین اساس بانک مرکزی در چند مرحله با محدود کردن سقف تراکنش‌های مالی از طریق دستگاه‌های کارتخوان تا حدود زیادی جلو این نقل و انتقالات مشکوک را گرفت. با نخستین گام بانک مرکزی سقف تراکنش‌های کارتی به ازای هر کارت 50 میلیون تومان در نظر گرفته شد.

اما دلالان برای اینکه این قانون را دور بزنند با افتتاح حساب در بانک‌های مختلف همچنان می‌توانستند با داشتن ده‌ها کارت بانکی مختلف روزانه مبالغ کلانی را جابه‌جا کنند. بر همین اساس بانک مرکزی سقف تراکنش را به ازای هر کد ملی و فارغ از اینکه انتقال‌دهنده پول چند حساب و کارت بانکی در اختیار دارد را به روزانه 100 میلیون تومان رساند.

اما همچنان سوءاستفاده از تراکنش‌های بانکی وجود دارد و قانون‌گذار گام‌به‌گام در حال مسدود کردن راه‌های فرار متخلفان است. بر همین اساس با دستور بانک مرکزی شرکت‌های ارائه‌دهندگان خدمات کارتی (پی‌اس‌پی) موظف به شناسایی و مسدودسازی دستگاه‌های کارتخوان فعال در خارج از کشور شدند.

 

جزئیات کارتخوان‌های مسدودشده

معاون توسعه و نظارت شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت‌های کارتی (شاپرک) در گفت‌وگو با «ایران» جزئیات مسدودسازی کارتخوان‌های خارج از کشور را توضیح داد. به‌گفته محمدمهدی طوبایی پس از دستور بانک مرکزی شرکت‌های پی‌اس‌پی از ابتدای دی‌ماه امسال تاکنون یعنی در حدود یک و نیم ماه، 930 دستگاه کارتخوان فعال در خارج از کشور را شناسایی و مسدود کرده‌اند.

او ادامه داد: «این طرح همچنان ادامه دارد و شرکت‌ها با بررسی ‌آی‌پی کارتخوان‌ها آن‌هایی که در خارج از کشور فعال هستند را شناسایی و مسدود می‌کنند. این مقام مسئول در پاسخ به این سؤال که دستگاه‌های کارتخوان بیشتر به کدام کشورها منتقل شده است، گفت: به‌صورت دقیق نمی‌توان نام کشورها را اعلام کرد اما به‌طور عمده دستگاه‌های کارتخوان برای معاملات ارز به کشورهای همسایه مانند عراق و ترکیه منتقل و مورداستفاده قرار می‌گیرد.»

او ادامه داد: «البته امکان به‌کارگیری دستگاه‌های کارتخوان ایرانی در تمام کشورهای دنیا وجود دارد، چراکه در هر نقطه دنیا که بتوان از طریق اینترنت به شبکه شاپرک متصل شد، این امکان وجود دارد.»

طوبایی همچنین درباره اینکه آیا دستگاه‌های کارتخوان خارج‌شده از کشور توسط افرادی که در استان‌های مرزی این دستگاه‌ها را تحویل گرفته‌اند منتقل شده است، اظهار کرد: «به‌صورت دقیق نمی‌توان این موضوع را تأیید کرد چراکه ممکن است دستگاهی که در سایر استان‌ها تحویل گرفته شده است نیز به خارج منتقل شده باشد.»

او با اشاره به اینکه دستگاه‌های کارتخوان یا دستگاه‌های POS به دو طریق به شبکه کارتی کشور متصل می‌شود، گفت: «برخی از دستگاه‌ها به‌صورت دایال‌آپ و از طریق خطوط تلفن به شبکه وصل می‌شود و برخی نیز از طریق اینترنت قابل اتصال است.»

او اضافه کرد: «دستگاه‌هایی که به خارج از کشور منتقل‌شده بر بستر اینترنت قرار دارند چراکه اتصال از طریق تلفن در آن سوی مرزها مشکل است. از ابتدای سال 1396 تا پایان دی‌ماه امسال در مجموع 6923 پایانه متخلف مسدود شده است. مجموع پایانه‌های دارای تراکنش غیرقانونی روی دستگاه‌های کارتخوان که تا پایان دی‌ماه سال جاری مسدود شده به 1009 پایانه رسیده است. علاوه بر این 146 پایانه فعال با ابزار موبایلی و 5768 پایانه تعریف‌شده برای درگاه‌های پرداخت اینترنتی نیز مسدود شده است.»

همچنین در مجموع 1273 کد ملی و شناسه ملی متعلق به پذیرندگان حقیقی و حقوقی دارای تراکنش غیرمجاز مسدود شده است.

 

VPN شناسایی را دشوار می‌کند

معاون شرکت شاپرک همچنین اظهار کرد: «برخی از دلالان برای اینکه کار شناسایی دستگاه‌های کارتخوان در خارج از کشور را مشکل کنند از وی‌پی‌ان یا فیلترشکن استفاده می‌کنند. استفاده از وی‌پی‌ان در خارج از کشور دقیقاً عکس آن چیزی است که در داخل اتفاق می‌افتد. به این معنا که وقتی از خارج از فیلترشکن استفاده می‌کنند آی‌پی سرورهای داخلی نمایش داده می‌شود و کار شناسایی را دشوار می‌کند.

او ادامه داد: «در مجموع شناسایی و مسدودسازی دستگاه‌های کارتخوان متخلف یک فرآیند مستمر است که تمام تخلفات را رصد می‌کند که خروج دستگاه از کشور یکی از این تخلفات است. بنابراین استفاده از آی‌پی برای فعالیت‌های شرط‌بندی و غیرقانونی نیز رصد می‌شود.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.