راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

خیز ایران و اروپا برای همکاری‌های استارت‌آپی

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری با تأکید بر اهمیت تراکنش‌های مالی و دیگر همکاری‌های سازمانی بین ایران و اروپا گفت: «آماده هستیم تا دست در دست کشورهای اتحادیه اروپا، زیرساخت‌ها و کانال‌های ضروری برای همکاری اقتصادی و فناوری طرفین تأسیس کنیم.»

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، ۳۱ خردادماه با حضور در دومین همایش همکاری‌های بین‌المللی اقتصادی و فناوری ایران و اروپا، طی سخنانی خطاب به حاضران اظهار کرد: «اجازه دهید نگاهی سریع به این مسئله بیندازیم که نوآوری در جمهوری اسلامی ایران، چگونه مستولی شده است تا کشور را به سمت یک اقتصاد مبتنی بر خلاقیت، سوق دهد.»

او افزود: «شاید بدانید که ایران با بزرگ‌ترین ذخایر گاز و نفت جهان، از نظر منابع طبیعی، غنی است. هرچند این کافی نیست. در سال‌های اخیر توجه خود را به سمت توسعه سرمایه انسانی به‌عنوان محرک رشد، معطوف کردیم.»

 

رتبه ایران در تولیدات علمی ۱۸ مرتبه ارتقا یافته است

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به اینکه در خلال دهه‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۶، ایران شاهد پیشرفت در زمینه علوم و فناوری بود، ابراز کرد: «رتبه جهانی ایران در تولیدات علمی به طرز چشمگیری از رده ۳۴ به ۱۶ ارتقا یافته است و ایران رتبه اول را در خاورمیانه دارد.»

ستاری همچنین بیان کرد: «تعداد دانشجویان از ۲.۴ میلیون به ۴.۸ میلیون نفر افزایش‌یافته است. این مسئله، ایران را از لحاظ تعداد مهندسان فارغ‌التحصیل در رده ۵ کشور برتر قرار داده است. مشارکت ایران در توسعه فناوری‌های پیشرفته زیستی (بیو)، نانو، انرژی تجدید پذیر، علوم شناختی و سلول بنیادین، رشد بی‌نظیری داشته است.»

 

ایران در حال گذار به سمت نوآوری و دانش مبتنی بر اقتصاد است

او با تأکید بر اینکه ایران علاوه بر پیشرفت‌های چشمگیر در علوم و فناوری، اکنون در حال گذار به سمت نوآوری و دانش مبتنی بر اقتصاد است، تصریح کرد: «این گذار به‌طور کامل در گزارش کنفرانس توسعه و تجارت ملل متحد (UNCTAD) با عنوان «علوم، پیش‌نمای سیاست نوآوری فناوری» (در سال ۲۰۱۷) بررسی‌شده است.»

 

فرار مغزها در ایران معکوس شده است

رئیس بنیاد ملی نخبگان ایران، در بخش دیگری از سخنرانی خود بیان کرد: «ایران جمعیت بسیاری دارد که عمدتاً تحصیل‌کرده هستند و پتانسیل کارآفرینی بسیاری دارند. نفوذ اینترنت و گوشی‌های هوشمند در ایران بسیار بالا است؛ ۳۳ میلیون نفر (بین ۲۰ و ۴۰ ساله) از این فناوری‌ها استفاده می‌کنند. نفوذ گوشی هوشمند در هر ۱۰۰ نفر، ۱۳۰ عدد است. ۴۷ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارند. آنها تقریباً نیمی از کل کاربران اینترنت در خاورمیانه را تشکیل می‌دهند. چنین احتمالاتی این اطمینان را می‌دهند که کشور ما در بین مکان‌های بالقوه برای گسترش و رونق استارت‌آپ، قرار دارد.»

ستاری ادامه داد: «با تمرکز بر صحنه استارت‌آپ در ایران، اصلاحاتی در سیستم نوآوری انجام دادیم. برای مثال، مدل اکوسیستم تجاری و استارت‌آپ‌های جدید، شکل گرفته‌اند؛ امور مالی و سرمایه‌گذاری در اقتصاد مبتنی بر دانش، تسهیل شده‌اند و فرار مغزها معکوس شده است.»

 

۳۵۰۰ شرکت مبتنی بر فناوری در ایران شناسایی شدند

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری، با بیان اینکه، جهت ترویج کارآفرینی در زمینه فناوری، بیش از ۳۵۰۰ شرکت مبتنی بر فناوری، طی ۶ سال اخیر، شناسایی شدند، افزود: «ما با ارائه معافیت‌های مالیاتی، معافیت‌های گمرکی، وام‌های کم‌بهره و بسیاری از امکانات توانمندسازی و برنامه‌های ترغیب کسب‌وکار، فعالانه از آن‌ها حمایت می‌کنیم. این شرکت‌ها در حال حاضر سالانه ۱۲ میلیارد دلار آمریکا، گردش سالیانه دارند و باعث ایجاد (تقریباً) ۳۰۰ هزار شغل مستقیم جدید شده‌اند.»

 

داروهای بیولوژیک ایرانی ده‌ها کشور صادر می‌شود

او همچنین درباره موارد دیگر فعالیت‌های موفق استارت‌آپ ها و شرکت‌های دانش بنیان ایرانی توضیح داد: «ایران در زمینه تولید داروهای بیولوژیک، رتبه اول را در خاورمیانه دارد، داروهای بیولوژیک ساخت ایران به ده‌ها کشور صادر می‌شود.»

رئیس هیئت‌امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با اشاره به اینکه برخی از این استارت‌آپ‌ها در شرف دستیابی به درآمد بی‌نظیر میلیارد دلاری در ایران هستند، ابراز کرد: «رونق چنین استارت‌آپ‌هایی که در حال رشد سریع هستند، روی دیگرِ پیشرفت‌های اخیری است که در نوآوری ایران و رتبه‌بندی کارآفرینی دیدید؛ در ۴ سال اخیر، شاخص نوآوری جهانی ایران از ۱۲۰ به ۷۸ جابجا شده است؛ ایران همچنین در زمره ۵ کشور برتری است که بیشترین رشد را در رتبه کارآفرینی جهانی (سال ۲۰۱۷ در مقایسه با سال ۲۰۱۶) دارند.»

 

اکوسیستم تجاری جدید در ایران ایجاد شده است

رئیس بنیاد ملی نخبگان ایران همچنین بیان کرد: «علاوه بر منابع مالی دولت، منابع خصوصی بیش از پیش به شرکت‌های مبتنی بر فناوری و استارت‌آپ‌های خلاق، اختصاص داده می‌شوند. برای مثال در ۲ سال اخیر، ۱۳ صندوق سرمایه توسط اوراق بهادار و سازمان بورس ایران، تصویب شدند و چند صندوق سرمایه گذاری جسورانه در انتظار تأیید هستند. دیگر کارگزاران مانند شتاب‌دهندگان، فرشتگان تجاری، شرکت‌های سرمایه گذاری جسورانه و صندوق‌های سرمایه علوم و فناوری نیز در زمینه سرمایه‌گذاری خطرپذیر در کشور فعال هستند. در حال حاضر، ۳۲ صندوق سرمایه علوم و فناوری علاوه بر ۲۲ شتاب‌دهنده خصوصی فعال در اکوسیستم نوآوری کشور وجود دارند.»

 

۲۴۰۰ شرکت ایرانی برای تحقیق و توسعه از مالیات معاف شده‌اند

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در ادامه ابراز کرد: «از لحاظ تسهیلات مالی نوآوری، بیش از ۲۴۰۰ شرکت برای تحقیق و توسعه فعالیت‌های مربوطه، از مالیات معاف شده و اعتبار بانکی دریافت کرده‌اند که این فقط در سال مالی محلی گذشته رخ داده است. در سه سال اخیر، پلتفرمی برای همکاری با دانشمندان و کارآفرینان ایرانی که در خارج، کار می‌کنند، تأسیس کردیم. این پلتفرم، فارغ‌التحصیلان ایرانی مقطع دکترا از ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان، اعضای دویست دانشکده برتر و همچنین کارآفرینان و کارشناسانی که در شرکت‌های برجسته فناوری، کار می‌کنند را خطاب قرار می‌دهد. بیش از ۴۲۰۰ متخصص و محقق ایرانی به‌نوعی از این پلتفرم برای بازدید از کشور، استفاده و پروژه‌های همکاری با شرکای ایرانی را شناسایی کرده‌اند.»

 

بیش از ۱۰۰ استارت‌آپ ایرانی توسط تحصیل کنندگان در دانشگاه‌های خارجی تأسیس شده‌اند

توسط کارشناسان جوان ایرانی، خلق شده‌اند که در خارج تحصیل‌کرده‌اند و تصمیم گرفتند تا با استفاده از بهترین تجارب و شبکه جهانی خود در ایران، زندگی و سرمایه‌گذاری کنند. این استارت‌آپ‌ها، مشاغل تخصصی بسیاری برای کارشناسان ایرانی در حوزه‌هایی مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات، تجهیزات پزشکی، بیوتکنولوژی و نوآوری شهری ایجاد کرده‌اند.

 

نسبت به آینده مشترک همکاری‌های اقتصادی و فناوری ایران و اروپا خوش بین هستم

ستاری در بخش دیگری از سخنرانی خود در دومین همایش همکاری‌های بین‌المللی اقتصادی و فناوری ایران و اروپا، با تأکید بر اینکه نسبت به آینده مشترک خود، خوش‌بین هستم، افزود: «همکاری با شرکای اروپایی، این فرآیند را تسریع می‌کند. مزایای کلان و نتایج مطلوبی برای هر دو طرف دارد. جمهوری اسلامی ایران کاملاً از چنین مشارکت‌هایی بین شرکت‌های ایرانی و اروپایی حمایت می‌کند.»

او در پایان اظهار کرد: «ظاهراً بدون امکانات لازم برای پیوند و تحرک کارآفرینان و شبکه‌های ارتباطی بین آن‌ها، همکاری مشترک، میسر نخواهد شد. تراکنش‌های مالی و دیگر همکاری‌های سازمانی ضروری بین دو طرف، اهمیت بسیاری در ایجاد همکاری دارند؛ بنابراین آماده هستیم تا دست در دست کشورهای اتحادیه اروپا، این زیر ساختارها و کانال‌های ضروری برای همکاری را تأسیس کنیم. نقش اتحادیه اروپا در بهره‌برداری از این همکاری بسیار حائز اهمیت است.»

دومین همایش همکاری‌های بین‌المللی اقتصادی ایران و اروپا با محوریت همکاری‌های طرفین بر روی موضوعاتی چون توسعه اقتصادی و فناوری، رشد جامعه استارت‌آپی و نیز بین‌المللی سازی شرکت‌های دانش بنیان برگزار می‌شود. دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری اسلامی ایران برای حضور در این همایش که ۳۱ خرداد تا اول تیرماه سال جاری برگزار می‌شود، در رأس یک هیات بلندپایه، عازم بروکسل پایتخت بلژیک و محل استقرار نهادهای اتحادیه اروپا شده است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.