مونا حاجی‌علی‌اصغر: مدیریت دارایی موتور اصلی رشد سبدگردان دینا است

مونا حاجی‌علی‌اصغر: مدیریت دارایی موتور اصلی رشد سبدگردان دینا است

گفت‌وگوی رضا قربانی، بنیان‌گذار راه پرداخت، با مونا حاجی‌علی‌اصغر، مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره سبدگردان دینا، درباره مدیریت دارایی، سرمایه‌گذاری غیرمستقیم، شخصی‌سازی سبدها و استفاده از هوش مصنوعی در خدمات سرمایه‌گذاری
۴ دقیقه مدت مطالعه

سبدگردان دینا می‌خواهد رشد آینده خود را نه فقط با افزایش تعداد مشتریان، بلکه با توسعه مدیریت دارایی و تنوع‌بخشی به محصولات سرمایه‌گذاری دنبال کند.

مونا حاجی‌علی‌اصغر، مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره شرکت سبدگردان دینا، در گفت‌وگو با رضا قربانی، بنیان‌گذار راه پرداخت، می‌گوید مدیریت دارایی موتور اصلی رشد شرکت در دو تا سه سال آینده خواهد بود.

دینا در حال حاضر در کنار سبدگردانی اختصاصی، صندوق درآمد ثابت «پایش» و صندوق سهامی «پرتو» را نیز در اختیار دارد و به گفته حاجی‌علی‌اصغر، هسته اصلی کسب‌وکار شرکت حول صندوق‌ها و سبدهای سرمایه‌گذاری شکل گرفته است.

با این حال، او معتقد است افزایش دارایی تحت مدیریت و تنوع محصول دو هدف جدا از هم نیستند. برای جذب منابع بیشتر، باید محصولات بیشتری متناسب با سلیقه و سطح ریسک مشتریان وجود داشته باشد.

به همین دلیل، دینا به‌صورت موازی چند مسیر را دنبال می‌کند: افزایش سرمایه شرکت، دریافت مجوز برای ایجاد صندوق‌های جدید و توسعه منوی سبدهای اختصاصی با مدل‌های متفاوت ریسک و بازده.

حاجی‌علی‌اصغر می‌گوید مشتری‌مداری و ساده‌کردن مسیر دریافت خدمات نیز یکی از حوزه‌هایی است که دینا قصد دارد از طریق آن خود را از سایر نهادهای مالی متمایز کند.

یکی از محورهای اصلی گفت‌وگو، سرمایه‌گذاری مستقیم در برابر سرمایه‌گذاری غیرمستقیم است.

از نگاه مدیرعامل دینا، بخش مهمی از سرمایه‌گذاران ایرانی هنوز ترجیح می‌دهند شخصاً سهام بخرند و بفروشند، در حالی که سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه یک فعالیت تخصصی و زمان‌بر است.

او معتقد است بسیاری از زیان‌های سرمایه‌گذاران از آنجا ناشی می‌شود که فرد ممکن است توصیه خرید یک سهم را دریافت کند، اما زمان مناسب خروج را نداند یا بدون درک کامل ریسک، وارد بازار شود.

حاجی‌علی‌اصغر حتی تجربه شخصی خودش را مثال می‌زند. او می‌گوید با وجود حدود ۲۲ سال سابقه فعالیت در بازار سرمایه، مدیریت دارایی شخصی خودش را مستقیماً انجام نمی‌دهد و آن را به مدیر دارایی سپرده است.

از نگاه او، این موضوع نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری حرفه‌ای صرفاً به دانش اولیه از بازار محدود نیست؛ تحلیل صورت‌های مالی، شناخت صنایع، گفت‌وگو با فعالان بازار و تعیین زمان ورود و خروج نیازمند وقت و تخصص مستمر است.

او همچنین با روایت مشهور «بورس شغل دوم، درآمد اول» مخالفت می‌کند و تأکید دارد که معامله‌گری فعال نمی‌تواند یک فعالیت حاشیه‌ای و کم‌زمان تلقی شود.

بخش دیگری از برنامه توسعه دینا به شخصی‌سازی خدمات سرمایه‌گذاری مربوط می‌شود.

حاجی‌علی‌اصغر می‌گوید شرکت تلاش می‌کند پیش از طراحی سبد، مدل ریسک هر فرد را مشخص کند. برای یک سرمایه‌گذار ریسک‌پذیر، ترکیب دارایی می‌تواند متفاوت از مشتری محافظه‌کار باشد و بسته به شرایط بازار، سهم دارایی‌هایی مانند سهام، طلا یا ابزارهای درآمد ثابت تغییر کند.

به گفته او، سبدگردان دینا در حال حاضر ۲۲ سبد اختصاصی دارد و طی سال گذشته با سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی در قالب این سبدها فعالیت کرده است.

گام بعدی، انتقال بخشی از این فرایند به فضای دیجیتال است.

دینا یک اپلیکیشن اختصاصی طراحی کرده و حاجی‌علی‌اصغر می‌گوید مجوز این اپلیکیشن از سازمان بورس دریافت شده و محصول در مرحله نهایی طراحی ظاهری پیش از معرفی به بازار قرار دارد.

برنامه این است که در این اپلیکیشن از هوش مصنوعی و ابزارهای تحلیلی برای شناخت بهتر مشتری استفاده شود؛ از جمله تشخیص افق سرمایه‌گذاری، سنجش ریسک‌پذیری و پیشنهاد تخصیص دارایی میان کلاس‌های مختلف سرمایه‌گذاری.

هدف این نیست که هوش مصنوعی جای مدیر سرمایه‌گذاری را به‌طور کامل بگیرد. حاجی‌علی‌اصغر معتقد است ترکیب فناوری و مشاوره انسانی، حداقل در شرایط فعلی بازار ایران، مدل مناسب‌تری است.

به گفته او، نسل‌های جوان‌تر ممکن است راحت‌تر با ربوادوایزرها و سرویس‌های کاملاً دیجیتال ارتباط برقرار کنند، اما بسیاری از سرمایه‌گذاران بزرگ‌تر و مشتریانی که منابع بیشتری وارد بازار می‌کنند، همچنان ترجیح می‌دهند با یک مدیر حساب انسانی در ارتباط باشند و گزارش و مشاوره مستقیم دریافت کنند.

به همین دلیل، استراتژی دینا حذف انسان به نفع فناوری نیست؛ بلکه قرار دادن این دو در کنار یکدیگر است.

در تصویری که حاجی‌علی‌اصغر از آینده دینا ارائه می‌کند، افزایش دارایی تحت مدیریت از مسیر محصولات متنوع‌تر، شناخت دقیق‌تر ریسک مشتری، سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و ابزارهای دیجیتال شخصی‌سازی‌شده خواهد گذشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی

راه پرداخت را به گوگل پیشنهاد دهید
تا تازه‌ترین مطالب تخصصی فین‌تک را آسان‌تر در گوگل پیدا کنید
پیشنهاد به گوگل