بانک کشاورزی سهم خود از تراکنش‌های شتاب را به نزدیک ۸ درصد رساند

بانک کشاورزی سهم خود از تراکنش‌های شتاب را به نزدیک ۸ درصد رساند

بانک کشاورزی اعلام کرده در سال ۱۴۰۴ با سهم ۷٫۷۸ درصدی از تراکنش‌های شتاب و ثبت ۹۹٫۶۸ درصد تراکنش موفق، رتبه دوم شاخص موفقیت تراکنش‌ها میان بانک‌های پرتراکنش را کسب کرده است
تصویرسازی سهم ۷٫۷۸ درصدی بانک کشاورزی از مجموع تراکنش‌های شبکه شتاب در سال ۱۴۰۴
۴ دقیقه مدت مطالعه

بانک کشاورزی اعلام کرد در سال ۱۴۰۴ سهم این بانک از مجموع تعداد تراکنش‌های شبکه شتاب به ۷٫۷۸ درصد رسیده و ۹۹٫۶۸ درصد تراکنش‌های ثبت‌شده آن با موفقیت انجام شده است. بر اساس اعلام این بانک، این نرخ موفقیت، بانک کشاورزی را در میان بانک‌های پرتراکنش در رتبه دوم قرار داده است. مقایسه این داده‌ها با گزارش‌های پیشین بانک نشان می‌دهد سهم آن از تراکنش‌های شبکه بانکی طی دو سال گذشته افزایش یافته، هرچند تفاوت در عنوان و تعریف شاخص‌های منتشرشده، مقایسه مستقیم همه این ارقام را با یکدیگر محدود می‌کند.

عملکرد بانک کشاورزی در شبکه شتاب

بر اساس گزارش بانک کشاورزی، این بانک در سال گذشته ۷٫۷۸ درصد از مجموع تعداد تراکنش‌های شبکه شتاب را به خود اختصاص داده است. شبکه شتاب بستر تبادل تراکنش‌های کارتی میان بانک‌هاست و سهم از تعداد تراکنش‌های آن یکی از شاخص‌های سنجش مقیاس فعالیت بانک‌ها در خدمات پرداخت بین‌بانکی محسوب می‌شود.

هم‌زمان، بانک کشاورزی نرخ موفقیت تراکنش‌های خود را در این دوره ۹۹٫۶۸ درصد اعلام کرده و گفته است با این نرخ، در شاخص موفقیت تراکنش‌ها میان بانک‌های پرتراکنش در جایگاه دوم قرار گرفته است. در گزارش منتشرشده، نام بانک دارای رتبه نخست و جزئیات عملکرد سایر بانک‌ها ذکر نشده است.

مقایسه با عملکرد سال ۱۴۰۳

بانک کشاورزی پیش‌تر در گزارشی مبتنی بر صورت‌های مالی سال ۱۴۰۳ اعلام کرده بود که در آن سال ۱۰۰ درصد تراکنش‌های شتابی ثبت‌شده بانک موفق بوده‌اند. در آن گزارش همچنین از رشد تعداد و مبلغ تراکنش‌های شتابی و توسعه ابزارهای بانکداری الکترونیک خبر داده شده بود.

با این حال، قرارگرفتن نرخ ۹۹٫۶۸ درصدی سال ۱۴۰۴ در کنار عدد ۱۰۰ درصدی اعلام‌شده برای سال ۱۴۰۳ لزوماً به معنای افت قابل مقایسه کیفیت تراکنش‌ها نیست. جزئیات روش محاسبه، تعداد کل تراکنش‌ها، دامنه تراکنش‌های مشمول و نحوه گردکردن اعداد در گزارش‌های عمومی بانک منتشر نشده است؛ بنابراین برای مقایسه دقیق دو سال، به داده‌هایی با تعریف و روش محاسبه یکسان نیاز است.

روند افزایشی سهم بانک از تراکنش‌ها

داده‌های دیگری که بانک کشاورزی در سال ۱۴۰۵ درباره روند بانکداری الکترونیک خود منتشر کرده نیز از افزایش سهم این بانک در شبکه بانکی حکایت دارد. بر اساس این گزارش، سهم بانک از تعداد تراکنش‌های بانکی از حدود ۵٫۵ درصد در سال ۱۴۰۳ به حدود ۸ درصد در سال ۱۴۰۴ افزایش یافته است.

بانک کشاورزی همچنین اعلام کرده است در تیرماه ۱۴۰۵، سهم آن از تعداد تراکنش‌های صادرشده بانک‌ها به ۹٫۲ درصد رسیده و از این نظر رتبه سوم شبکه بانکی را به دست آورده است. این داده می‌تواند نشانه ادامه روند افزایش مقیاس تراکنش‌های بانک باشد، اما شاخص «تراکنش‌های صادرشده» با «سهم از مجموع تراکنش‌های شبکه شتاب» الزاماً تعریف یکسانی ندارد و نباید این ارقام را بدون دسترسی به روش محاسبه، مستقیماً در یک سری زمانی قرار داد.

رشد هم‌زمان شاخص‌های پذیرندگی در شاپرک

روند افزایشی فقط به تراکنش‌های بین‌بانکی محدود نبوده است. بر اساس آمار منتشرشده از سوی بانک کشاورزی، گردش مالی پذیرندگی این بانک در شبکه شاپرک از ۱۶۵ همت در تیر ۱۴۰۳ به ۲۳۶ همت در تیر ۱۴۰۴ و ۵۶۸ همت در تیر ۱۴۰۵ رسیده است. این شاخص مربوط به بخش پذیرندگی شبکه پرداخت است و از نظر تعریف با تراکنش‌های شتاب تفاوت دارد، اما در کنار آمار شتاب تصویری از افزایش مقیاس فعالیت پرداختی بانک ارائه می‌کند.

گسترش کانال‌های غیرحضوری بانک کشاورزی

افزایش حجم تراکنش‌ها هم‌زمان با گسترش استفاده از کانال‌های غیرحضوری بانک رخ داده است. بر اساس آمار بانک کشاورزی، تعداد کاربران کانال‌های غیرحضوری این بانک از حدود ۹٫۶ میلیون نفر در سال ۱۴۰۳ به بیش از ۱۰٫۳ میلیون نفر در سال ۱۴۰۴ رسیده و تا پایان تیر ۱۴۰۵ از ۱۰٫۶ میلیون نفر عبور کرده است.

میانگین تعداد تراکنش‌های ماهانه سامانه «باران»، همراه‌بانک و اینترنت‌بانک نیز بر اساس همین گزارش از حدود ۴۰ میلیون تراکنش در سال ۱۴۰۳ به ۵۶ میلیون تراکنش در تیر ۱۴۰۵ افزایش یافته است. تعداد حساب‌های افتتاح‌شده به‌صورت غیرحضوری نیز از حدود ۴۳۰ هزار فقره در سال ۱۴۰۳ به حدود ۸۱۹ هزار فقره در سال ۱۴۰۴ رسیده است.

داده‌های منتشرشده چه چیزی را نشان نمی‌دهند؟

با وجود انتشار درصد سهم و نرخ موفقیت تراکنش‌ها، در گزارش بانک کشاورزی تعداد مطلق تراکنش‌های شتاب، تعداد تراکنش‌های ناموفق، جزئیات تفکیک‌شده کانال‌ها و جدول مقایسه بانک‌های پرتراکنش منتشر نشده است. به همین دلیل، ارزیابی مستقل رتبه دوم اعلام‌شده یا محاسبه فاصله بانک کشاورزی با سایر بانک‌ها بر اساس اطلاعات عمومی این گزارش امکان‌پذیر نیست.

آنچه از مجموعه آمارهای منتشرشده می‌توان گفت این است که مقیاس فعالیت بانک کشاورزی در کانال‌های الکترونیکی و تراکنشی طی سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ افزایش یافته است؛ با این حال، سنجش دقیق کیفیت و مقایسه جایگاه این بانک با سایر بانک‌ها نیازمند انتشار داده‌های هم‌تعریف و جزئی‌تر از سوی بانک یا نهادهای متولی شبکه‌های شتاب و شاپرک است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی

راه پرداخت را به گوگل پیشنهاد دهید
تا تازه‌ترین مطالب تخصصی فین‌تک را آسان‌تر در گوگل پیدا کنید
پیشنهاد به گوگل