پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
معاون وزیر ارتباطات: سیاست فیلترینگ در کشور شکست خورده است
پنل «اقتصاد دیجیتال و آینده ایران» با حضور معاون سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و سرپرست معاونت اقتصادی اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی برگزار شد
همایش «اینترنت، آینده ایران» روز سهشنبه (۲۴ تیر ۱۴۰۴) در سالن الغدیر مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات برگزار شد. این همایش شامل سه نشست تخصصی با موضوعات اقتصاد دیجیتال، فناوری و امنیت، و همچنین تأثیرات اجتماعی اینترنت بود که پنل اول «اقتصاد دیجیتال و آینده ایران» نام داشت.
در نشست اول این همایش، احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات؛ رضا الفتنسب، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی؛ امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی؛ حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار و کتایون سپهری، مؤسس شتابدهنده منش و مشاور توسعه کسب و کار حضور داشتند و درباره اقتصاد دیجیتال و بستر آن یعنی اینترنت با یکدیگر به گفتوگو پرداختند.
احسان چیت ساز در ابتدای این پنل بیان کرد که سیاست وزارت ارتباطات اینترنت باز و بدون محدودیت برای مردم است و آن را با هدف توسعه کشور دنبال میکنیم.
او در ادامه با اشاره به اینکه سیاست فیلترینگ در کشور شکست خورده بیان کرد: «این شکست به این دلیل است که هدفگذاریها محقق نشده و ابزارهای مبارزه با فیلترینگ در دسترس عموم قرار دارند، اما نتوانستهاند کارایی لازم را داشته باشند.»
چیتساز درباره فیلترینگ افزود: «این ابزارها نه تنها نتوانستهاند نیازهای مردم را برآورده کنند، بلکه به عنوان ابزارهای ضد زیرساختهای کشور مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند، بهطوری که حجم زیادی حملات زیرساخت های داخلی و خارجی از طریق این ابزارها صورت میگیرد.»
معاون اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات از پیامدهای منفی این سیاستها گفت و تأکید کرد که جذب افراد به عنوان جاسوس و افزایش نارضایتی عمومی ناشی از فشارهای اقتصادی، افزایش قیمت ارز و مشکلات متعدد دیگر از آثار آنهاست.
فیلترینگ خیانت است
حامد بیدی در ادامه پنل بیان کرد که در فیلترینگ فقط بحث شبکههای اجتماعی نیست و اغلب وبسایتهای پرکاربرد بینالمللی اعم از خبرگذاریهای مهم فیلتر هستند.
او درباره اینترنت طبقاتی گفت: «بحث اینترنت طبقاتی که رفع فیلتر برای قشر خاص بود، رانتی بود. حالاکه بحث قطع اینترنت در مواقع ضروری برای مردم و وصل بودن افراد خاصی است که بسیار رانتی تر است.»
بیدی در ادامه با اشاره به اینکه فیلترینگ خیانت است گفت که مسئول این خیانت ملی کیست؟ او همچنین در ادامه افزود: «نتیجه این خیانت چیست؟ آمریکا ۲۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایه خطرپذیر داشته که ۲۰ درصد خارجی بوده است. چین ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خطرپذیر داشته که ۱۰ درصد از آن خارجی بود. این عدد برای اسرائیل متجاوز ۷ میلیارد دلار بود که ۷ درصد آن خارجی است. در عربستان ۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری شد که ۵۰ درصد از آن خارجی بود. این عدد در ترکیه ۱ و نیم میلیارد دلار و ماکسیسمم برآورد ما ۱۰۰ میلیون دلار در ایران است.»
مدیرعامل پلتفرم کارزار با انتقاد از رویکرد مرکز ملی فضای مجازی بیان کرد: «از مرکز ملی فضای مجازی تقریبا هیچ حرفی نمیشنویم. اصلا پاسخگو و شفاف نیستند، مصوبات را در سایت شورا نمیگذارند یا برخی از بندهای آن حذف شده است.»
کت اینترنت تن کیست؟
الفت نسب با اشاره به بسته شدن درگاههای پرداخت پلتفرمهای طلا در پنل اقتصاد دیجیتال و آینده ایران بیان کرد: «بانک مرکزی درگاهای طلا را بست و تا به امروز نیز باز نکرده است و این بیتوجهی برای من عجیب است. در اقتصاد دیجیتال نیاز به اجرای قانون داریم اما امروز نگاه سلیقهای حاکم است.»
او همچنین ادامه داد: «موضوعاتی مثل طلا کجای بازی است؟ کسی که در نهاد مربوطه نشسته و ما را در این زمان محدود کرده خائن و نفوذی است. باید دید که چرا در این مقطع زمانی به جای حل مشکل چنین محدودیتی را ایجاد کردهاند.»
الفت نسب درباره اینترنت گفت که در این کشور برای ما مشخص نیست که موضوع اینترنت و حواشی آن را کجا مدیریت میکند. نمیدانیم کت اینترنت در کشور تن کیست.
رئیس اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی از عملکرد مرکز ملی فضای مجازی انتقاد کرد و این مرکز را مسئول فیلتر ماندن شبکه اجتماعی واتسآپ پس از اتمام جنگ دانست. او در اینباره بیان کرد: «خبر نامیدکننده در خصوص واتساپ شنیدیم که گفته شد که آقای رئیسجمهور و هیئت دولت بعد از جنگ دستور دادند محدودیتها برداشته شود اما گفتند که رئیس مرکز ملی فضای مجازی این کار را انجام نداده است.»
مشکل اقتصاد دیجیتال فقط اینترنت نیست
امیر سیاح در دفاع از پلتفرمهای اقتصاد دیجیتال بیان کرد: «اقتصاد دیجیتال در یک ماه گذشته خوش درخشید و وظیفه حاکمیت است که نگاه خود را از دردسر به ابزار حل مشکل به این حوزه تعییر دهد.»
او برای رفع این نگاه حاکمیت نسبت به فعالان فناوری گفت که مجموعه رویدادهایی به کمک معاونت علمی برگزار خواهیم که به حاکمیت مشکلاتش را بیان کند و بچه های فناوری آن را حل کند تا بازی برد-برد شود.
سیاح در ادامه با اشاره به راهحل مشکلات بدنه اقتصاد دیجیتال اظهار داشت: «برخی دوستان از برخوردهای طبقاتی گلایهمندند، اما این مسئله میتواند دو رویکرد داشته باشد: یکی نگاه تقابلی که به درگیری میانجامد و دیگری نگاه مبتنی بر گفتوگو و مفاهمه. بهنظر من، راه دوم مؤثرتر است؛ زیرا ابزار و قدرت در اختیار طرف مقابل است و از تقابل نتیجهای حاصل نمیشود. تا زمانی که کورسویی از امید باقی است و افرادی مانند آقای چیتساز حضور دارند، بهتر است به جای تقابل، دست همکاری بهسوی آنها دراز کنیم تا این مطالبات بهحق محقق شود.»
سرپرست معاونت اقتصادی مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به تشکیل ستادی برای حل مشکلات بخش خصوصی گفت: «تاکنون چند بار در شورای عالی فضای مجازی مشکلات استراتژیک بخش خصوصی مطرح شد و آخرین بار، رؤسای سه قوه تأکید کردند ستادی برای بررسی این مشکلات تشکیل شود. این ستاد بهصورت آزمایشی در سهماهه نخست سال فعال شد.»
او درباره فعالیت این ستاد بیان کرد: « در این مدت، ۱۹۰ مشکل اینترنتی رفع شد؛ از جمله در حوزههایی مانند آزمایشهای آنلاین، کارت سوخت، دارورسانی، گوگلادز، ارسال پیامک در پلتفرمهای پرداخت، حمل بار، رمزارزها، سوخترسانی سیار و موارد دیگر.»
سیاح درباره تشکیل این ستاد اظهار داشت که امروز عصر این ستاد در شورای عالی فضای مجازی نهایی و ابلاغ خواهد شد و انشاءالله بهطور رسمی فعالیت خود را ادامه خواهد داد.
سرپرست معاونت اقتصادی اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه مشکل فقط اینترنت نیست گفت: «مشکل اقتصاد دیجیتال فقط اینترنت نیست. تا وقتی بانک مرکزی درگاهها را میبنند، وزارت دارو نمیگذارد با اقتصاد دیجیتال کار کنند، بیمه نمیگذارد اقتصاد دیجیتال رشد کند و در کل نهادهای دولتی همکاری با اقتصاد دیجیتال ندارند اینترنت باز شود هم اقتصاد دیجیتال مشکلاتش برطرف نخواهد شد. برای بقیه هم کارزار بگذارید.»
فرهنگسازی به جای قطع اینترنت
کتایون سپهری با انتقاد از این موضوع که مشکلات بت گفتوگو حل شود گفت: «با هر قطعی اینترنت تیمها مهاجرت میکنند و امیدوارم طبق حرف آقای سیاح تا پایان گفتگو نیرویی در اقتصاد دیجیتال مانده باشد.»
او با اشاره به فرهنگسازی به جای قطعی اینترنت گفت: «نمیخواهیم امنیت را فدای چیزی کنیم. اگر اینترنت قطع شد برای اینکه اطلاعات جابهجا نشود بهتر بود از زمان مدرسه این موضوع فرهنگسازی میشد نه اینکه دیواری کوتاهتر از اینترنت برای امنیت ملی پیدا نکنیم.»
او در ادامه بیان کرد: «با هر ارکان دولتی که جلسه داشتیم با ما هم نظر بودند اما انگار مشخص نیست به قول آقای الفت نسب کت تن کیست؟ آقای سیاح اگر لیست مینویسید که چه کسانی اینتزنت طبقاتی داشته باشند لطفا اسم تک تک کاسبان، زنان روستایی و هر کسی که از بستر اینتزنت برای کسبوکارش استفاده میکند را هم بنویسید.»