پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
مدیرعامل شاتل موبایل: صنعت تلکام با تنفس مصنوعی زنده است / تعرفهها با تورم همخوانی ندارند
نشست خبری شاتل موبایل با حضور آرش کریمبیگی، مدیرعامل این شرکت و جمعی از اصحاب رسانه امروز، ۲۳ فروردینماه ۱۴۰۴ برگزار شد. در این نشست، کریمبیگی از بهروزرسانی هسته شبکه سیمکارت هوشمند شاتل موبایل خبر داد و درباره چالشهای صنعت تلکام در کشور گفت
نشست خبری شاتل موبایل با حضور آرش کریمبیگی، مدیرعامل این شرکت و جمعی از اصحاب رسانه پیش از ظهر امروز برابر با ۲۳ فروردینماه ۱۴۰۴ در ساختمان شاتل موبایل برگزار شد.
آرش کریمبیگی، مدیرعامل شاتل موبایل در ابتدای این نشست، گزارشی از عملکرد و اقدامات این شرکت از ابتدای فعالیتش تا به امروز داد و گفت: «چشمانداز شاتل موبایل آسانتر و لذتبخشتر کردن زندگی مشتریان است. شعار ما در شاتل «به راحتی متصل شو و لذت ببر» است و همواره سعی کردیم فعالیتهایمان را در راستای پیادهسازی ایدههای نو و راهکارهای خلاقانه ارتباطی پیش ببریم.»
پوشش ۹۶.۶۰ درصدی شاتل در کشور
به گفته کریمبیگی، سیمکارت هوشمند شاتل موبایل با امکان اتصال به هر سه اپراتور کشور، گستردهترین پوشش شبکه موبایل را در کشور دارد و در حال حاضر ۱۴۳۳ شهر، ۵۰ هزار روستا، بیش از ۸۲ هزار کیلومتر جاده اصلی و فرعی را پوشش میدهد. او عنوان کرد: «۹۶.۶۰ درصد پوشش جمعیتی کشور امکان اتصال به شاتل موبایل را دارند. در بازه زمانی ۷ ساله فعالیت شاتل موبایل، روند رشد سالانه سرانه مصرف دیتا ۱۴۱ درصد و روند رشد سالانه دیتا ۲۳۸ درصد رشد داشته است. مصرف مکالمه نیز به صورت سالانه ۲.۳ برابر رشد داشته است. همچنین تعداد مشترکان نیز ۲.۵ برابر در سال نسبت به سال گذشته رشد داشتهاند.»
مدیرعامل شاتل موبایل در بخش دیگری از صحبتهای خود از بهروزرسانی شبکه سیمکارت هوشمند خبر داد و گفت: «این امر باعث ارتقای چشمگیر کیفیت و تجربه مشترکان میشود و نسل جدیدی از هوشمندی را برای مشترکان سیمکارت هوشمند به ارمغان میآورد. این سرویس دسترسی مشترکان به شبکه 5G را از منظر سرعت و پوششدهی بهبود میبخشد. استفاده از قابلیت جدید نیازی به تعویض سیمکارت یا اعمال تنظیم خاصی ندارد و بهصورت خودکار برای مشترکان جدید و قدیمی از امروز اعمال میشود.»
به گفته کریمبیگی، در هر دو بُعد تجاری و فنی، مجموعهای از اقدامات را آغاز کردهاند که بهروزرسانی هسته شبکه سیمکارت هوشمند را بهدنبال داشت. نتیجه این بهروزرسانی، ارتقای چشمگیر کیفیت خدمات و بهبود محسوس تجربه کاربری برای مشترکان شاتل موبایل است. او گفت: «این تحول، نسلی جدید از هوشمندی را در اختیار کاربران سیمکارت هوشمند قرار میدهد.»
به گفته مدیرعامل شاتل موبایل، اگرچه هنوز سرویس 5G بهطور رسمی در بازار عرضه نشده، اما آنهادست روی دست نگذاشتهاند و تلاش کردهاند حتی در این مرحله نیز ارزشافزودهای برای کاربران ایجاد کنند: «در این راستا، کیفیت آنتندهی، سرعت اتصال و پوشش شبکه، بهویژه برای دسترسی به نسل پنجم ارتباطی (5G)، بهطور محسوسی بهبود یافته است. در این ساختار جدید، تجربه کاربری در شبکه 4G نیز بهبود یافته است. کاربران هم در سرعت و هم در دسترسیپذیری به 5G، تفاوت ملموسی را احساس خواهند کرد. بهویژه در زمینه انتخاب دستی شبکه از طریق اپلیکیشن، هم از نظر سرعت عملکرد و هم از نظر تجربه کاربری، پیشرفتهایی حاصل شده است.»
طبق گفته مدیرعامل شاتل موبایل، بسیاری از باگهایی که پیش از این در برخی مناطق وجود داشت، برطرف شدهاند و کاربران در این نقاط نیز کیفیت بهتری را تجربه خواهند کرد: «در لایه خدمات سیمکارت، امکان ارائه خدمات مستقل از سیستمعامل گوشی فراهم شده است. سبد محصولات سازمانی شاتل موبایل نیز که در دو لایه ارائه میشد، اکنون با پوشش گستردهتر، سرعت بیشتر و پشتیبانی از 5G، به سازمانها نیز همانند کاربران عادی عرضه میشود.»
تعرفه مصرف دیتا با نرخ تورم هیچ تناسبی ندارد
کریمبیگی یکی از چالشهای صنعت تلکام در کشور را عدم افزایش تعرفه مصرف دیتا دانست و گفت: «افزایش تعرفهها هیچ سنخیتی با تورم ندارد. آخرین باری که افزایشی در تعرفهها انجام شد، دیماه سال ۱۴۰۲ بود. این افزایش در اسم ۳۴ درصد بود اما در بهترین حالت ۲۰ درصد افزایش نیز رخ نداد. فیلترینگ، چالش تأمین ارز، مهاجرت نیروی انسانی و عدم ثبات سیاسی و تورم از دیگر مشکلات صنعت ماست.»
به گفته او، به بهانه حمایت از تولید داخل قیمت خرید مودم در یک بازار انحصاری به شدت افزایش یافته است: «اگر همین امروز تعرفهها دو برابر هم شود نه اپراتور خوشحال میشود و نه کاربران چراکه سرکوب تعرفه برای مدت طولانی اتفاق افتاده است.»
مدیرعامل شاتل تغییر اکوسیستم قیمتگذاری را راهی برای حل این مشکل دانست و گفت: «البته این امر هم چالشهایی به همراه دارد؛ زیرا در ایران سیستم کردیت کارت وجود ندارد. با این حال شاید ایجاد فرهنگ پلنفروشی به جای بستهفروشی بتواند راهحلی برای این مشکل باشد. البته فرهنگ قیمتگذاری پلن در شور وجود ندارد.»
کریمبیگی روش دیگری نیز معرفی کرد: «این رویکرد در پروانه ایرانسل وجود داشت؛ اما توسط رگولاتور حذف شد؛ بر اساس این روش، اگر هر سال تورم از مقدار مشخصی افزایش یابد، رگولاتور این اثر را از Revenue Share اپراتور کم میکند. بهعبارتدیگر دولت از حقالسهم خود میکاهد.»
مدیرعامل شاتل در بخش دیگری از صحبتهای خود عنوان کرد: «یکی از کمونیستیترین و دیکتاتوریترین شیوههای تحلیل اقتصادی، این است که بر پایه بقای فعلی قضاوت کنیم؛ چون هنوز مجموعهای فعال است، پس شرایط اقتصادی خوب است. این نوع تحلیل نهتنها غلط است، بلکه تصویر بسیار نادرستی از واقعیت به شمار میرود.»
به گفته او، در حوزه شبکه موبایل، اگر امروز ما هنوز زندهایم، با نوعی «تنفس مصنوعی» زنده ماندهایم. او گفت: «به عبارت دیگر از هزینههای توسعه و نگهداری زدهایم تا تنها سرپا بمانیم. در حال حاضر در کشور شاید در حدود ۳ هزار سایت فعال 5G داریم. این در حالی است که در دوره راهاندازی 4G، اپراتورها با انگیزه بالا و رقابت تنگاتنگ، برای راهاندازی 4G در شهرهای مختلف تلاش میکردند. در آن دوره شرکتها برای پوشش بهتر و سریعتر با هم رقابت میکردند؛ جنگ برای راهاندازی سایتهای جدید، برای حضور در مجتمعهای تازهتأسیس، برای پوشش داخلی در مراکز تجاری و حتی در مسیرهای جدید مترو در جریان بود و حتی در زمینه کیفیت و سرعت، رقابت بهوضوح قابل مشاهده بود.»
مدیرعامل شاتل موبایل با اشاره به وضعیت فعلی بیان کرد: «امروز دو اپراتور اصلی، در مجموع کمتر از ۳ هزار BTS فعال برای 5G دارند، در حالی که در حالت ایدهآل باید چیزی حدود ۱۹ هزار مورد وجود میداشت. این امر نشان میدهد که سرمایهگذاری در توسعه شبکه به شدت کاهش پیدا کرده است.»
او خاطرنشان کرد: «وضعیت تعرفهها نیز گویای این رکود است. زمانی رقابت شدیدی بین اپراتورها برای کاهش تعرفهها وجود داشت، اما حالا تعرفه تماس و پیامک بین اپراتورها حتی یک ریال تفاوت ندارد و کاملاً شبیه یکدیگر است. این امر بدین معناست که نهتنها رقابت فنی، بلکه رقابت اقتصادی نیز متوقف شده که در نتیجه آن کاهش شدید حاشیه سود و کاهش انگیزه برای سرمایهگذاری و نوآوری ایجاد شده است.»