پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
پلتفرمهای تبادل رمزارز کشور، قربانی التهابات بازار ارز
پس از جلسه ویژه معاونت ارزی در بانک مرکزی، بر اساس مصوبات انجام شده، پایان هفته واریز به حساب صرافیها مسدود شد
به دنبال التهابات اخیر در بازار ارز کشور، چهارشنبهشب جلسه ویژه معاونت ارزی در بانک مرکزی تشکیل شده که گفته میشود بر اساس مصوبات این جلسه با همکاری مرکز اطلاعات مالی و طبق ماده ۴۲ قانون بانک مرکزی، مسدودشدن واریز بهحساب صرافیها اعمال شده است.
بر اساس اطلاعات ارائه شده، یک جلسه صبح روز چهارشنبه با حضور دو کسبوکار رمزارزی و بدون حضور سایر فعالان صنفی انجام شده است. اما چهارشنبه شب نیز جلسهای بدون حضور فعالان بخش خصوصی برگزار شده که در این جلسه تصمیم به توقف واریز به حسابهای صرافیهای رمزارزی گرفته شده است. لازم است اشاره شود که این تصمیم در جلسه صبح روز چهارشنبه اعلام نشده بود.
به دنبال این تصمیم، درگاههای رمزارزی در این مسیر برای کاربران فعال است؛ اما پس از آنکه درخواست تسویه به سمت شاپرک ارسال میشود، سیکل تسویه از چهارشنبهشب از سوی شاپرک اعمال نشده و پولی بهحساب صرافیها واریز نشده است. بر اساس اطلاعات به دست آمده، محدودیت برداشت اعمال نشده است؛ اما در برخی بانکها به دلیل مشکلات فنی این محدودیت نیز اعمال شده است.
گفته میشود که این تصمیم معاونت ارزی بانک مرکزی برای کنترل التهابات بازار ارز اتخاذ شده است، اما به نظر بسیاری از فعالان این حوزه، خریدوفروش تتر تاثیر چندانی نمیتواند بر قیمت دلار داشته باشد. با نگاهی به حجم بازار تتر در برابر دلار، این موضوع مشخص است که دلار روی قیمت تتر تاثیر میگذارد و برعکس آن صادق نیست.
اما مسئله اصلی که اینجا وجود دارد این است که چرا حاکمیت بهیکباره دست به چنین تصمیماتی میزند که در نهایت چالشهای زیادی را برای بخش خصوصی ایجاد میکند. به منظور بررسی این اتفاق، گفتوگویی با امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس و محمد حکیمی، مدیرعامل رمزینکس انجام شده که در ادامه مشروح این گفتوگوها را میخوانید.
پلتفرمهای تبادل گوشت قربانی التهابات بازار ارز
به گفته امیرحسین راد مدیرعامل نوبیتکس مشکل از چهارشنبهشب آغاز شده و هیچ تسویهای با صرافیها صورت نگرفته و این انتظار وجود دارد که روز شنبه باتوجهبه قولهایی که داده شده برطرف شود؛ اما اگر این اتفاق رخ ندهد پلتفرمهای تبادل با چالشهای جدی مواجه خواهند شد.
او در ادامه افزود: «متأسفانه با هرچند وقت به دلیل التهابات ارزی که دلایل عمده آن سیاسی و بینالمللی است با چالش اینچنینی مواجه میشویم. بانک مرکزی هم همواره به دنبال اقدامات ضربتی است تا بتواند التهابات بازار را مدیریت کند. این وسط به دنبال متهم و مقصر میگردند و دردسترسترین افراد و کسبوکارها، صرافیهای رمزارزی هستند که بهعنوان گوشت قربانی با آنها برخورد میکنند. در طول چند سال گذشته این رویه هیچ تغییری نکرده است و تصور میکنند از این طریق میتوانند بازار ارز را کنترل و گردش پول را محدود کنند. درصورتیکه راه این نیست اگر بنا دارند کنترلی انجام دهند باید بهوسیله پلتفرمها و کسبوکارها یک اقدام موقت با پشتوانه قانونی انجام دهند و در این شرایط کسبوکارها نیز کمک میکنند تا التهابات به شکل موقت مدیریت شود.»
راد در ادامه با اشاره به این موضوع که با اصل روش بانک مرکزی مخالف است گفت: «هرچند من با اصل روشی که وجود دارد مشکل دارم چرا که از نظر من با این روش التهابی مدیریت نمیشود و تأثیر زیادی بر بازار نخواهد داشت. در حال حاضر برآورد دقیقی وجود ندارد؛ اما طبق اطلاعات رسمی، سهم تتر از کل بازار ایران زیر ۵ درصد است و دوستان در این مسیر به دنبال آدرس غلط برای مدیریت التهابات بازار ارز و طلا هستند. تصمیم صورت گرفته توسط بانک مرکزی غیرتخصصی، غیرکارشناسی و بدون هماهنگی با کسب و کارها صورت گرفته است.»
مدیرعامل نوبیتکس در ادامه تأکید کرد: «راهکارهای این اتفاقات از مسیر خودبانک مرکزی عبور میکند. در شرایط ملتهب مردم به دلایل سیاسی و یا بینالمللی به سمت بازار ارز و طلا میروند پلتفرمهای رمزارزی قدرت زیادی برای مدیریت التهابات ندارند. بانک مرکزی ابزارهایی در اختیار دارد که التهابات را بیشتر مدیریت کند و اوراق فردایی ارز ارائه دهد و در بازار غیررسمی مداخله کند تا موضوع موقت حل شود. در چنین شرایطی صرافیها نهایتاً بهصورت موقت بتوانند یکسری راهحلها را پذیرند؛ ولی به جز این ما کار دیگری نمیتوانیم انجام دهیم.»
به گفته راد، در حال حاضر قولی که داده شده ۲۴ ساعته مشکل برداشت و واریز حل شود. اگر موضوع حل نشود قطعا صرافیها در تسویه با مشکل مواجه می شوند و پس از آن مردم نیز قیمت دارایی دیجیتالشان از تعادل خارج می شود و پولی در بازار باقی نمیماند که دارایی آنها را خرید و فروش کند و این موضوع اتفاق بسیار خطرناکی است که این روش برخورد ضربتی باید اصلاح شود.
او در ادامه افزود: «دوستان در بانک مرکزی به دنبال راهحلهای کوتاهمدت ضربتی هستند و شاید موقت یک روز هم بازار مدیریت شود؛ اما در بلندمدت بازنده اصلی بانک مرکزی است چرا که یک بازار شفاف را از بین برده است، این در حالی است که نیاز مردم برای تبدیل ریال به دارایی دیجیتال و تبدیل آن به ریال از بین نمیرود. در چنین شرایطی با پلتفرمهایی که بهصورت شفاف کار میکنند ضربتی برخورد شود و پلتفرمهایی که بهصورت زیرزمینی فعالیت میکنند رونق میگیرند و فعالیت مردم در این بازار غیررسمی و زیرزمینی میشود.»
صرافیها حتی ۵۰۰ تومان هم بر قیمت دلار اثر ندارند
محمد حکیمی مدیرعامل رمزینکس در واکنش به محدودیت واریز به پلتفرمهای تبادل گفت: «واریزیهای چهارشنبه، پنجشنبه صبح انجام نشد و هنوز هم هیچ تسویهای صورت نگرفته هرچند که برداشتها را تسویه میکنیم؛ اما اگر موضوع تا شنبه ظهر برطرف نشود قطعاً در تسویه مشتریان با مشکل مواجه خواهیم شد. ما هم در خصوص جلسه بانک مرکزی از رسانههای و گروههای مختلف متوجه شدیم و الا به ما ابلاغ رسمی صورت نگرفت و احتمالاً این تصور وجود دارد با این کار میتوانند بازار را کنترل کنند. این در حالی است که مجموع واریزی به صرافی رمزارزی در برابر صنایع دیگر یا ورودی به بازار طلا و… قابلمقایسه نیست و بسیار ناچیز است.»
او در ادامه با اشاره به نگاه مدیران بانک مرکزی نسبت به تتر گفت: «تصور مدیران بانک مرکزی نسبت به موضوع تتر کاملاً اشتباه است. شما تصور کنید یک هفته درگاههای رمزارزی بسته شد اگر دلار بخواهد ۷۵ هزار تومان شود این اتفاق رخ میدهد و منتظر صرافیها نمیماند. اکنون قیمت طلا هیچ ارتباطی با صرافیهای رمزارزی ندارد؛ در طول یک هفته قیمت آن ۱۵ درصد افزایش یافته است که این دیگر ربطی به تتر ندارد. مطمئن باشید فردی که قصد خرید داشته باشد از طریق صرافی رمزارزی انجام ندهد قطعا راه دیگری پیدا میکند و منتظر ما نمی ماند و تبادل تتر در صرافیها از نظر من ۵۰۰ تومان هم در قیمت دلار اثر ندارد.»
حکیمی با اشاره به اثر این نوع اقدامات بر روی کاربران گفت: «واقعیت آن است این تصمیمات و اقدامات تنها مردم عادی را تحتتأثیر قرار میدهد و محدودیتها برای مردم عادی است که هر زمان میخواهند در بانک مرکزی آن را اعمال میکنند که این موضوع کاملاً تبعیضآمیز است. برای من هنوز صورتمسئله شفاف و روشن نیست که بتوانیم راهحل به دوستان ارائه دهیم. اگر همین امروز بگوییم درگاه ۷۸۰۰ را ببندیم و هیچ کاری صورت نگیرد؛واقعیت آن است که خریدار جنس خود را چه از طریق کانال تلگرامی و سایر موارد پیدا میکند. مشکل اصلی اینجاست یک فرد دارایی دارد که قصد دارد آن را تبدیل به ریال کند و این موضوع با چالش جدی مواجه می شود و عملا نقد شوندگی از بین می رود.»