پایگاه خبری راه پرداخت دارای مجوز به شماره ۷۴۵۷۲ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «شبکه عصر تراکنش» است. راه پرداخت فعالیت خود را از دوم اردیبهشتماه ۱۳۹۰ شروع کرده و اکنون پرمخاطبترین رسانه ایران در زمینه فناوریهای مالی، بانکداری و پرداخت و استارتآپهای فینتک است.
قرارداد هوشمند؛ یکی از مهمترین مزیتهای ریال دیجیتال در آینده
شاید یکی از مهمترین مزیتهای ریال دیجیتال بانک مرکزی در آینده، قراردادهای هوشمند smart contracts باشد که تحول زیادی را در جامعه و امورات روزمره مردم ایجاد میکند.
به گزارش روابط عمومی کارت اعتباری ایران کیش، نیما رشادی، مدیر نرمافزارهای موبایلی ایران کیش معتقد است که ریال دیجیتال علاوه بر اینکه امروز به صورت عملیاتی، پرداخت و تراکنشهای خرید را از طریق خود امکانپذیر کرده که این اتفاق بزرگی در کشور به شمار میآید و میتواند در آینده وارد فازها و مراحل دیگری نیز بشود و یکی از آنها قرارداد هوشمند یا همان smart contracts است.
رشادی توضیح داد: «اگرچه شما در قرارداد هوشمند با استفاده از ریال دیجیتال میتوانید به صورت غیرحضوری تسهیلاتی را بگیرید، اما موضوع، فراتر از آن چیزی است که پیشتر در عملیاتهای غیرحضوری و مجازی دیدیم. بگذارید مثالی در این باره بزنم؛ مثلاً شما با شرکت بیمه یک قرارداد هوشمند روی بستر بُرنا (بستری که امروز ریال دیجیتال بانک مرکزی بر آن عملیاتی شده است) میبندید، بهعنوان نمونه از طریق smart contract (قرارداد هوشمند) برای بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه خودرو قرارداد منعقد نموده و مبلغ حق بیمه را پرداخت میکنید. در اینجا اگر شما تصادفی داشته باشید، قرارداد هوشمند به صورت اتوماتیک فراخوانی میشود و نیازی به حضور یک شخص دیگر نیست؛ کلیه فرایند بررسیِ نوع تصادف و برآورد هزینه، به صورت هوشمند و توسط قرارداد هوشمند صورت میگیرد و بهمحض اینکه شما بعد از تصادف، درخواستی میدهید، مبلغ غرامت و مبلغ بیمه به کیف پول ریال دیجیتال شما واریز میشود.»
مدیر نرمافزارهای موبایلی ایران کیش اضافه کرد: «از سال 2012 بحثی به نام بلاکچین با استفاده از بیتکوین آغاز شد. اما در سال 2016 شبکه اتریوم پدید آمد که مفهوم جدیدی را در حوزه فناوری معرفی کرد و این مفهوم جدید، قرارداد هوشمند بود که در حال حاضر شاهد فراگیری آن در سطح دنیا هستیم.»
آسانساختن زندگی مردم توسط ریال دیجیتال
رشادی گفت: «معتقدم اولین فوایدی که ریال دیجیتال و شبکه برنا با خود به همراه میآورد، وام گرفتنش از مفاهیم بلاکچین است. شاید در نگاه اول بگوییم ریال دیجیتال ارزش ریالی دارد و نمیتوان به دید یک سرمایهگذاری به آن نگاه کرد؛ اما آن چه که در ریال دیجیتال میبینیم، امکانات جدیدی است که میتواند در اختیار کاربران و مردم قرار دهد. بحث قرارداد هوشمند، یک ویژگی است که زندگی روزمره همه مردم را آسانتر میکند و بهعنوان یک تسهیلگر بهخوبی عمل خواهد کرد.»
او درباره اینکه باتوجهبه راهاندازی ریال دیجیتال فکر میکنید مردم تا چه میزان از آن استقبال میکنند، اظهار داشت: «شرایط امروز مانند آن چیزی است که در اوایل دهه هشتاد با بحث کارتخوانها اتفاق افتاد. شاید آن موقع از خود سؤال میپرسیدیم که ما پول کاغذی داریم و چه نیازی است که دستگاه کارتخوانی بیاید و موجودی ما را روی کارتخوان به نمایش بگذارد، برای همین بر سر این مسئله مقاومت وجود داشت. اما همه میدانیم که این فناوری کارت چه تحولی ایجاد کرد. ما بهزودی این سبک تغییر و تحولات تاریخی را با استفاده از ریال دیجیتال، در شبکه بلاکچین برنا در سطح جامعه میبینیم.»
لازم به ذکر است که در تیرماه امسال از ریال دیجیتال بانک مرکزی در اپلیکیشن پات لایف شرکت کارت اعتباری ایران کیش و بانک تجارت با حضور رئیسکل بانک مرکزی، اعضای هیئتعامل این بانک و مدیرعامل بانک تجارت در تهران و جزیره کیش رونمایی شد و طی این مراسم، پرداخت از طریق ریال دیجیتال اپلیکیشن پات لایف برای پرداخت کرایه تاکسی و همین طور خرید از جزیره کیش به نمایش در آمد.
انحصار ریال دیجیتال در اختیار بانک مرکزی است که اپلیکیشن پات لایف، شرکت ایران کیش و بانک تجارت آن را به صورت عملیاتی اجرا کرده که با این خدمت، یک روش جدید علاوه بر روش پرداخت پولی و کارت ایجاد کرده است.
ریال دیجیتال بستر مهم و مناسبی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور به شمار میآید. با ایجاد زیرساختها و بسترسازی در جزیره کیش، مرحله آزمایشی ریال دیجیتال توسط اپلیکیشن پات لایف ایران کیش و بانک تجارت به خواست بانک مرکزی به انجام رسیده است. بهزودی علاوه بر QR CODE، با NFC نیز میتوان از ریال دیجیتال استفاده کرد.