راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

باب همایون به روی همتی بسته شد؛ مجلس با استیضاح وزیر اقتصاد را از دولت جدا کرد

جلسه استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت چهاردهم صبح امروز برابر با ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و با حضور مسعود پزشکیان برگزار شد.

طرح استیضاح ۱۱۹ نفر از نمایندگان مجلس از عبدالناصر همتی از حدود ساعت ۸ صبح امروز شروع شد و درنهایت پس از صحبت‌های نمایندگان موافق استیضاح، نمایندگان مخالف استیضاح، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس‌جمهور به برکناری همتی انجامید. 


موافقان استیضاح چه گفتند؟


جبار کوچکی نژاد، عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه با بیان اینکه استیضاح وزیر اقتصاد به دولت کمک می‌کند، گفت: «چرا وزیر اقتصاد در راستای برنامه اعلامی‌اش به مجلس در زمان رأی اعتماد عمل نکرد. این استیضاح به دلیل ضعف عملکرد وزیر است و به دولت کمک می‌کند.»

میثم ظهوریان، نماینده مشهد و کلات با بیان اینکه بعضاً صحبت‌ها و سخنرانی‌های همتی در مقاطع مختلف به تشنج در بازار دامن زده است، افزود: «تحلیل و بررسی ما این است که الان بهترین کمک به دولت می‌تواند یک اصلاح و تغییر و ترمیم در تیم اقتصادی باشد. انتظار نداریم در ۶ ماه همه مشکلات اقتصادی کشور حل شود؛ اما حداقل در این مدت باید روندهای اقتصادی نشانه‌ای از بهبود یا حداقل حفظ وضع موجود را داشته باشد.»

روح‌الله متفکر آزاد، نماینده تبریز خطاب به رئیس‌جمهور با بیان اینکه «ما شما را به صداقت و داشتن درد محرومین می‌شناسیم»، اظهار کرد: «پیش‌تر گفتم که انتظار نداریم مشکلات در ۱۰۰ روز برطرف شود اما مردم تحمل موج جدید گرانی را ندارند و باید افسار رشد سرسام‌آور قیمت ارز و سایر کالاها کشیده شود؛ در این مدت نیز در جلسات مختلف مشتاقانه به دنبال شنیدن برنامه‌های تیم اقتصادی دولت و وزارت اقتصاد برای کنترل و بهبود وضعیت بودم؛ اما صادقانه می‌گویم که هیچ رویکرد امیدآفرینی از زبان همتی و کارشناسان اقتصادی دولت نشنیده‌ام.»

مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: «متأسفانه وزیر اقتصاد در کارهای مهم پای کار نیست و کارها به عهده بانک مرکزی و کارشناسان گذاشته شده و این وضعیت را خراب کرده است. او به جای دفاع  از عملکرد خود، مقصر را جابه‌جا می‌کند که تأییدی بر عملکرد ناقص و بد و سیاست غلط است.»

فاطمه محمد بیگی، نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان خطاب به همتی گفت: «شما به‌سلامت مردم ضرر می‌زنید. شما بن‌بست اقتصاد را با بن‌بست سلامت عجین کرده‌اید. شما علاوه بر شوک اقتصادی، شوک سلامتی به مردم وارد کردید و بهداشت روح و روان مردم را به‌خاطر کاهش سرمایه‌هایشان به خطر انداختید.»

سید محمد پاک‌مهر، نماینده بجنورد با تأکید بر اینکه مسئله استیضاح جناحی و سیاسی نیست، خاطرنشان کرد: «سکوت در برابر وضع موجود، سیاسی است. استیضاح مطالبه مردم برای جلوگیری از خسارت بیشتر محسوب می‌شود.»

روح‌الله عباس‌پور، نماینده آوج و بوئین‌زهرا با اشاره به اینکه وزیر اقتصاد علت افزایش قیمت ارز را تحریم‌ها عنوان می‌کند، ‌ از همتی پرسید: «آقای همتی چه راهکاری پیش‌بینی کرده‌اید تا تحریم‌ها اثری بر افزایش قیمت ارز نداشته باشد؟ شهید رئیسی به دنبال کاهشی کردن قیمت ارز بود. او ارزهای بلوکه‌شدن ایران در عمان، عراق و کره جنوبی را به کشور برگرداند و عضویت در شانگهای و بریکس را به ارمغان آورد. افزایش قیمت ارز، تولیدکنندگان را به‌زانو درآورده است.»

عباس بیگدلی، نماینده تاکستان با انتقاد از عملکرد وزارت امور اقتصادی و دارایی در حوزه نظارت بانکی و همچنین پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری، مدعی شد که در چند ماه اخیر مدیران وزارت اقتصاد وام‌های چند صدمیلیونی گرفتند.

او در توضیح ادعای خود گفت: «وزیر اقتصاد در حوزه نظارت بانکی که مسئولیت‌های بسیاری در اختیار دارد، نه‌تنها اوضاع بهتر از قبل نیست؛ بلکه دو سوم تسهیلات را امهال معوقات تشکیل می‌دهد و به‌جای فشار بیشتر بر صاحبان معوقات کلان، به مجلس و مجمع تشخیص فشار آوردند که میزان وام فرزندآوری و ازدواج را در بودجه کاهش دهند درحالی‌که کلاً سه درصد از کل تسهیلات نیز متعلق به متقاضیان این تسهیلات نیست و ۷۵۰ هزار نفر در صف دریافت این تسهیلات هستند؛ این در حالی‌ست که شنیده می‌شود در چند ماه اخیر مدیران وزارت اقتصاد وام‌های چند صدمیلیونی گرفتند.»

نادرقلی، ابراهیمی نماینده اراک با بیان اینکه استیضاح وزیر اقتصاد خواسته مردم است، گفت: «راننده اتوبوس اقتصادی دولت، اتوبوس را به پرتگاه نزدیک کرده است؛ لذا امروز بزرگ‌ترین خدمت نمایندگان به دولت در رأی به عدم صلاحیت همتی وزیر اقتصاد است؛ چون با استیضاح وزیر اقتصاد مانع اصلی موفقیت کشور و دولت برداشته می‌شود که در نهایت کمک به دولت است.»

روح‌الله ایزدخواه، نماینده تهران با بیان اینکه مشکل شخصی با همتی نداریم؛ اما در مقابل اقتصاد وابسته خواهیم ایستاد، گفت: «سلطان سکه را اعدام می‌کنیم؛ اما در استیضاح وزیر اقتصاد تعارف می‌کنیم؟ مجلس همان اول لطف خود را به دولت آشکار کرد. آقای همتی هندوانه در بسته نبود و خط‌مشی او مشخص بود. آیا زود است از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کنیم؟»

حجت‌الاسلام قاسم روان‌بخش، نماینده  قم و کهک اظهار کرد: «دوست نداشتیم امروز شاهد جلسه استیضاح یک عضو دولت باشیم. بنای مجلس از ابتدا همکاری با دولت بود؛ اما شرایط به‌گونه‌ای رقم خورد که مجلس مجبور شد از اهرم نظارتی خود استفاده کند. حتماً آقای رئیس‌جمهور فرد بهتری را برای وزارت اقتصاد انتخاب خواهد کرد و مجلس نیز این بار حواس خود را بیشتر جمع خواهد کرد.»

سید جلیل میرمحمدی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس گفت: «می‌گویند استیضاح گناه کبیره است؛ اما تحقیر مردم و مجلس گناه کبیره است و به داد مردم رسیدن گناه نیست و عین ثواب است.»

امیرحسین ثابتی، نماینده  تهران خطاب به رئیس‌جمهور گفت: «خدای‌نکرده اگر ما بخواهیم مانعی برای دولت شما ایجاد کنیم بهتر از آقای همتی نمی‌توانیم این کار را انجام دهیم؛ ما باید کنار می‌رفتیم و می‌گفتیم چه کسی بهتر است از آقای همتی؛ چراکه با این دست فرمان قیمت ارز کار را خودش جلو می‌برد و دولت دیگر نیازی به دشمن ندارد. به خدا قسم من می‌خواهم به آقای رئیس‌جمهور کمک کنم و می‌خواهم که عامل بخشی از گرانی ارز را از دولت کنار بکشانیم.»

رسول بخشی دستجردی، نماینده اصفهان با تأکید بر اینکه انداختن اقتصاد کشور به‌دور باطل افزایش نرخ ارز راه‌حل نیست و ادامه مسیر به شیوه فعلی به صلاح کشور نیست، اظهار کرد: «از نمایندگان مجلس می‌خواهم تا به خاطر مردم بایستند و به استیضاح اندیشه اقتصاد رها و یله و اقتصاد نوسان‌گیر و درصدگیر رأی بدهند تا مردم بدانند که مجلس با تمام قوا برای کنترل تورم آستین بالا زده و با کسی شوخی ندارد.»

هادی هاشمی‌نیا، نماینده خرم‌آباد گفت: «شاید مردم تصور کنند که اگر وزیر اقتصاد برود، وضعیت بدتر می‌شود؛ اما با قاطعیت می‌گویم که به‌هیچ‌وجه این‌گونه نخواهد بود؛ دلیلش این است که می‌دانیم اقتصاد بیماری داریم و در تحریم هستیم و همه این مسائل را درک می‌کنیم؛ اما رشد فزاینده قیمت دلار باعث شد که سودجویان به سود خود برسند و مردم فقیر، بیچاره شوند.»

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به اینکه آقای همتی عضو مجمع‌عمومی بانک مرکزی است و تنظیم سیاست‌های اقتصادی به عهده او است، افزود: «ایشان مسئولیت اجرای سیاست‌ها را دارد پس نمی‌تواند بگوید این سیاست‌ها به او ربطی ندارد. اگر هم تصمیم‌گیری در سران قوا شده است، او به‌عنوان یکی از مشاوران در جلسات سران قوا، این سیاست‌ها را توصیه و اصرار کرده و به سهم خود در فاجعه معیشت مردم مقصر است.»

سلمان اسحاقی، نماینده قائنات با بیان اینکه تفکر و برنامه آقای همتی به سفره مردم خسارت وارد کرده است، عنوان کرد: «امروز دارو در بازار نیست؛ چون اولویت وزیر اقتصاد دارو نیست. همچنین امروز بیماران نادر و خاص برخی از داروهای خود را می‌فروشند به خاطر اینکه اقتصاد و معیشت‌شان با مشکل مواجه شده است.»

ابوالفضل ابوترابی، نماینده نجف‌آباد با بیان اینکه استیضاح آقای همتی مشکلی را حل نمی‌کند؛ اما از شکل‌گیری مشکلات جدید جلوگیری می‌کند، افزود: «وقتی آقای همتی می‌گوید افزایش دلار تا بیشتر هم جا دارد، چه می‌توان گفت؟ آقای همتی درباره عدم پرداخت وام فرزندآوری و ازدواج گفتید که بودجه نیست؛ اما از اهدای وام به کارمندان دولت دفاع کردید.»

احمد راستینه، عضو کمیسیون فرهنگی با تأکید بر اینکه استیضاح وزیر اقتصاد سیاسی نیست، تصریح کرد: «رفتار ما بر پایه سیاسی نیست و بنده هم عضو هیچ حزب و گروه و جریان سیاسی نیستم.»

محسن زنگنه، نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ تأکید کرد: «همه دوستان اصلاح‌طلب، اصول‌گرا و مستقل در این مجلس اهل ایمان هستند و به حرف‌ها و نظرات نمایندگان و دولت را شنیده و نظر می‌دهند؛ لذا خواهش می‌کنم مسائل را به‌صورت گروهی و سیاسی قلمداد نکنیم. رأی ما هم در محضر خداست. امیدوارم خداوند خیر را بر زبان ما جاری کند و آنچه خیر مردم و کشور است، در دل و قلم نمایندگان عزیز قرار دهد.»

حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده شاهین‌شهر اظهار کرد: «آقای همتی روی ماشینی سوار است که تصور ما این است که اگر ادامه دهد خطرات بیشتری برای کشور دارد؛ لذا می‌گوییم که ایشان پیاده شود و نفر دیگری سوار شود تا اقتصاد کشور بتواند به نتیجه برسد.»


پزشکیان در حمایت از وزیر خود: نباید بر سر راه دولت کارشکنی کرد


در ادامه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، مسعود پزشکیان به دفاع از عبدالناصر همتی، وزیر استیضاح شده امور اقتصادی و دارایی پرداخت و به مشکلاتی که از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم با آن مواجه بوده است اشاره کرد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه خیلی وقت‌ها دوست ندارم مسائل را بگویم تا باعث ناامیدی مردم و جامعه نشود اعلام کرد که عراق، ترکیه و سایر کشورهای بدهکار به ایران بدهی‌شان را پس نمی‌دهند. با امضای ترامپ کلی از نفتکش‌ها و کشتی‌های گاز کشور روی آب مانده و فکر می‌کنند که چطور انرژی را به مقصد برسانیم.

او همچنین با اشاره به اینکه ما مشکل داریم، ولی با تمام وجود دنبال حل مشکلات کشور هستیم، افزود: «سیاست رهبری درباره آمریکا را حمایت و همراهی می‌کنیم، اما نیاز به همراهی و همدلی مجلس هستیم. اگر روند استیضاح وزرا ادامه یابد، نمی‌توانیم مشکلات کشور را حل کنیم.»

رئیس دولت چهاردهم همچنین با تأکید بر اینکه نباید بر سر راه دولت کارشکنی کرد، تصریح کرد: «از مردم هم عذرخواهی می‌کنیم. برنامه‌های گذشته را مجدداً چکش‌کاری کرده‌ایم، اما برای اجرای آنها نیازمند همدلی و همراهی هستیم. طبیعتاً هر مداخله‌ای انجام شد عده‌ای صدای‌شان در می‌آید، اما کمک کنید تا مشکلات به نفع مردم حل شود.»


همتی: از من نخواهید اطلاعاتی را به زبان بیاورم که دشمن شاد شود


پس از رئیس‌جمهور، نوبت به صحبت‌های عبدالناصر همتی رسید. او در جریان بررسی استیضاحش در اظهاراتی در دفاع از عملکرد خود با تأکید بر اینکه تلاش می‌کنم آنچه که واقعیت است را مطرح کنم، گفت: «من فکر می‌کنم دوستان طوری مطرح‌کردن که ما خبر نداریم مشکل مردم چیست؟ مگر می‌شود کسی که به‌خوبی بر اقتصاد کشور مسلط است نداند که هفت سال پی‌درپی تورم بالای ۴۰ درصد چه بلایی بر سر مردم می‌آورد؟ مردم در شرایطی قرار گرفتند که سال‌های متعددی است که قدرت خریدشان در حال کاهش است.»

وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین با بیان اینکه «خواهشم این است که از من نخواهید صحبت‌هایی و اطلاعاتی را به زبان بیاورم که دشمن شاد شود و منافع ملی ما به خطر بیفتد. من سعی می‌کنم که در چهارچوب منافع ملی صحبت کنم»، عنوان کرد: «ما ذخایر عظیم نفت و گاز و منابع عظیم و امکانات و منابع انسانی عظیمی داریم و با قاطعیت می‌گویم که حتماً موفق خواهیم شد و در این جنگ اقتصادی پیروز خواهیم شد.»

همتی در بخش دیگری از اظهاراتش خاطرنشان کرد: «من درباره نظام چنین فکری که برویم و با آمریکا مذاکره کنیم، ندارم. من سرباز وطن هستم و برای نظام تلاش می‌کنم.»


مخالفان استیضاح وزیر اقتصاد چه گفتند؟


در ادامه جلسه استیضاح وزیر همتی برخی از نمایندگان مجلس نیز به دفاع از او پرداختند.

حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با بیان اینکه بر اساس تجارب گذشته معتقدم که بی وزیر کردن اقتصاد ایران در آستانه سال جدید و ایجاد یک سردرگمی چندماهه در این وزارتخانه به‌هیچ‌عنوان به صلاح کشور نیست، افزود: «دشمنان این آب‌وخاک به بی‌ثباتی در مدیریت اقتصادی کشور چشم طمع دوختند و به آن به آن به‌عنوان یک فرصت نگاه می‌کنند تا فشارهای مضاعف خود را بر اقتصاد ما تحمیل کنند.»

محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان خاطرنشان کرد: «در استیضاح عجله نکنیم. کسی در صداقت و سلامت آقای پزشکیان شکی ندارد، ایشان اگر بداند هر کسی در دولت در خدمت نظام و مردم نیست در کابینه نگه نمی‌دارد پس اگر همتی نتواند در جهت سیاست‌های دولت کار نکند، آقای پزشکیان او را برکنار می‌کند؛ لذا وفاق را برهم نزنیم. رئیس‌جمهور از جنس مجلس است؛ ما مجلسی‌ها بنای وفاق را برهم نزده و دچار خطای استراتژیک نشویم.»


همتی از قطار دولت پیاده شد


درنهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از شنیدن صحبت‌های موافقان و مخالفان وزیر امور اقتصادی و دارایی و دفاعیات همتی از عملکرد خود تصمیم به برکناری او گرفتند. امروز ۲۷۳ نماینده در صحن علنی مجلس حاضر بودند که از این میان ۱۸۲ رای موافق، ۸۹ رای مخالف، یک رای ممتنع و یک رای باطل به استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت چهاردهم داه شد و بدین تریب رای اعتماد مجلس از همتی پس گرفته شد. بر این اساس همتی از وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌رود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.