راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

درآمد ۱۱۶ میلیاردی شبکه شتاب در سال 1390

شبکه شتاب و شرکت خدمات انفورماتیک تنها از محل تراکنش‌های پردازش شده در شبکه شتاب درآمدی بالغ بر ۱۱۶ میلیارد تومان در سال ۸۹ کسب کرده است.

بر اساس گزارش بانک مرکزی تعداد تراکنش‌های بین بانکی از طریق سوئیچ شتاب بالغ بر 1.35 میلیارد تراکنش بوده است که بر این اساس و با توجه به اینکه نسبت استفاده از شبکه خودپرداز‌ها نسبت به پایانه فروشگاهی حدود ۷۰ به ۳۰ درصد است بنابراین به نظر می‌رسد شبکه شتاب و شرکت خدمات انفورماتیک تنها از محل تراکنش‌های پردازش شده در شبکه شتاب درآمدی بالغ بر ۱۱۶ میلیارد تومان در سال ۸۹ کسب کرده است. از رقم بالا حدود ۹۶ میلیارد تومان از طریق خودپرداز‌ها حاصل شده و ۲۰ میلیارد تومان را از پایانه‌های فروشگاهی کسب کرده است.

به نظر می‌رسد با توجه به افزایش تعداد تراکنش‌های شتابی ناشی از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و همچنین افزایش استقبال مردم در استفاده از پایانه‌های فروشگاهی درآمد مذکور در سال ۹۰ دست کم ۵۰ درصد افزایش داشته و به رقمی بالغ بر ۱۷۰ تا ۱۸۰ میلیارد تومان رسیده است که این رقم بسیار بیشتر از سرمایه کل شرکت‌های فعال در حوزه پایانه‌های فروشگاهی و همچنین سرمایه خود شرکت خدمات است.

 

اصلاح نظام کارمزد

البته یک مقام آگاه خبر از بازنگری در نرخ کارمزدهای شبکه شتاب داده است اما اینکه نرخ این کارمزد‌ها بر اساس چه معیارهایی تعیین شود از جمله مواردی است که در میان کار‌شناسان مناقشه است.

در عین حال یکی از معیارهای تعیین نرخ کارمزد بحث افزایش توان رقابت در آینده است. در حالی که برای مثال جهت گرفتن موجودی حساب از طریق جیرینگ همراه اول، مشتری تنها ۱۰ تومان پرداخت می‌کند اما این فرایند در شبکه خودپرداز‌ها معادل ۱۰۰تومان در نظر گرفته شده است. این تفاوت در کارمزد به معنای آن است که بانک‌ها چنانچه روال فعلی را ادامه دهند گوی رقابت را به جیرینگ خواهند باخت.

 

شاپرک الگوی مناسب

شاید اکنون شاپرک الگوی مناسب برای آزمایش مدلهای مناسب کارمزد باشد. در حالی اکنون مردم استقبال تقریبا مناسب از پایانه‌های فروشگاهی دارند تعیین نرخ کارمزد مناسب می‌تواند نقطه عطفی در جهت تغییر الگوی نامناسب کارمزد بانکی در کشور به سمت الگوهای مناسب باشد.

در عین حال ساختارنسبتا مستقل شاپرک باعث خواهد شد تا برای شبکه خودپرداز‌ها و شتاب نیز چنین ساختاری شکل گیرد. منابع آگاه پیش از این از مطرح شدن چنین مرکزی خبر داده بودند که این مسئله روز گذشته از سوی حکیمی تایید شد.

چنانچه ساختار سوئیچ شتاب به صورت مستقل تشکیل شود در نتیجه پیش بینی می‌شود همگرایی مناسبی بین بانک‌ها جهت بهبود شبکه شتاب ایجاد شود.

در چنین صورتی می‌توان امیدوار بود که در سالهای اینده قطعی‌های شتاب به حداقل برسد. در عین حال که نباید فراموش کرد در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای بهبود سوئیچ شتاب صورت گرفته است که در واقع به دلیل فقدان همگرایی لازم میان بانک‌ها این تلاش‌ها به اندازه کافی به بار ننشسته است.

یکی از نکات مهم در این بین تغییر وظایف شرکت خدمات انفورماتیک خواهد بود. در حالی که این شرکت هم اکنون مهم‌ترین بازوی اجرای وظایف نظارتی بانک مرکزی با محوریت شرکت ملی انفورماتیک است در صورت استقلال ساختار شبکه شتاب تنها به وظیفه پشتیبانی این سوئیچ بسنده خواهد کرد و درآمد حاصل از این سوئیچ به حساب این شرکت واریز نخواهد شد بلکه در ‌‌نهایت به حساب خود سهامداران که‌‌ همان بانک‌ها باشند واریز خواهد شد. در چنین صورتی اصلاح نظام کارمزد‌ها به یکی از اولویتهای مهم در حوزه خدمات شبکه شتاب تبدیل خواهد شد.

 

تغییرات ساختاری در شرکت خدمات

در عین حال عیدی مراد مدیرعامل شرکت ملی انفوماتیک نیزاز تغییرات ساختاری درشرکت‌های زیر مجموعه این شرکت از جمله شرکت خدمات انفوماتیک در راستای افزایش نقش نظازتی و کاهش وظایف اجرایی خبر داده بود. پیش بینی می‌شود این تغییرات در عین حال بسیار محتاطانه انجام خواهد شد.

منبع: راه مردم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.