راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

آذری جهرمی: خیلی از مردم ارزهایی مانند بیت‌کوین خریده‌اند

به گزارش خبرگزاری تسنیم، راه‌اندازی ارز رمزنگاری‌شده ایرانی موضوع توییت و پست اینستاگرامی وزیر جوان کابینه دولت دوازدهم بود؛ موضوعی که با عنایت به سوابق این ارز در پول‌شویی و همچنین ابهامات نحوه ارائه آن با عنایت به تکمیل نشدن شبکه ملی اطلاعات و همچنین نداشتن پیام‌رسان بومی فراگیر سؤالات متعددی را پیرامون این ارز شکل می‌دهد. محمدجواد آذری جهرمی اما از آغاز یک راه دراین‌باره سخن می‌گوید؛ اینکه مطالعات پیرامون ارز رمزنگاری‌شده آغاز شده و تکنولوژی ارائه آن نیازی به بستر خاصی ندارد، بلکه تنها نیازمند رمزنگاری است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به این سؤال در رابطه با اینکه ارز رمزنگاری‌شده چه ویژگی‌هایی دارد و قرار است روی چه بستری پیاده‌سازی شود، این‌گونه پاسخ می‌دهد: «پیاده‌سازی ارز رمزنگاری‌شده لزومی به ایجاد شبکه ملی اطلاعات یا پیام‌رسان ندارد، هرچند پیاده‌سازی آن روی پیام‌رسان‌هایی که ضریب نفوذ بالایی دارند و روی تعداد زیادی از گوشی‌ها نصب هستند یک مزیت است.»

او معتقد است: «اصل موضوع ارز رمزنگاری‌شده به رمزنگاری آن بازمی‌گردد و اینکه شما بتوانید الگوریتم‌های پیاده‌سازی این موضوع را به لحاظ تکنولوژیکی اجراکنید. نحوه پیاده‌سازی این الگوریتم‌ها یک فرآیند تکنولوژیک است که باید به آن پرداخت و آن را پیاده‌سازی کرد و این نیاز به پژوهش و بررسی دارد و ما با همکاری پژوهشگاه پولی-مالی بانک مرکزی این کار را آغاز کرده‌ایم.»

او دومین موضوعی که پیرامون ارز رمزنگاری‌شده وجود دارد را در حوزه قوانین و مقررات این عرصه می‌داند و می‌افزاید: «باید ببینیم سیاست‌هایمان در قبال ارز رمزنگاری‌شده چیست. آیا این ارز باید پشتوانه داشته باشد یا مانند برخی از ارزهای رمزنگاری‌شده که هم‌اکنون در بازار هست بدون پشتوانه باشد؟ مباحث قانونی هم خودش زیرساخت‌های متعددی دارد. قوانین تجارت ما براساس اصول اسلامی بنا شده و باید چارچوب‌های فقهی این مسئله تبیین شود که نحوه تعاملات با این ارز چگونه است و نحوه تبادل ارز رمزنگاری‌شده چگونه خواهد بود و ده‌ها سؤالی که دراین‌باره وجود دارد.»

جهرمی تصریح می‌کند: «درباره ارز رمزنگاری‌شده ما می‌توانیم دو موضع داشته باشیم؛ یکی اینکه منفعل باشیم. همان‌طور که امروز بیت‌کوین آمد در بازار ما سهمی گرفت و مردم به آن اقبال داشتند. خیلی‌ها این ارز را خریدند، خیلی‌ها سود کردند و خیلی‌ها ضرر کردند، ولی چون غیررسمی بود، آمارهای رسمی آن هیچ‌گاه اعلام نشد یا ارزهای رمزنگاری‌شده دیگری که از آنها نام برده می‌شود که به‌زودی روی برخی از پیام‌رسان‌ها خواهند آمد و ممکن است تحولاتی را در نظام پولی بانکی ما ایجاد کنند. به هر حال یک مدل این بود که ما این ارزها را ممنوع اعلام کنیم و مدل دیگر این است که پژوهش و این مدل را پیاده‌سازی کنیم، ببینیم ما از این فرصت چگونه می‌توانیم استفاده کنیم و این را به‌عنوان فرصت تلقی کنیم.»

وزیر ارتباطات ادامه می‌دهد: «رویکرد ما مبتنی بر نگاه دوم بود. به گفته او یکی از شاخه‌های فعالیت فایننشال تکنولوژی ارزهای رمزنگاری‌شده است و بروز و ظهور هم دارد و برخی از این ارزها همچون بیت‌کوین در دنیا خریدوفروش می‌شود و مردم کشور ما هم به این خریدوفروش وارد شده‌اند. برخی از پذیرنده‌ها در دنیا آن را به رسمیت می‌شناسند و معاملاتشان را با آن انجام می‌دهند و مردم کیف پولی بر مبنای آن دارند. برخی از پیام‌رسان‌ها و برخی از اپلیکیشن‌های پرکاربرد امروز طراحی ارز رمزنگاری‌شده برای خودشان را آغاز کرده‌اند.»

او خاطرنشان می‌کند: «طبیعتاً بحث ارز به بانک مرکزی برمی‌گردد و مسئولیت سیاست‌گذاری، پیاده‌سازی و پیگیری موضوع به وزارت ارتباطات مربوط نیست و به عهده بانک مرکزی است، اما وزارت ارتباطات به لحاظ تکنولوژیکی و قوانین و مقرراتی به یاری بانک مرکزی آمده تا از این ظرفیت برای استخراج سیاست‌های خودمان استفاده کنیم. لازمه این موضوع پیاده‌سازی یک مدل آزمایشی از این بحث به لحاظ تکنولوژیکی است و اینکه به صورت پایلوت این ارز اجرایی شود تا نظام بانکی ما آن را تجربه کند و پس از آن به تدوین و تبیین سیاست‌های مرتبط بنشیند.»

آذری جهرمی با بیان اینکه برخی تعبیر کردند ارز ملی می‌خواهد پیاده‌سازی شود، می‌افزاید: «البته می‌تواند دارای پشتوانه شود و به دلیل اینکه پشتوانه ملی دارد به ارز ملی هم تعبیر شود، اما هنوز سیاست‌های مرتبط با این ارز تدوین نشده است. نحوه ارائه آن هم هنوز مشخص نیست، اما اگر بنا بر ارائه باشد پیام‌رسان‌ها ظرفیت خوبی برای ارائه ارز رمزنگاری‌شده هستند. امنیت یکی از مسائل مهم در این رابطه است، خیلی از کسانی که کیف پول ارز رمزنگاری‌شده دارند ممکن است با دزدی هکرها مواجه شوند و باید سیاست‌های امنیتی این حوزه هم تدوین شود. در نهایت اینکه مطالعه ارز رمزنگاری‌شده به عنوان فناوری فایننشال تکنولوژی قرار است آغاز تا گام‌های بعدی دراین‌باره مشخص شود.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.