راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

روندهای نوین کراودفاندینگ در سال ۲۰۱۷

در سال‌های اخیر مفهوم کراودفاندینگ به‌عنوان بهترین استراتژی جمع‌آوری سرمایه استارت‌آپ‌ها، با رشد و نوآوری‌های شگفت‌انگیزی همراه بوده است. به نظر می‌رسد علیرغم عدم ثبات اقتصادی و سیاسی جهانی، پیشرفت‌های روزافزون فناوری، گسترش شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های توسعه‌یافته، توانسته‌اند دسترسی به اهداکنندگان سرمایه را ساده‌تر کنند . در این مطلب به برخی از روندهای برتر کراودفاندینگ در سال ۲۰۱۷ که پیش‌بینی می‌شود استقبال از آن‌ها تا مدت‌ها ادامه داشته باشد، اشاره می‌شود.

 

پلتفرم‌های کراودفاندینگ

پلتفرم‌های کراودفاندینگ سابقه و قدمت کمپین‌های جذب سرمایه را ندارند و متناظر با وب‌سایت‌های تخصصی این حوزه قرار می‌گیرند که همان ویژگی‌ها را با تفاوت‌های ابزاری جزئی ارائه می‌دهند. با گسترش دور از انتظار کراودفاندینگ، پلتفرم‌های جدید و متنوعی ظهور یافته‌اند تا به نیازهای خاص انواع کمپین‌ها، پاسخ بگویند. درحالی‌که وب‌سایت‌هایی مثل کیک استارتر (Kickstarter) و گوفاندمی (GoFundMe) هنوز بخش اعظم متقاضیان سرمایه را پوشش می‌دهند، طیف وسیعی از پلتفرم‌های تخصصی کراودفاندینگ نیز توسعه‌یافته و در دسترس هستند که تأمین مالی اولیه استارت‌آپ‌ها را در حوزه‌های فعالیتی نظیر تکنولوژی‌های نوآورانه، کسب‌وکار و مؤسسات غیرانتفاعی، به‌شدت تسهیل می‌کنند.

 

کمپین‌های غیردولتی

درگذشته کمپین‌های سنتی به‌منظور جمع‌آوری پول برای پروژه‌های شخصی و منفرد برگزار می‌شدند ولی در حال حاضر تیم‌ها، سازمان‌ها، کسب‌وکارها و کالج‌های مختلف از این روند برای افزایش بودجه پروسه‌های تولیدی و تحقیقاتی خود استفاده می‌کنند. فرایند کمپین‌های کراودفاندینگ به این صورت است که یک سازمان یا موسسه، پروژه‌ای کوتاه‌مدت را به‌طور آنلاین معرفی می‌کند و اهداف، نیازها و منابع موردنیاز را شرح می‌دهد و تاریخی را برای شروع و پایان پذیرش اهداییات اعلام می‌کند. به‌این‌ترتیب نه‌تنها علاقه‌مندان آزاد می‌توانند در این پروژه سرمایه‌گذاری کنند، بلکه مؤسسات هم‌ردیف و همکار آن صنعت هم می‌توانند خود را در این پروژه شریک کنند. سایت‌های تبلیغاتی و شبکه‌های اجتماعی، بهترین مکان‌های اعلام آغاز این کمپین‌ها هستند. برترین مزایای این شیوه تأمین مالی، انعطاف‌پذیری بالا، دسترسی آسان اجتماعی، سرعت‌بالای جمع‌آوری سرمایه و جذب سرمایه‌گذاران با ریسک پایین است.

 

تجارب کراودفاندینگ قابل‌ برنامه‌ریزی

گسترش پلتفرم‌ها و وب‌سایت‌های تأمین مالی، این فرصت را در اختیار استارت‌آپ‌ها قرار داده است که از روندهای راکد و ثابت یکسان فاصله بگیرند و بر اساس نیازهای خود، فرایندی پویا و مخصوص به خود را برای جذب سرمایه‌گذاران برنامه‌ریزی و تنظیم کنند. فرایندهایی چون موارد زیر:

صفحات قابل برندسازی: پلتفرم‌های جدید به شرکت‌ها این اجازه را می‌دهند تا بر اساس سلیقه خود، از فونت‌ها، رنگ‌ها و عکس‌ها و تیزرهای متفاوتی استفاده و کنند و انحصار خود را به نمایش بگذارند.

مدل‌های انعطاف‌پذیر جذب پول: برای مثال کیک استارتر به‌عنوان یکی از پیشگامان این عرصه، مدل‌های غیرمستقیم، منعطف و قابل برنامه‌نویسی را به استارت‌آپ‌ها پیشنهاد می‌دهد. به‌این‌ترتیب استارت‌آپ‌ها می‌توانند بر نحوه جمع‌آوری سرمایه خود کنترل کامل داشته باشند یا متدهای مختلف را باهم ترکیب کنند و با روند جدید خلاقانه‌ای پروسه خود را پیش ببرند.

گزینه‌های اشتراک‌گذاری متنوع: ازآنجاکه کراودفاندینگ اساساً بر پایه به اشتراک‌گذاری ایده‌ها شکل‌گرفته، غالب پلتفرم‌های جدید این امکان را به کسب‌وکارهای جدید می‌دهند که صفحات اجتماعی، ایمیل‌ها، صفحات تبلیغاتی یا حتی وب‌سایت خود را به کانال‌های فرعی کمپین جمع‌آوری سرمایه تبدیل کنند.

استفاده از تجارب شخصی‌شده و قابل‌برنامه‌ریزی، اثربخشی تلاش استارت‌آپ‌ها را برای جذب سرمایه‌گذار افزایش می‌دهد.

 

کمپین‌های هم‌زمان با رویدادهای استارت‌آپی

گرچه کراودفاندینگ ریشه در دنیای دیجیتال دارد، ولی بدان مفهوم نیست که نمی‌تواند از مزایای متدهای پشتیبانی مالی در دنیای واقعی بهره بگیرد. رویدادهای استارت‌آپی فرصت خوبی را برای کسب‌وکارهای جدید فراهم می‌کنند تا در کنار کمپین‌های دیجیتالی خود از روندی هم‌زمان برای افزایش پتانسیل جذب سرمایه خود استفاده کنند. به‌علاوه حضور در رویدادهای استارت‌آپی باعث می‌شود کارآفرینان با حامیان مالی خود دیداری رودررو داشته باشند که در غیر این صورت، تنها به ارتباطات مجازی محدود می‌شد. تعاملات شخصی احتمال همکاری طولانی‌مدت طرفین کسب‌وکار را افزایش می‌دهد.

 

کمپین‌های ویژوال

همانند اکثر مخاطبان عادی اینترنت، هواداران مالی و سرمایه‌گذاران نیز مشاهده و کسب اطلاعات تصویری را به خواندن محتوای متنی ترجیح می‌دهند. از همین رو استارت‌آپ‌ها به‌تدریج تلاش کرده‌اند روندهای جذب سرمایه خود را به سمت محتوای بصری جذاب، سوق دهند. صفحاتی که برای جلب نظر و متقاعد کردن حامیان مالی بهینه‌سازی می‌شوند، با بهره‌گیری از استراتژی‌های زیر، کارایی بیشتری خواهند داشت:

استفاده از عکس‌های مناسب: استفاده از عکس‌هایی که اشتیاق مخاطبان را برانگیزد، می‌تواند برنده یک رقابت استارت‌آپی را تعیین کند؛ بنابراین به‌کارگیری عکس‌هایی باکیفیت بالا که هدف، نتیجه و پروسه تولیدی یا خدماتی را به‌خوبی شرح می‌دهند و درعین‌حال به لحاظ احساسی تأثیرگذارند، بیش‌ازپیش رونق گرفته‌اند.

شرح عملکرد: روی آوردن به محتوای بصری به این مفهوم نیست که سرمایه‌گذاران نمی‌خواهند از فرایندها و رویکردهای عملی اطلاعی داشته باشند. شرح مختصری از هدف و مأموریت، محصول و خدمات رنگ واقعی‌تری به کمپین‌های کراودفاندینگ می‌دهد.

ویدئوی شخصی: طبق گزارش تحقیقات صورت‌گرفته در سال ۲۰۱۷، صفحاتی که از ویدئو استفاده می‌کنند ۱۰۰ درصد مخاطبان بیشتری دارند. ویدئوها به سرمایه‌گذاران کمک می‌کنند که پروژه‌های خود را بهتر بشناسند و به همین دلیل پایبندی آن‌ها را به همکاری با استارت‌آپ‌ها بیشتر می‌کند.

اخیراً نشریه فوربس فهرستی از برترین استارت‌آپ‌هایی را که با استفاده از روندهای جدید کراودفاندینگ به موفقیت رسیده‌اند، منتشر کرده است.

Pebble E-Paper Watch، استارت‌آپی است که در زمینه برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های اندروید و آیفون فعالیت می‌کند و با استفاده از روش‌های تلفیقی کیک استارتر موفق شده است در مدت ۳۷ روز سرمایه خود را به بیش از ۱۰ میلیون دلار افزایش دهد و در صدر فهرست فوربس قرار بگیرد. Ouy، استارت‌آپی که بازی‌های کامپیوتری خود را با منابع باز ارائه می‌دهد، Pono استارت‌آپ موزیک پلیرهای قابل‌برنامه‌ریزی و Bitvore، شرکت تحلیل داده‌های کسب‌وکار، مثال‌های موفق دیگری از استفاده مؤثر از فرصت‌های جدید کراودفاندینگ هستند که به ترتیب در جایگاه‌های دوم تا چهارم فهرست جهانی قرارگرفته‌اند.

منبع: هفته‌نامه شنبه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.