راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

بیا تا گل برافشانیم و فین‌تک را براندازیم

رضا قربانی؛ ماهنامه پیوست / فین‌تک در شهریورماه به صدر خبرها آمد و طبق معمول زمانی یک سوژه جذابیت خبری پیدا می‌کند که یک اتفاق منفی باشد. تا امروز هر اتفاق مثبتی که درباره فین‌تک رخ داده کمتر موردتوجه قرار گرفته است اما بستن سرویس‌های پرداخت الکترونیکی به روی استارت‌آپ‌های فین‌تک حسابی موردتوجه قرار گرفت. ناگهان این سؤال مطرح شد که با این استارت‌آپ‌های فین‌تک چه باید کرد و این در حالی است که تاکنون کمتر مقام رسمی‌ای اظهارنظر رسمی‌ای درباره استارت‌آپ‌های فین‌تک کرده است.

استارت‌آپ‌ها به دلیل نوآوری‌ای که دارند معمولاً دارای مدل‌های کسب‌وکار پیچیده‌ای هم هستند اما کسب‌وکارهای فین‌تک از بقیه پیچیده‌ترند و ترکیبی از بحث‌های کسب‌وکاری، فنی،‌ حقوقی و مالی به صورت همزمان‌اند؛ به همین دلیل درک آن‌ها کمی سخت است. همین پیچیدگی باعث می‌شود تصور کنیم این فضای به شدت نوآورانه بستر خوبی برای انجام تخلفات مختلف است.

خوشبختانه تا امروز اتفاقی در این فضا رخ نداده است وگرنه تاکنون ۱۰ بار همه مسئولان توپخانه‌شان را به این سمت گرفته بودند. فعلاً حداقل کسی نمی‌خواهد پیش‌قدم مبارزه با فین‌تک شود. شاپرک می‌گوید نماد و نماد می‌گوید شاپرک. برخی می‌گویند بانک مرکزی و هر کسی به جایی اشاره می‌کند؛ اما اتفاقی که می‌افتد مرگ تدریجی ایده‌هایی است که می‌توانند سبک زندگی ما را تغییر دهند. به‌عنوان نمونه نگاه کنید به کسب‌وکارهایی مانند بازار و دیجی‌کالا و مامان‌پز و خیلی‌های دیگر که چگونه سبک زندگی ما را تغییر داده‌اند.

وقتی خبرهایی می‌شنویم که آینده‌نگری دیگران را نشان می‌دهد جگرمان کباب می‌شود؛ مثلاً همین چند روز پیش رئیس بانک مرکزی ژاپن اعلام کرد با توجه به تأثیر رو به رشد فین‌تک در پرداخت‌های جهانی، خدمات مالی و تسویه‌حساب‌ها، بانک مرکزی ممکن است از این تکنولوژی برای عملیات خود در آینده استفاده کند. هاروهیکو کورودا رئیس بانک مرکزی ژاپن گفته: «بانک مرکزی ژاپن آماده است تا تجزیه‌وتحلیل لازم را برای ترویج فین‌تک در ژاپن و بررسی پیامدهای مختلف آن انجام دهد.»

آن‌ها فین‌تک را راهی برای پیشرفت رفاه در خدمات مالی کاربران و فعالیت‌های اقتصادی می‌دانند. یا مثلاً در تایلند بانک مرکزی از استارت‌آپ‌های فین‌تک دعوت کرده است برای جلوگیری از ریسک و حمایت از مصرف‌کنندگان، قوانین نظارتی را با کمک یکدیگر تدوین کنند. وراتای سانتی پراباب رئیس بانک تایلند گفته است: «هر قانون جدیدی که تصویب می‌شود، آن‌قدر سخت‌گیرانه نخواهد بود که مانع نوآوری‌های این حوزه شود، بلکه هدف این است که محیط مناسب و امنی برای انجام آزمایش‌های نوآوری در حوزه فین‌تک فراهم آید.»

درباره این روزها بگذارید نقل‌قولی کنم از دوستم وحید صیامی و تمام: «در این شرایط حساس من فقط یک خاطره می‌توانم تعریف کنم و آن هم مربوط می‌شود به سال ۸۳ و اولین تراکنش‌های پرداخت اینترنتی. آن زمان به دلیل فیشینگی که یک نفر انجام داده و ۱۶۰ هزار تومان کلاه‌برداری کرده بود کارت‌های شتاب را روی درگاه سامان پرداخت بستند. آن روزها حتی قانونی وجود نداشت که شخصی را که فهمیدیم کیست دستگیر کنند. سه سال با بانک مرکزی جنگیدیم تا دست از محافظه‌کاری بردارد و بالاخره با تعریف Pin2 که در هیچ جای دنیا مرسوم نیست، رضایت دادند. متأسفانه هزینه تغییر بالاست.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.