راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

احمدی‌نژاد و همه مردان طرح تحول بانکی هم بالاخره نگفتند که این طرح چیست

تابناک در یادداشتی به همایش تبیین طرح تحول بانکی پرداخت و نوشت:

توضیحی که داده نشد! دولت با بانک‌ها چه خواهد کرد؟

احمدی‌نژاد که خود در رأس مردان اقتصادی دولت خود است در حالی که همواره بر طرح تحول اقتصادی به عنوان چشم اسفندیار طرح‌های دولت خود می‌نگرد؛ تنها ۲۴% از متن سخنان خود را در همایش تحول بانکی به این مهم اختصاص داد /همایش تبیین طرح تحول نظام بانکی، در حالی برگزار شد که همه دیدگان اقتصادی کشور به تحول مدنظر مردان اقتصادی دولت دوخته شده بود، ولی شاید تنها چیزی که به خوبی در این همایش روشن نشد،‌‌ همان تحولی بود که قرار است در نظام بانکی کشور رخ دهد.

در بهمن ماه سال ۱۳۸۶ که رییس‌جمهور از طرح تحول اقتصادی برای تغییر ساختار اقتصاد ایران در هفت محور اساسی خبر داد، هدفمندی یارانه‌ها، طرح تحول نظام بانکی، تحول نظام گمرکی کشور، تحول نظام مالیاتی و… از این دسته بودند.

این طرح در زمستان ۱۳۸۸ با تعدیل‌هایی در مجلس به تصویب رسید و البته نخستین و مهم‌ترین محور آن، یعنی هدفمندی یارانه‌ها زمان بندی شده با دیرکردی یک ساله در نیمه دوم سال ۱۳۸۹ به اجرا درآمد و همچنان در حال تکمیل مراحل چند ساله زمان‌بندی خود ـ با انتقاد‌ها و نواقص اجرایی ـ است؛ اما کسی نیست انکار کند این طرح مفید و موفق نبوده است.

البته بخش نخست آن، یعنی حذف یارانه حامل‌های انرژی مورد تحسین صندوق جهانی پول و بانک جهانی نیز قرار گرفت، ولی دولت که در اجرای جراحی اقتصادی خود، کوچک‌ترین تعللی ندارد، در نیمه راه، بند نخست طرح تحول اقتصادی اجرای بند‌های دیگر را نیز کلید زده و این بار قرعه به نام نظام بانکی کشور افتاده که این روز‌ها کتک خورش ملس شده است.

بنا بر این گزارش، همایش تبیین طرح تحول نظام بانکی در حالی برگزار شد که همه دیدگان اقتصادی کشور به تحول مدنظر مردان اقتصادی دولت دوخته شده بود؛ اما شاید تنها چیزی که به خوبی در این همایش روشن نشد،‌‌ همان تحولی بود که قرار است در نظام بانکی کشور رخ دهد.

مردان اقتصادی دولت در تحول بانکی

احمدی‌نژاد که خود در رأس مردان اقتصادی دولت خود است در حالی که همواره بر طرح تحول اقتصادی به عنوان چشم اسفندیار طرح‌های دولت خود می‌نگرد؛ تنها ۲۴% از متن سخنان خود را در همایش تحول بانکی به این مهم اختصاص داد (بنا بر متن منتشره در پایگاه اینترنتی ریاست جمهوری) و مابقی را درباره موضوعاتی چون مدیریت جهان بر پایه پاکی و عدالت، انرژی هسته‌ای، ماجرای فساد اخیر بانکی، حملات اخیر رسانه‌ای به دولت و…. سخن گفته است.

محور‌ها سخنرانی رییس‌جمهور درباره تحول نظام بانکی به این شرح است:

  • زمینه‌سازی مشارکت عمومی مردم در سازندگی توسط بانک‌ها،
  •  شناسایی معایب سیستم موجود و رفع آن،
  •  افزایش توجه به قرض‌الحسنه،
  • تغییر سیستم و تغییر نوع نگاه به بانک،
  •  حرکت به سمت رشد بالا و متوازن،
  • صلاحات ساختاری در کنار رشد بالای اقتصادی،
  • تقویت نظارت در سیستم بانکی،
  •  ارجحیت پرداخت تسهیلات به اقشار ضعیف،
  •  و صورت گرفتن اصلاح سیستم بانکی به دست کارکنان سیستم بانکی،

دکتر احمدی‌نژاد با بیان اینکه مناسب است تا در هر بانک، واحدی ویژه برای محرومین و طبقات پایین جامعه ایجاد شود، گفت: اگر بانکی همه همت خود را برای برطرف کردن مشکلات مردم به کار گیرد، ناخودآگاه بزرگ‌ترین بانک جهان اسلام خواهد شد، چرا که خداوند دلسوزی و کار برای مردم را می‌بیند و قطعاً در نزد خدا مأجور خواهد بود.

 

تحول بانکی در سخنان وزیر اقتصاد هم کمرنگ بود

سید شمس‌الدین حسینی نیز پیش از آنکه به تبیین تحول مد نظر در نظام بانکی بپردازد، از مشکلات نظام بانکی موجود و برخورد‌های سیاسی انجام گرفته با طرح هدفمندی یارانه‌ها ـ که نخستین بند از هفت بند طرح تحول اقتصادی بوده ـ سخن راند و گفت: اگر دغدغه‌های رئیس‌جمهور برای تشکیل نظام جامع اطلاعات مشتریان بانکی جدی گرفته شده بود، چنین تخلف بزرگی در نظام بانکی کشور نمی‌شد.

وی افزود: نظام بانکی ما نیاز به تحول دارد، زیرا با افزایش کارمندان بانکی، شعب و مشتریان، اجرای برنامه‌ها با سیستم‌های نظارتی ده سال پیش دیگر امکان‌پذیر نیست.

سخنگوی اقتصادی دولت درباره دیگر ابعاد طرح تحول اقتصادی عنوان کرد: طرح تحول بانکی در ستاد طرح تحول در حال بررسی است، لایحه اصلاح قانون امور گمرکی در مجلس به تصویب رسیده و به زودی ابلاغ می‌شود و همچنین طرح تحول نظام مالیاتی آماده شده و به زودی به دولت تقدیم خواهد شد.

سید شمس‌الدین حسینی همچنین این گونه به جزییات بیشتر از تحولات آتی در نظام بانکی کشور اشاره کرد:

  • تسهیل در تأمین مالی برای فعالیت‌های اقتصادی، عمرانی و نیازهای ضروری،
  • واقعی کردن عقود و بهره‌گیری از ظرفیت‌های عقود اسلامی،
  • تقویت نظارت چندلایه در شبکه بانکی،
  •  تقویت ارتباط بین بانکی و ایجاد مرکزی واحد برای نظارت بر عملکرد بانک‌ها،
  • تعیین نرخ سود بانکی متفاوت با آنچه در بانکداری ربوی هست (بازدهی واقعی فعالیت‌ها، ملاک تقسیم منافع میان سپرده‌گذار و سرمایه‌گذار و نیز مبنای تعیین نرخ کارمزد برای بانک‌هاست.)،
  • و تلاش برای برقراری ارتباط کارساز میان نهادهای اقتصادی، از جمله شبکه بانکی، مالیاتی، گمرکی و نظایر آن.

وی همچنین در پایان بر نهایی شدن طرح و آغاز اجرای آن در سال جاری تأکید کرد و افزود: باید منتظر ماند و دید لایحه تحول در نظام بانکی کشور ـ که به زودی راهی مجلس خواهد شد ـ چه سرانجامی دارد تا بتوان ارزیابی بهتری از آنچه دولت برای تحول بانک‌ها در نظر گرفته، داشت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.