راه پرداخت
رسانه فناوری‌های مالی ایران

توبه گرگ مرگ است [یادداشت]

به جز یک تا دو بانک تردید دارم که کوربنکینگ (بانکداری متمرکز) در بانک‌های ما اتفاق افتاده باشد.

این جمله را که باید با طلا بر سر در بانک مرکزی ایران نوشت، دیروز وزیر محترم اقتصاد در جمع مدیران بانک‌های کشور عرض کردند. گویی بعد از استیضاح انتظارات آقای وزیر از همه کس و همه چیز به یک باره چنان بالا رفته که فراموش کرده‌اند ما کجا هستیم، چه بودیم و می‌خواهیم کجا باشیم. گویی کُشتی‌گیر بزرگ، غره از پیروزی مشکوک خود بندها را محکم‌تر بسته و می‌خواهد همه را به یک باره ضربه فنی کند. گویی آقای وزیر مستقیم از ساختمان بهارستان به میدان توپخانه رفته و قلم و کاغذ خواسته و ملازمان اجابت کرده و جناب وزیر شروع به زیر و زبر کردن کرده‌اند. گویی آقای وزیر کارهایی که تاکنون نشده را می‌خواهند یک شبه عملی کنند. آقای وزیر در حالی گفتند که ما کوربنکینگ یا بانکداری متمرکز نداریم که  داریم. جوانان این مرز و بوم در شرکت‌هایی مانند فناپ و توسن و بسیاری شرکت‌های دیگر به این دل‌خوشند که در این کشور و برای این مردم خدمات مدرن بانکی به ارمغان آوردند. آقای وزیر در حالی زحمات این جوانان را نادیده گرفته که گویی حتی خبر از مجموعه‌های تحت مدیریت خودش هم ندارد. شرکت مشاوره رتبه بندی اعتباری ایران که یک نهاد دولتی است و وزارت اقتصاد سهامدار اصلی آن، در حالی هر روز خبر از توسعه فعالیت‌هایش در رتبه‌بندی اعتباری مشتریان بانک‌ها می‌دهد که بدون داشتن بانکداری متمرکز این ادعا قابل پذیرش نیست. آقای وزیر! یا مجموعه تحت مدیریت شما گزارش دروغ می‌دهند یا شما خبر ندارید و در بانک‌های این مرز و بوم کوربنکینگ داریم.

آقای وزیر!

جهت اطلاع باید به عرض شما برسانیم که در بیشتر بانک‌های این کشور و علی‌الخصوص بانک‌های خصوصی بانکداری متمرکز وجود دارد. مطمئنا هیچ خدمت و محصولی بی‌عیب و ایراد نیست و بنابراین آن چیزی که ما تحت عنوان بانکداری متمرکز در ایران داریم بری از ایراد و اشتباه نیست؛ مثل شما و مجموعه تحت مدیریت‌تان. آن طور که در دانشنامه ویکیپدیا نوشته شده بانکداری متمرکز عبارتی کلی برای توصیف خدمتی است که بانک‌ها به مشتریان‌شان این امکان را می‌دهند که از هر شعبه‌ی بتوانند فعالیت‌های خود را انجام دهند. اکنون در تمام بانک‌های خصوصی و بیشتر بانک‌های دولتی این امکان وجود دارد و هر شعبه بانک شعبه مشتریان است. انتظار مردم این است که هر شعبه بانک فارغ از عنوان بانک شعبه آنها باشد. مردم می‌خواهند به اولین شعبه که رسیدند بتوانند کار بانکی‌شان را انجام دهند. این از نظر فنی شدنی است و از نظر آئین‌نامه‌ها نه. هم‌اکنون برخی بانک‌های خصوصی و دولتی پیش‌قدم شدند و فعالیت‌هایی انجام می‌دهند که با فراگیر شدن آنها بانک مرکزی و وزارت اقتصاد تازه به فکر نوشتن آئین‌نامه خواهند افتاد.

آقای وزیر!

قبول کنیم که رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود. نه آن که گهی تند و گهی خسته رود. در شرایطی محدودیت‌ها دست و پای بانک‌ها را بسته است که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی هر روز با دستورالعمل‌های فراوان محدودیت‌های فراوانی را جلوی پای بانک‌ها می‌گذارند. حالا هم که مشکلی در سیستم بانکی به وجود آمده قرار است همه کاسه و کوزه‌ها بر سر آنهایی بشکند که تا امروز پیش‌قدم و پیش‌رو در ارائه خدمت بودند.

آقای وزیر!

تخلف مالی اخیر در اثر سواستفاده از باگ‌های ال سی داخلی به وجود آمد. قوانین مشکل‌دار این فعالیت‌ها را چه کسانی تصویب کردند؟ آیا شما قبل از تخلف مالی انتقادها  از این قوانین را شنیده بودید؟

آقای وزیر!
حالا که از استیضاح سربلند بیرون آمدید و فرصتی دوباره به شما داده شده باید تلاش کرد تا به کمک همدیگر مشکلات را رفع کنیم؛ نه این که با زیر سوال بردن تلاش‌‎های دیگران خودمان را توجیه کنیم.

می‌گویند گرگ پیری بود که در دوران زندگیش حیوانات و جانوران و پرندگان زیادی را خورده بود و به دیگران هم زیان فراوان رسانده بود. روزی تصمیم گرفت برای اینکه خداوند از اعمال گذشته‌اش چشم‌پوشی کند و او را ببخشد به حج برود و توبه کند.

به قصد حج راه افتاد، در راه گرسنه شد، به اطرافش نگاه کرد. استری را دید که در مرغزاری می‌چرید، پیش استر رفت و گفت: می‌خواهم به حج برم و توبه کنم، اما حالا خیلی گرسنه‌ام، ازت‌ می‌خواهم که در این ثواب با من شریک شوی! استر گفت: از دست من چه کاری برمی‌آید؟ گرگ گفت: اگر خودت را قربانی این راه بکنی، من هم می‌توانم از گوشت تو سیر شوم و از گرسنگی نجات پیدا کنم، دیگران هم  از گوشت تو می‌خورند و سیر می‌شوند و این کار ثواب زیادی دارد و خداوند هم گناهانت را می‌بخشد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.